Για τα οφέλη, αλλά και τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στις καλλιέργειες από την πρόσφατη χιονόπτωση στην Π.Ε. Καβάλας, μίλησε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ζαφείρης Μυστακίδης.

«Η ομαλή εναλλαγή των εποχών είναι απαραίτητη τόσο για το φυτικό, όσο και για το ζωικό βασίλειο. Είναι απαραίτητη αυτή η εναλλαγή, ώστε να μπουν τα φυτά σε λήθαργο, να πεθάνουν κάποια έντομα, όπως ακριβώς το έχει προβλέψει η φύση. Στην περίπτωση ενός ακραίου χειμώνα και ψύχους εκεί έχουμε προβλήματα, όσον αφορά την υγεία των φυτών μας, καθώς καταστρέφονται οφθαλμοί κλπ.», τόνισε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Μυστακίδης.

«Είναι παρόμοιες οι συνθήκες με την «Αριάδνη», με τη διαφορά ότι στην πρόσφατη χιονόπτωση είχαμε μια πιο ομαλή είσοδο του χειμώνα και θεωρώ ότι έχουν προλάβει να εγκλιματιστούν τα φυτά σε αυτές τις συνθήκες…»

«Θεωρώ ότι πριν από δυο χρόνια είχαμε σχεδόν παρόμοιες θερμοκρασίες, καθώς τότε καταγράψαμε -9 βαθμούς Κελσίου και τώρα μέχρι -8. Είναι παρόμοιες οι συνθήκες με την «Αριάδνη», με τη διαφορά ότι στην πρόσφατη χιονόπτωση είχαμε μια πιο ομαλή είσοδο του χειμώνα και θεωρώ ότι έχουν προλάβει να εγκλιματιστούν τα φυτά σε αυτές τις συνθήκες. Αυτό είναι στοιχείο που πρέπει να κρατήσουμε. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Αυτά θα τα δούμε τις επόμενες εβδομάδες που θα αρχίσουν να κυκλοφορούν οι χυμοί μέσα στα φυτά. Ελπίζω τα προβλήματα που υπήρξαν από τον παγετό τις τελευταίες ημέρες να είναι μικρά και σποραδικά. Θεωρώ ότι δεν θα είναι γενικευμένα όπως το 2017», σημείωσε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ.

«Τα οφέλη του χιονιού είναι αναμφισβήτητα. Οι παλιότεροι έλεγαν ότι ένα χιόνι ισούται με δέκα βροχές. Ουσιαστικά εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας»

«Μη ξεχνάμε ότι πέρυσι είχαμε έναν ζεστό χειμώνα με πολλά προβλήματα με το χαμηλό αριθμό και κακής ποιότητας ανθέων, που είχε σαν συνέπεια την κακή παραγωγή. Τα οφέλη του χιονιού είναι αναμφισβήτητα. Οι παλιότεροι έλεγαν ότι ένα χιόνι ισούται με δέκα βροχές. Ουσιαστικά εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας, είτε για ύδρευση, είτε για άρδευση τη θερινή περίοδο. Ήταν πάρα πολύ καλό το χιόνι που έπεσε στην περιοχή μας, ήταν απαραίτητη η παρουσία του και θεωρώ πως ήταν πολύ ευεργετικό. Μετά από ένα υγρό καλοκαίρι είχαμε μια στεγνή περίοδο το φθινόπωρο και γι’ αυτό η χιονόπτωση ήταν καλή. Με σιγουριά πάντως θα μιλήσουμε τις επόμενες εβδομάδες», επισήμανε καταληκτικά στις δηλώσεις του στον «Ε» ο Ζαφείρης Μυστακίδης.