Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Τηλέφωνο: 2510-831600

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την 105η επέτειο απελευθέρωσης της Καβάλας

Ημέρα:

Ο δήμος Καβάλας τιμώντας την 105η επέτειο απελευθέρωσης της Καβάλας στις 26 Ιουνίου 1913 από το Πολεμικό Ναυτικό, διοργάνωσε εκδήλωση τιμής και μνήμης την Τρίτη (26/6).

Πιο συγκεκριμένα, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η δήμαρχος ύψωσε στον ιστό έναντι του παλιού δικαστικού μεγάρου (Καμάρες), τη σημαία που κυμάτιζε στο Θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» και αποτέλεσε δώρο του κυβερνήτη του ιστορικού σκάφους στην πόλη για τα Ελευθερία της το 2016.

Δ. Τσανάκα: «Την ελληνική σημαία υψώσαμε κι εμείς σήμερα για να δείξουμε ότι η πατρίδα μας είναι ελεύθερη, για να δείξουμε ότι η Μακεδονία μας είναι ελεύθερη»

Στις 10 το πρωί της Τρίτης (26/6) η σημαία μεταφέρθηκε σε πομπή από την παραλία και δια μέσου της οδού Κουντουριώτου, σε ανάμνηση της ίδιας πορείας που διένυσε πριν 105 χρονιά το άγημα του Πολεμικού Ναυτικού μετά την απόβασή του στο λιμάνι της πόλης, έφτασε στις Καμάρες όπου έγινε η έπαρσή της. Εν συνεχεία έγινε κατάθεση στεφάνου από τη δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και τον αντιπεριφερειάρχη Θόδωρο Μαρκόπουλο στο παλαιό μνημείο πεσόντων της πόλης.

«Εδώ από το μπαλκόνι των παλιών δικαστηρίων ο πλωτάρχης Κριεζής απευθύνθηκε στους ελεύθερους Καβαλιώτες που τον περίμεναν από κάτω με τις ελληνικές σημαίες. Την ελληνική σημαία υψώσαμε κι εμείς σήμερα για να δείξουμε ότι η πατρίδα μας είναι ελεύθερη, για να δείξουμε ότι η Μακεδονία μας είναι ελεύθερη», δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα.

Θ. Μαρκόπουλος: «Πρέπει να στρέψουμε τη μνήμη μας σε αυτούς που υπέφεραν όλα αυτά τα χρόνια, στο Πολεμικό Ναυτικό και την 7η Μεραρχία Πεζικού που απελευθέρωσαν την πόλη»

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος υπογράμμισε: «Πριν από 105 χρόνια σαν σήμερα η Καβάλα συμπλήρωσε 522 χρόνια σκλαβιάς και απελευθερώθηκε από μια κατοχή, η οποία άφησε πολλά στίγματα πάνω στην πόλη. Καταρχάς συνετέλεσε στην αλλαγή του ίδιου του ονόματος της πόλης σε μια εκ βάθρων καταστροφή της και την είσοδό της σε μια νέα βάση την οποία γνωρίζουμε ως Καβάλα τα τελευταία 105 χρόνια. Πρέπει να στρέψουμε τη μνήμη μας σε αυτούς που υπέφεραν όλα αυτά τα χρόνια, στο Πολεμικό Ναυτικό και την 7η Μεραρχία Πεζικού που απελευθέρωσαν την πόλη και να ευχηθούμε χρόνια πολλά σε όλους».

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η βίλα του Γιάννη Ραγκούση που νοικιάζει προς 14.700 ευρώ την εβδομάδα

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η...

Υποψήφιος στον δήμο Θερμαϊκού ο Βασίλης Καρράς

Υποψήφιος στον δήμο Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό «ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ-Σύγχρονος...

Ελπίζουν σε αύξηση της κίνησης το Πάσχα οι έμποροι της Καβάλας

Γιάννης Κελγιώργης: Τα έργα για το φυσικό αέριο θα...

Προς τον συνεδριακό τουρισμό «κοιτάζει» η Περιφέρεια ΑΜΘ

«Ο συνεδριακός τουρισμός είναι ένα κομμάτι που διαθέτει ένα...

Δημοφιλή

ΚΑΒΑΛΑ: Ο Θανάσης Συρόπουλος ζητά τη βοήθεια μας για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει

Ο συμπολίτης μας Θανάσης Συρόπουλος έστειλε μια επιστολή στην...

Τι είναι αυτοδικία κατά το Ποινικό Κώδικα. (του Γιώργου Γιαγκουδάκη)

Το θέμα στο οποίο αναφέρομαι σήμερα προς ενημέρωση σας...

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο σκοτώθηκε σε τροχαίο

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο Καβάλας σκοτώθηκε σε τροχαίο...

Δεν τα κατάφερε τελικά ο Λάκης – Αύριο Δευτέρα η κηδεία του

Ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Λάκης Ανθίμου δεν τα κατάφερε...