Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, 2021

Γιάννης Παναγιωτίδης: «Δεν τήρησε την συμφωνία ο Μάρκος Δέμπας»

Η συμφωνία για διετή θητεία που δεν υπογράφηκε γιατί «αρκούσε ο λόγος της αντρικής και επαγγελματικής μας τιμής»

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Έντονους τριγμούς στα θεμέλια του Επιμελητηρίου Καβάλας, προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γιάννη Παναγιωτίδη, ο οποίος κατηγόρησε ευθέως τον πρόεδρο Μάρκο Δέμπα, για τη μη τήρηση της προεκλογικής συμφωνίας που είχαν κάνει οι δυο τους πριν από μια διετία, σύμφωνα με την οποία η θητεία του προέδρου θα μοιραζόταν στα δυο, ανάμεσα στους κυρίους Δέμπα και Παναγιωτίδη.

«Pacta sund servanda» (Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται), ήταν η λατινική φράση με την οποία ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Γιάννης Παναγιωτίδης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης την Πέμπτη (9/1), από τα γραφεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Καβάλας.

«Οι υποψηφιότητές μας, έφερναν σε δύσκολη θέση μεγάλη μερίδα επαγγελματιών της Καβάλας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και το κλίμα που υπήρχε τότε, μου ζητήθηκε να συνεργαστώ με τον κ. Δέμπα…»

«Όλοι καταλαβαίνουν για ποια συμφωνία θα μιλήσω, αφού σήμερα δεν θα αποκαλύψω κάποιο φοβερό μυστικό, αλλά απλά θα θυμίσω ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Το καλοκαίρι του 2017 και εν όψει τότε των εκλογών του Επιμελητηρίου Καβάλας είχα δηλώσει την επιθυμία δημόσια να είμαι υποψήφιος πρόεδρος. Το ίδιο είχε κάνει και ο κύριος Δέμπας, προερχόμενοι και οι δύο από την παράταξη του τότε απερχόμενου προέδρου Άγγελου Τσατσούλη. Ήταν γεγονός ότι αυτές οι υποψηφιότητες έφερναν σε δύσκολη θέση μεγάλη μερίδα επαγγελματιών της Καβάλας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και το κλίμα που υπήρχε τότε, μου ζητήθηκε να συνεργαστώ με τον κ. Δέμπα. Μετά από συναντήσεις και συζητήσεις και τη μεσολάβηση ανθρώπων της αγοράς, κάναμε τότε μία πρώτη συζήτηση με τον κ. Δέμπα. Υπήρχε η αγωνία για την τύχη του Επιμελητηρίου. Να θυμίσω ότι τα πράγματα τότε δεν ήταν τόσο ρόδινα, καθώς η τότε κυβέρνηση είχε αφήσει πολλά σύννεφα όσον αφορά την ύπαρξη των Επιμελητηρίων την κατάργησή τους ή όχι, τη μετατροπή τους σε περιφερειακά και πολλά θέματα όσον αφορά την οικονομική τους αυτάρκεια και άλλα ζητήματα που αφορούσαν τη λειτουργία τους», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο Γιάννης Παναγιωτίδης.

«Αν η πρόθεσή μου είχε να κάνει με προσωπική φιλοδοξία είναι σίγουρο ότι θα κατέβαινα τότε επικεφαλής του συνδυασμού…»

«Υπήρχαν δημόσιες και καταγεγραμμένες προθέσεις και άλλων επαγγελματιών να διεκδικήσουν την προεδρία του Επιμελητηρίου. Δεν είχα προσωπικούς λόγους να θέλω να γίνω πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας. Είχα και εξακολουθώ να έχω όραμα και διάθεση να δουλέψω για τον θεσμό, όπως απέδειξα όλα τα προηγούμενα χρόνια από τις θέσεις τις οποίες μου έχουν εμπιστευθεί. Αν η πρόθεσή μου είχε να κάνει με προσωπική φιλοδοξία είναι σίγουρο ότι θα κατέβαινα τότε επικεφαλής του συνδυασμού. Έβαλα το Επιμελητήριο πάνω από οποιαδήποτε προσωπική σκέψη ή βούληση. Δεν είδα ποτέ το Επιμελητήριο ως σκαλοπάτι για την επιδίωξη πολιτικών και επαγγελματικών φιλοδοξιών. Ανέλαβαν λοιπόν την πρωτοβουλία συγκεκριμένοι άνθρωποι της αγοράς, επιχειρηματίες, να συγκλίνουν οι δύο πλευρές και να καταλήξουμε σε μία συμφωνία που μεταξύ των άλλων προέβλεπε να είναι πρόεδρος για τα δύο πρώτα χρόνια ο κ. Δέμπας και για τα επόμενα δύο χρόνια της θητείας εγώ. Πριν συμφωνήσουμε ενημέρωσα τους ανθρώπους που είχαν ήδη την πρόθεση να είναι υποψήφιοι στο δικό μου συνδυασμό, τη δική μου ομάδα δηλαδή. Μεταξύ αυτών και τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου τον κ. Λεμονίδη και τον γενικό γραμματέα τον κ. Κελγιώργη. Με ενήμερους τους ανθρώπους της ομάδας μου, που στήριξαν την υποψηφιότητά μου, με ενήμερο τον απερχόμενο τότε πρόεδρο τον κ. Τσατσούλη, αποφασίσαμε να κατέβουμε στις εκλογές με κοινό συνδυασμό. Δώσαμε τα χέρια. Μάλιστα η συμφωνία έγινε γραπτό κείμενο. Σε όλα τα σημεία του συμφώνησε τόσο ο κ. Δέμπας, όσο και εγώ παρουσία τεσσάρων ανθρώπων. Δεν υπογράψαμε το κείμενο της συμφωνίας. Θεωρούσαμε όλοι ότι αρκούσε ο λόγος της αντρικής και επαγγελματικής μας τιμής. Επαναλαμβάνω όλοι! Εξάλλου οι άνθρωποι της αγοράς είμαστε άνθρωποι που κρατάμε το λόγο μας και θεωρούμε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη συμφωνία από τον λόγο και την τιμή μας», υπογράμμισε στη συνέχεια εμφανώς ενοχλημένος ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου.

«Υπενθύμισα πριν μερικές μέρες στον κ. Δέμπας τη συμφωνία μας. Δεν έχει πρόθεση να την τηρήσει…»

Ο Γιάννης Παναγιωτίδης, μίλησε ακόμη για την προεκλογική περίοδο του Επιμελητηρίου, τονίζοντας ότι αυτή ήταν γεμάτη ένταση και πρωτόγνωρες καταστάσεις.

«Δυστυχώς το πρόσωπο του επικεφαλής του συνδυασμού μας έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτό. Σύραμε τους αντιπάλους και συρθήκαμε σε έναν προεκλογικό αγώνα που δεν ταίριαζε σε εμπόρους ούτε σε επαγγελματίες ούτε σε βιοτέχνες. Ο κ. Δέμπας ανέλαβε πρόεδρος και είμαστε δυο χρόνια μετά την ανάληψη της προεδρίας για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, για να μην υπάρχουν ψίθυροι και δεύτερες σκέψεις. Υπήρχε μία συμφωνία που δεν τηρείται. Υπενθύμισα πριν μερικές μέρες στον κ. Δέμπας τη συμφωνία μας. Δεν έχει πρόθεση να την τηρήσει. Μου πρότεινε μάλιστα να ξεχάσω τη συμφωνία και στις επόμενες εκλογές να είναι υποψήφιος μαζί μου στο δικό μου συνδυασμό», επισήμανε χαρακτηριστικά.

«Ο κ. Δέμπας έφτασε στο σημείο σε ραδιοφωνικό σταθμό, να δηλώσει ότι δεν υπάρχει συμφωνία και ότι όλα αυτά είναι κουτσομπολιά και έχουν σκοπό να τον πλήξουν. Η δήλωση αυτή προσβάλλει τους ανθρώπους που ήταν παρόντες στη συμφωνία, αλλά κυρίως προσβάλλει εμένα…»

«Θέλω να ξεκαθαρίσω εδώ ότι δεν είμαι εδώ γιατί έχω εμμονές στις καρέκλες και τα αξιώματα. Το έχει δείξει η πορεία μου. Πρόεδρος του Επιμελητήριο θα γίνω με την ψήφο των συναδέλφων μου. Είμαι εδώ γιατί πολλοί άνθρωποι ξέρουν τη συμφωνία. Πολλοί άνθρωποι με ρωτούν κάθε μέρα γιατί δεν τηρείται η συμφωνία και πιθανόν λίγοι άνθρωποι να κάνουν δεύτερες σκέψεις όσον αφορά τη στάση μου. Έπρεπε λοιπόν να μιλήσω! Πίστευα ότι δεν θα χρειαστεί ότι και ο κύριος δεν πας από μόνος του θα έμπαινε στη διαδικασία να τηρήσει τη συμφωνία, η οποία έχει συμβεί και σε άλλα Επιμελητήρια όπως στην Καρδίτσα στα Ιωάννινα, τη Λέσβο και τη Λακωνία. Αντίθετα ο κ. Δέμπας έφτασε στο σημείο σε ραδιοφωνικό σταθμό, να δηλώσει ότι δεν υπάρχει συμφωνία και ότι όλα αυτά είναι κουτσομπολιά και έχουν σκοπό να τον πλήξουν. Η συμφωνία ανδρών είναι κουτσομπολιό; Η δήλωση αυτή προσβάλλει τους ανθρώπους που ήταν παρόντες στη συμφωνία, αλλά κυρίως προσβάλλει εμένα. Επειδή ο κ. Δέμπας και το περιβάλλον του δεν μπορούν να αμφισβητήσουν τη συμφωνία σε ανθρώπους που γνωρίζουν, σε άλλους ανθρώπους που έχουν ανησυχίες ή δε γνωρίζουν περί της συμφωνίας, λέει ότι απλά υπάρχει απλά και έγινε μία συζήτηση. Καμία συζήτηση δεν έχει γίνει. Υπάρχει συμφωνία παρουσία ανθρώπων. Η τιμή και ο λόγος είναι τα μόνα πλούτη που συνοδεύουν έναν άντρα και δεν επιτρέπω σε κανέναν αυτά να τα αμφισβητήσει», υποστήριξε ακόμη στα λεγόμενά του ο Γιάννης Παναγιωτίδης.

«Έχω πικραθεί όμως από αυτό το άτομο, το οποίο εμπιστεύτηκα και δεν ήταν άξιο της εμπιστοσύνης μου»

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, αποκάλυψε ότι παρόντες στη συμφωνία ήταν οι κύριοι Αρσονιάδης, Χατζούλης, Χατζηχρήστος και Παπαϊωάννου.

«Έχουν πάρει την πρωτοβουλία απ’ ό,τι γνωρίζω και βρέθηκαν περί τα τέλη Νοεμβρίου και συζήτησαν το τι θα γίνει με τη συμφωνία. Μάλιστα κάποιοι εξ αυτών προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τον κ. Δέμπα για να του το θυμίσουν, αλλά απ’ ό,τι κατάλαβα δεν υπάρχει καμία πρόθεση να τηρηθεί η συμφωνία. Έχω την άδεια τους να αναφέρω τα όνοματά τους για αυτό και το έκανα», σημείωσε και συμπλήρωσε «εγώ πάνω από όλα βάζω το Επιμελητήριο και δεν έχω διάθεση να δημιουργήσω πρόβλημα στον θεσμό, αλλά πρέπει να προστατέψω και τον εαυτό μου».

Τέλος, σε ερώτηση του «Ενήμερου» για το αν έχει μετανιώσει που στήριξε τον Μάρκο Δέμπα, απάντησε: «Όχι δεν έχω μετανιώσει, γιατί δεν έχω καμία εμμονή με την καρέκλα. Έχω πικραθεί όμως από αυτό το άτομο, το οποίο εμπιστεύτηκα και δεν ήταν άξιο της εμπιστοσύνης μου».

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

Εξάλλου ο κ. Γιάννης Παναγιωτίδης έδωσε στη δημοσιότητα ανυπόγραφο κείμενο της συμφωνίας στην οποία αναφέρονται τα παρακάτω:

Σήμερα την 29/8/2017 έγινε συνάντηση στα γραφεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων με θέμα τις επικείμενες εκλογές στο επιμελητήριο Καβάλας

Παρόντες ήταν οι Μάρκος Δέμπας και Παναγιωτίδης Ιωάννης οι οποίοι δήλωσαν την πρόθεση να είναι επικεφαλής ξεχωριστών συνδυασμών για τις εκλογές του επιμελητηρίου, καθώς και οι Αρσονιάδης Παναγιώτης, Παπαϊωάννου Ιωάννης, Χατζηχρήστος Θεόδωρος και Χατζούλης Θωμάς.

Μετά από συζήτηση που ακολούθησε και τις απόψεις που κατατέθηκαν από τους όλους τους παριστάμενους συμφωνήθηκαν ομόφωνα από όλους τα εξής.

  • Η κάθοδος στις εκλογές του επιμελητηρίου τον Δεκέμβριο του 2017 θα γίνει με ένα συνδυασμό με υποψήφιο πρόεδρο τον Μάρκο Δέμπα.
  • Η ανακοίνωση θα γίνει με κοινή συνέντευξη τύπου
  • Στο ψηφοδέλτιο θα μπορεί να συμμετέχει όποιον επιθυμεί να προτείνει Ο Μαρκος Δέμπας και ο Γιάννης Παναγιωτίδης.
  • Σε περίπτωση υποψηφιότητας ενός εκ των δύο σε αιρετή θέση αυτοδιοίκησης ή βουλευτικής υποψηφιότητα ή σε διορισμό σε θέση επικεφαλής άλλου οργανισμού υπάρχει αυτόματα παραίτηση από το αξίωμα μέλους της διοικητικής επιτροπής.
  • Η συγκρότηση της δκτης επιτροπής θα γίνει από κοινού μεταξύ Μάρκου Δέμπα και Γιάννη Παναγιωτίδη
  • Συμφωνείται ότι ο Μαρκος Δέμπας ότι θα παραμείνει στη θέση του προέδρου τα δύο πρώτα χρόνια της θητείας και την 31/12/2019 θα παραιτηθεί προτείνοντας για την θέση του προέδρου τον Γιάννη Παναγιωτίδη δημιουργώντας έτσι τις κατάλληλες συνθήκες για την υποψηφιότητα του για την επόμενες εκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνείται ότι αν υπάρξει ανάγκη παράτασης της θητείας του Μάρκου Δέμπα για εύλογο χρονικό διάστημα ( ενός- δύο μηνών) πέραν την 31/12/2019 λόγω έκτακτων συνθηκών, αυτό να γίνει χωρίς αντιρρήσεις

Για το θέμα αυτό θα υπάρχει υπεύθυνη δήλωση παραίτησης από την θέση του προέδρου από τον Μάρκο Δέμπα.

Διαφημίσεις