Τρίτη, 27 Ιουλίου, 2021

Βήματα προόδου στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της ΑΜΘ

Αναστασία Τζαμπαζλή: «Είμαι πολύ ευχαριστημένη, γιατί μας αγκάλιασε η κοινωνία»

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News
spot_img

Σε τρέχοντα ζητήματα του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αναφέρθηκε η πρόεδρος του, Αναστασία Τζαμπαζλή, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη (28/7) στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, πλαισιωμένη από ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Κ.Κ.Π. – Α.Μ.Θ., μεταξύ αυτών και ο Ιορδάνης Αγγελιάδης, υπεύθυνος για τη δομή της «Παιδόπολης» στην Καβάλα.

Αρχικά, η κ. Τζαμπαζλή αναφέρθηκε στο ζήτημα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος αναδοχής και υιοθεσίας, το οποίο, όπως υπογράμμισε, έχει ως στόχο την «αποϊδρυματοποίηση» των παιδιών που φιλοξενούνται στις δομές.

«Έχουμε καταφέρει μέσα από αυτή την πλατφόρμα να έχει μειωθεί ο χρόνος για αναδοχή – υιοθεσία στο διάστημα του ενός έτους, όταν τα προηγούμενα χρόνια η διαδικασία έφτανε τα έξι χρόνια…»

«Η ηλεκτρονική πλατφόρμα δημιουργήθηκε με στόχο να είναι όσο το δυνατό μικρότερο το διάστημα στο οποίο τα παιδιά θα βρίσκονται στα ιδρύματα και να βρουν μια οικογένεια. Έχουμε καταφέρει μέσα από αυτή την πλατφόρμα να έχει μειωθεί ο χρόνος για αναδοχή – υιοθεσία στο διάστημα του ενός έτους, όταν τα προηγούμενα χρόνια η διαδικασία έφτανε τα έξι χρόνια. Μέσα από αυτή, όποιος θέλει, μπορεί να γίνει ανάδοχος γονιός παιδιού από άλλη περιοχή της χώρας», ανέφερε σχετικά η πρόεδρος του Κ.Κ.Π. – Α.Μ.Θ.

«Το Κέντρο μας, με περηφάνια το λέω, ήταν το πρώτο που έκανε ημερίδα ενημέρωσης του κοινού τον Ιανουάριο στην Ξάνθη για το πρόγραμμα αναδοχής και υιοθεσίας. Ακολούθησε όμως η πανδημία και δεν μπορέσαμε να κάνουμε παρόμοιες ημερίδες σε άλλες πόλεις. Συνολικά έχουμε για αναδοχή 17 παιδιά και μάλιστα πρόσφατα βρεθήκαμε σε μια εκδίκαση υιοθεσίας στην Κοζάνη», συμπλήρωσε για το θέμα η κ. Τζαμπαζλή.

Σε καλό δρόμο η λειτουργία κατοικιών αυτόνομης διαβίωσης ατόμων με αναπηρία

Το δεύτερο ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε η πρόεδρος του Κ.Κ.Π. – Α.Μ.Θ., ήταν αυτό της λειτουργίας κατοικιών αυτόνομης διαβίωσης ατόμων με αναπηρία.

Όπως επισήμανε, ήδη λειτουργεί μια στη Δράμα, ενώ για άλλες δυο έχει προχωρήσει ο εξοπλισμός και το καταστατικό τους, ώστε να μένουν παιδιά εκεί υπό επίβλεψη φυσικά προσωπικού.

«Ήδη έχει ανακοινωθεί ένα πρόγραμμα πρόσληψης προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ για 36 μήνες, για να στελεχώσουν αυτές τις κατοικίες, άρα είμαστε σε αυτή τη διαδικασία και θα τις λειτουργήσουμε από το φθινόπωρο. Παράλληλα, να πω ότι βρήκαμε ημιαυτόνομες κατοικίες σε Ξάνθη και Κομοτηνή που δεν λειτουργούσαν κι επόμενο βήμα μας είναι να λειτουργήσουν πάλι», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Τζαμπαζλή.

«Είμαι πολύ ευχαριστημένη, γιατί μας αγκάλιασε η κοινωνία. Οι δωρεές σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα έχουν αυξηθεί υπερβολικά»

«Προσπαθήσαμε όλο αυτό το διάστημα να έρθουμε κοντά στην κοινωνία. Να υπάρχει εξωστρέφεια του Κέντρου, ώστε να μπορέσει ο πολίτης να μάθει ποιες είναι οι δράσεις μας και πως μπορούν να έρθουν κοντά στα άτομα στις δομές μας. Είμαι πολύ ευχαριστημένη, γιατί μας αγκάλιασε η κοινωνία. Οι δωρεές σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα έχουν αυξηθεί υπερβολικά. Καλύπτουν ανάγκες μας επιχειρηματίες και λειτουργεί η σύμπραξη ιδιωτικού και κοινωνικού φορέα για το βέλτιστο αποτέλεσμα. Για αυτό έχουμε έρθει σε επαφή με όλες τις επιχειρήσεις. Για παράδειγμα σε επαφή με επιχειρηματίες ανέλαβαν με υψηλά κόστη την πυροπροστασία των δομών σε Καβάλα και Κομοτηνή. Παράλληλα, προχωρήσαμε στη ρύθμιση οφειλών που βρήκαμε προς τη Δ.Ε.Υ.Α.Κ., ύψους 100.000 ευρώ. Είναι κοντά μας ο δήμαρχος Καβάλας, θα μας βοηθήσει. Επίσης είχαμε επαφή με το ΔΙ.ΠΑ.Ε. για τη μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης όλων των δομών μας. Θα μπορέσουμε να μπούμε και σε άλλα προγράμματα και ήδη αυτό που «τρέχει» είναι της ενεργειακής αναβάθμισης στο Χρόνιων Παθήσεων Δράμας, κόστους 640.000 ευρώ. Κάνουμε εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας, ενώ έγιναν συντηρήσεις σε λέβητες, δίκτυα νερού και ανελκυστήρες», τόνισε ακόμη στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου η κ. Τζαμπαζλή.

«Στην πανδημία γενικά το Κ.Κ.Π. – Α.Μ.Θ. τα πήγε εξαιρετικά καλά. Κανένα περιστατικό δεν υπήρξε στις δομές μας. Πάρθηκαν γρήγορα μέτρα, δεν έχουμε χαλαρώσει λεπτό…»

Τέλος, η πρόεδρος του Κ.Κ.Π. – Α.Μ.Θ. εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πορεία του Κέντρου, εν μέσω της πανδημίας, υπογραμμίζοντας σχετικά: «Στην πανδημία γενικά το Κ.Κ.Π. – Α.Μ.Θ. τα πήγε εξαιρετικά καλά. Κανένα περιστατικό δεν υπήρξε στις δομές μας. Πάρθηκαν γρήγορα μέτρα, δεν έχουμε χαλαρώσει λεπτό, έχουμε παιδιά και ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα. Ευχαριστούμε όλους όσοι μας βοήθησαν με υλικό και προμήθειες, με τα οποία θα περάσουμε μεγάλο διάστημα και θα είμαστε πλήρως καλυμμένοι».

Διαφημίσεις