Σημαντική μείωση της ιδιοκτησίας στην Ελλάδα «βλέπει» πίσω από την λύση της εθελοντικής παραχώρησης ακινήτων στις τράπεζες στην περίπτωση των «κόκκινων» δανείων, η πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας, Κατερίνα Γεροστεργίου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», οι ιδιοκτήτες όσων ακινήτων αποκτήθηκαν ή είναι συνδεδεμένα με ενυπόθηκα «κόκκινα» δάνεια, θα μπορούν να παραδώσουν εθελοντικά τα «κλειδιά» τους στις τράπεζες, πετυχαίνοντας, καλύτερη διευθέτηση του υπόλοιπου της οφειλής ή και διαγραφή της.
Έρχονται μεγάλες αλλαγές στους ιδιοκτήτες γης και ακινήτων
«Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Υπήρχε ακόμη και στον νόμο 3869, όπου μπορούσε ο πολίτης να μην συμπληρώσει το κουτάκι που έλεγε ότι θέλει να διατηρήσει την ιδιοκτησία της πρώτης κατοικίας του και έτσι προχωρούσε στην παραχώρηση της. Από την στιγμή που ο νόμος 3869 άρχιζε να αλλάζει ακουγόταν όλο και πιο έντονα ότι εξωδικαστικά θα μπορούσε να προχωρήσει αυτή η διαδικασία παραχώρησης της οικίας και άρα μη διατήρησης της ιδιοκτησίας, ώστε να μειωθούν οι οφειλές προς την τράπεζα ή ακόμη και να υπάρχει πλήρης απαλλαγή. Με αυτήν την εξέλιξη πλέον θα μειωθεί πολύ σημαντικά η ιδιοκτησία στην Ελλάδα και επιπλέον με αυτά που ακούγονται περί ξένων που έρχονται και αγοράζουν ακίνητα και μάλιστα πριμοδοτούνται όταν κάνουν επενδύσεις σε ακίνητα στη χώρα μας, καταλαβαίνουμε ότι θα έχουμε μεγάλες αλλαγές στους ιδιοκτήτες γης και ακινήτων», τόνισε χαρακτηριστικά με δηλώσεις της στον «Ενήμερο» και το Kavala Web News, η πρόεδρος της ΕΝ.Κ.ΚΑ.
Ο προγραμματισμός θέλει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα να υποχωρήσουν φέτος κατά 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ, κατά 15 δις. το 2018 και κατά 17 δις. ευρώ το 2019
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα στη εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» η συγκεκριμένη λύση (amicable solution), που εφαρμόζεται κατά κόρον στο εξωτερικό, σε χώρες όπως η Ισπανία ή η Ιρλανδία, θα δοκιμαστεί τους προσεχείς μήνες και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα το τελευταίο τρίμηνο του 2017. Αυτό θα συμβεί γιατί οι μεσομακροπρόθεσμες λύσεις, που προέκριναν μέχρι σήμερα οι τράπεζες, όπως η μη πληρωμή τόκων ή η παράταση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου, ρύθμισαν ένα ικανοποιητικό μέρος του «κόκκινου» χαρτοφυλακίου, χωρίς ωστόσο να εξαλείψουν το πρόβλημα. Ειδικότερα, ο προγραμματισμός είναι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα να υποχωρήσουν κατά 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος, κατά 15 δισεκατομμύρια ευρώ το 2018 και κατά 17 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019.
«Ο Έλληνας έχει αρχίσει και αλλάζει την άποψη που είχε ότι πρέπει οπωσδήποτε να έχει πρώτη κατοικία»
«Η συγκεκριμένη εξέλιξη, που περιλαμβάνει και την πρώτη κατοικία, δίνει λύση στον δανειολήπτη δεν θέλει να συνεχίσει να ζει σε αυτήν την αγχωτική κατάσταση, διότι στην ουσία ήταν ενοικιαστής στο σπίτι του. Με τις αυξήσεις φόρων στα ακίνητα έχει αρχίσει ο Έλληνας και αλλάζει αυτήν την άποψη που είχε ότι πρέπει οπωσδήποτε να έχει πρώτη κατοικία. Η Ελλάδα είναι τελείως διαφορετική περίπτωση από άλλες χώρες και γι’ αυτό και ο νόμος 3869 προέβλεπε προστασία της πρώτης κατοικίας, κάτι το οποίο δεν προβλεπόταν ούτε στην Ισπανία ούτε στην Πορτογαλία αλλά κι αλλού», συμπλήρωσε σχετικά στις δηλώσεις της η Κατερίνα Γεροστεργίου, ενώ σε ερώτηση για το αν υπάρχουν μέλη της ΕΝ.Κ.ΚΑ. που σκέφτονται την συγκεκριμένη λύση, απάντησε: «Υπάρχουν και κάποια μέλη μας που εκδήλωσαν μια τέτοια επιθυμία, διότι δεν άντεχαν αυτήν την κατάσταση λόγω ανεργίας ή δεν ήθελαν να ζουν κάτω από αυτήν την πίεση».