Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους δηλώνουν οι δικηγόροι της χώρας, μέσω του προέδρου της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, Βασίλη Αλεξανδρή, ο οποίος την Τρίτη βρέθηκε στην Καβάλα, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας.
Θέμα της γενικής συνέλευσης ήταν η ενημέρωση των δικηγόρων της περιφερειακής ενότητας Καβάλας για το ασφαλιστικό προνομοσχέδιο, όπως αυτό ετοιμάζεται από την ελληνική κυβέρνηση.
Συνέχιση της προσπάθειας μέχρι να πεισθούν τα κυβερνητικά στελέχη
«Οι δικηγόροι όλης της χώρας είναι σε αποχή, η οποία σε λίγες ημέρες συμπληρώνει τους τρεις μήνες. Όλη αυτή την περίοδο έχει γίνει μια μεγάλη συγκροτημένη, συντεταγμένη προσπάθεια από τους δικηγόρους της Ελλάδας, έτσι ώστε οι διατάξεις που προνομοσχεδίου να ανακληθούν και σε κάθε περίπτωση να τροποποιηθούν.
Οι διατάξεις όπως είναι διατυπωμένες δεν προοιωνίζουν ένα μέλλον ικανοποιητικό για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και ειδικότερα για το ασφαλιστικό όπως ισχύει για τους νομικούς. Είναι ένα σύστημα, όπως προδιαγράφεται, ουσιαστικά φορολογικό. Οι διατάξεις του δεν έχουν καμιά σχέση με αναλογικότητα. Δεν έχει προηγηθεί σύνταξη αναλογιστικών μελετών και βέβαια δεν έχει βάθος χρόνου για την εφαρμογή του. Αντίστοιχα τα ποσοστά των ασφαλιστικών εισφορών, όπως υπολογίζονται αθροιζόμενα με αυτά των φορολογικών επιβαρύνσεων, οδηγούν σ’ ένα αποτέλεσμα που ουσιαστικά είναι δημευτικό της εργασίας του ελεύθερου επαγγελματία επιστήμονα δικηγόρου. Συνεχίζουμε αυτήν την προσπάθεια μέχρις ότου πεισθούν τα κυβερνητικά στελέχη ότι αυτό το ασφαλιστικό νομοσχέδιο οδηγεί με μαθηματικό τρόπο τους δικηγόρους σε βίαιη έξοδο τους από το επάγγελμα», δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας, Θανάσης Αθανασίου.
Δημευτικά τα χαρακτηριστικά του νέου ασφαλιστικού – Δεν αφήνει περιθώρια επιβίωσης στο μέσο Έλληνα δικηγόρο
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και πρόεδρος της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, Βασίλης Αλεξανδρής, σημείωσε σχετικά στις δηλώσεις του: «Δεν πρόκειται για ασφαλιστικό σύστημα. Πρόκειται για ένα αμιγώς φοροεισπρακτικό σύστημα που αγνοεί τις πραγματικές δυνατότητες και τα εισοδήματα των δικηγόρων. Έχει χαρακτηριστικά καθαρά δημευτικά, τα οποία δεν αφήνουν περιθώρια επιβίωσης στο μέσο Έλληνα δικηγόρο. Γι’ αυτό και η αντίδραση του δικηγορικού σώματος ήταν σύσσωμη, συμπαγής, διαρκής με επιχειρηματολογία. Δεν πρόκειται για μια συνδικαλιστική αντιμετώπιση ενός μικροπροβλήματος, αλλά για τον πρακτικό αντίλογο του δικηγορικού σώματος στην προσπάθεια που καταβάλλεται για αφανισμό. Δεν απασχολεί αυτή τη στιγμή την κυβέρνηση το ασφαλιστικό, αλλά η αξιολόγηση. Εν ονόματι της όποιας αξιολόγησης θα υπάρξουν κάποια μέτρα που να τακτοποιούν τις φορολογικές και δημοσιονομικές ανάγκες και γι’ αυτό τίθενται στο περιθώριο οι πραγματικές ανάγκες των ελευθέρων επαγγελματιών. Δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε, δεν θέλουμε και δεν πρέπει να υποχωρήσουμε. Θα είμαστε παρόντες για να αντιμετωπίσουμε τη λαίλαπα που πλήττει τον κλάδο μας».