Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021

Γιατροί – φαρμακοποιοί και στη μέση τα εμβόλια

Διαμάχη για τους εποχικούς εμβολιασμούς και την χορήγηση αντιτετανικού ορού από τα φαρμακεία

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

«Ζητάμε την ανάκληση της απόφασης, βάσει της οποίας επιτρέπεται στα ιδιωτικά φαρμακεία, ο αδειούχος φαρμακοποιός να προβαίνει στη διενέργεια εποχικού εμβολιασμού και στη χορήγηση αντιτετανικού ορού στους πολίτες, ύστερα από σχετική πιστοποίηση εξ αποστάσεως».

Τα παραπάνω τόνισε με δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», η αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Δέσποινα Ιατρού κι ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο φαίνεται να οδηγείται στα άκρα η κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε γιατρούς και φαρμακοποιούς για την πραγματοποίηση εμβολιασμών στα φαρμακεία και τη διαδικασία πιστοποίησης των δεύτερων με τη μέθοδο e- learning.

«Η λέξη κόντρα μας βάζει άμεσα σε δυο αντίθετες πλευρές. Ουσιαστικά δεν θέλουμε να υπάρχει και δεν υπάρχει, αφού συνεργαζόμαστε ως επιστήμονες – Για τους γιατρούς αυτό φαντάζει μη σωστό για τον λόγο ότι μιλάμε για ιδιαίτερα σοβαρές ιατρικές πράξεις»

Αρχικά η κ. Ιατρού ξεκαθάρισε ότι δεν συμμερίζεται τον όρο «κόντρα», υπογραμμίζοντας σχετικά: «Η λέξη κόντρα μας βάζει άμεσα σε δυο αντίθετες πλευρές. Ουσιαστικά δεν θέλουμε να υπάρχει και δεν υπάρχει, αφού συνεργαζόμαστε ως επιστήμονες που είμαστε και οι δυο και άμεσα συμπλέκεται ο ένας με τον άλλο. Όμως με τον νόμο που ψηφίστηκε στις 4.7.2019 που δίνει πια τη δυνατότητα για τη διενέργεια στα φαρμακεία εποχικού εμβολιασμού και χορήγησης αντιτετανικού ορού στους πολίτες, ξεκίνησε μια πιο έντονη συζήτηση και από τις δυο πλευρές και φυσικά από τη πλευρά των ιατρών γενικότερα. Δίνεται λοιπόν η δυνατότητα να πιστοποιούνται οι φαρμακοποιοί μέσω της εξ αποστάσεως μεθόδου του e- learning, ώστε να λαμβάνουν μετά το πέρας αυτής της εκπαίδευσης μια πιστοποίηση διενέργειας του εποχικού εμβολιασμού και της χορήγησης αντιτετανικού ορού. Για τους γιατρούς αυτό φαντάζει μη σωστό για τον λόγο ότι μιλάμε για ιδιαίτερα σοβαρές ιατρικές πράξεις», ανέφερε στη συνέχεια η αντιπρόεδρος του Ι.Σ.Κ.

«Η λογική του ότι θα εμβολιαστεί πολύς περισσότερος κόσμος, ειδικά για τη γρίπη και το επιχείρημα ότι έτσι χάνεται κόσμος και δεν θα εμβολιαστεί αν δεν πάει και στα φαρμακεία, δεν ευσταθεί»

«Το να κάνει κάποιος εμβόλιο και δη ένα παιδάκι, γιατί κι αυτό συμβαίνει στα φαρμακεία, ενέχει πολλούς και σοβαρούς κινδύνους, τους οποίους δεν είναι προετοιμασμένος ένας φαρμακοποιός να αντιμετωπίσει. Δεν λέω ότι δεν γνωρίζει ως επιστήμονας υγείας πολλά και σε βάθος πράγματα, αλλά δεν είναι προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο. Επίσης είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι για να γίνει ένας εμβολιασμός θα πρέπει πάντα να εξετάζεται ο άνθρωπος στον οποίο γίνεται αυτός. Η λογική του ότι θα εμβολιαστεί πολύς περισσότερος κόσμος, ειδικά για τη γρίπη και το επιχείρημα ότι έτσι χάνεται κόσμος και δεν θα εμβολιαστεί αν δεν πάει και στα φαρμακεία, δεν ευσταθεί. Ο φαρμακοποιός μπορεί να πει στον ασθενή ότι μπορείτε να εξεταστείτε από γιατρό, θα σας δώσω το εμβόλιο και να γίνουν όλα όπως πρέπει. Φυσικά και υπήρξαν ενστάσεις από τους Ιατρικούς Συλλόγους και τον ΠΙΣ, έντονες αντιδράσεις που ανέβασαν τους τόνους. Οι αντιδράσεις αναφέρονται στις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν από τον εμβολιασμό, οι οποίες οι γιατροί λέμε ότι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά στον χώρο του φαρμακείου, λόγω της ακαταλληλότητας του χώρου για να εκτελούνται ιατρικές πράξεις», σημείωσε ακόμη στις δηλώσεις της η Δέσποινα Ιατρού.

«Μας ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία όλο αυτό και καλό είναι να συζητηθεί εκ νέου κι αν είναι δυνατό να αλλάξει…»

Ερωτηθείσα σχετικά με τα αιτήματα του ιατρικού κόσμου, η αντιπρόεδρος του Ι.Σ.Κ. απάντησε: «Εμείς ζητάμε να αλλάξει ο νόμος. Μας ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία όλο αυτό και καλό είναι να συζητηθεί εκ νέου κι αν είναι δυνατό να αλλάξει. Θα έπρεπε να τεθεί διαφορετικά ή και να ψηφιστεί διαφορετικά. Όλοι είμαστε αντίθετοι σ’ αυτό κι εμείς ως Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας. Την επόμενη εβδομάδα που έχουμε διοικητικό συμβούλιο και στις 4 Μαρτίου που θα γίνει η γενική συνέλευση είναι ένα από τα σοβαρά θέματα που θα συζητηθούν με όλους τους γιατρούς».

Καταληκτικά η κ. Ιατρού ανέφερε: «Εκτός αυτήν την άδεια για τα εμβόλια δίνεται η δυνατότητα να χορηγούνται και αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή και γι’ αυτό έχουμε φτάσει στη χώρα να θρηνούμε αναρίθμητα θύματα στις ΜΕΘ από ανθεκτικά μικρόβια, κατέχοντας άλλη μια θλιβερή πρωτιά στην Ε.Ε».

«Λειτουργούμε θεσμικά και μόνο για τον κόσμο και το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι γιατροί», δηλώνει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Από την πλευρά των φαρμακοποιών πρόσφατα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, δήλωνε πως “λειτουργούμε θεσμικά και μόνο για τον κόσμο και το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι γιατροί”. Συμπλήρωσε ακόμη πως οι φαρμακοποιοί δεν ζητούν επιστημονική αμοιβή για τη διενέργεια των εμβολίων. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ, όπου αναφερόταν πως “οι ιατρικές υπηρεσίες από μη ιατρούς ενέχουν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Είναι ο Δούρειος Ίππος, δηλαδή ο φθηνός “ανεύθυνος” τρόπος αποσυμφόρησης των ΤΕΠ και τα νοσοκομεία. Είναι ο φθηνός τρόπος να εξυπηρετηθούν τα δημόσια και ιδιωτικά ασφαλιστικά συστήματα να πουλούν πακέτα στους πολίτες για ιατρικές υπηρεσίες και να τους παρέχουν τελικά υπηρεσίες από παραϊατρικές υπηρεσίες αμφιβόλου εκπαίδευσης και επιστημονικής υπόστασης. Αυτή η τάση της πολιτείας να υποκαθιστά και να απαξιώνει το ιατρικό επάγγελμα συνεχίζεται διαχρονικά, παρά τις αντιστάσεις του ιατρικού κλάδου”.

Καταδικάζει την απόφαση ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος – Η δήλωση του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καταδικάζει την απόφαση για πιστοποίηση των φαρμακοποιών να διενεργούν απλές ιατρικές πράξεις, Αλλά και ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας με επιστολή του στο υπουργείο Υγείας διατυπώνει την έντονη αντίδραση του κλάδου τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Ο ΙΣΑ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του στον υφυπουργό Υγείας Β. Κοντοζαμάνη, για τη διαδικασία πιστοποίησης φαρμακοποιών για την διενέργεια εμβολιασμού, με τη μέθοδο e-learning».

Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης από τη μεριά του, σε επιστολή παρέμβασής του προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο προσέφυγε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δήλωσε σχετικά: “Οι ιατροί δεν αποστερούνται της εκτέλεσης των συγκεκριμένων πράξεων, ούτε παρεμποδίζεται η ιατρική επίσκεψη και υπόδειξη προς τους ασθενείς, ανάλογα με το ιστορικό τους. Σε καμία περίπτωση δεν θίγεται το κύρος και η ταυτότητα του ιατρικού επαγγέλματος και η θέσπισή του μέτρου έχει ως σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας”.

Διαφημίσεις