Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Τηλέφωνο: 2510-831600

Αυξημένος ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων στη Θάσο

Ημέρα:

Δύσκολο χαρακτήρισε το φετινό χειμώνα, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής (4/11) στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης».

Τη δυσκολία αυτή την απέδωσε στο δεδομένο των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν τον Σεπτέμβριο το νησί της Θάσου, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι με μαθηματική ακρίβεια θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε μπροστά μας πλημμυρικά φαινόμενα, με το μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης αυτών στη Θάσο.

Ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων θα φέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα

ΣΟΟΠ 2Στην εισήγησή του ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, τόνισε με έμφαση, ότι ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων θα είναι αυτός που θα φέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στη διαχείριση πλημμυρικών φαινομένων, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να διαφυλαχθούν τα έργα και οι υποδομές του νησιού από τις φερτές ύλες μιας πιθανής μεγάλης βροχόπτωσης.

Παράλληλα, εξήρε το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο νησί, ενώ ευχαρίστησε όλους τους φορείς που συνέδραμαν το έργο της Π.Υ.

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Χουβαρδάς, προϊστάμενος Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Α.Μ.Θ., στις δηλώσεις που έκανε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφερε: «Στόχος των Σ.Ο.Π.Π. που γίνονται κάθε χρόνο, είναι να αναδειχθούν τυχόν προβλήματα και να βρούμε λύσεις, όσον αφορά τις χιονοπτώσεις και τις πλημμύρες, οπότε είναι μια χρήσιμη και ουσιαστική διαδικασία. Το κύριο θέμα που μας απασχολεί, όπως είναι φυσικό, είναι τα έργα που θα πρέπει να γίνουν στη Θάσο μετά τις πυρκαγιές του περασμένου Σεπτεμβρίου».

ΣΟΟΠ 3Ώριμες οι μελέτες για τα αντιδιαβρωτικά στη Θάσο

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της περιφερειακής ενότητας Καβάλας, Σταύρος Κιβράκης στις δηλώσεις του σημείωσε σχετικά: «Όσον αφορά τις χιονοπτώσεις, παρατηρούμε ότι έχουμε ήπιους χειμώνες στην περιοχή μας μέχρι τώρα. Είμαστε οργανωμένοι όλοι οι φορείς και έχουμε εφοδιαστεί με αλάτι. Δεν έχουμε κάτι ιδιαίτερο. Υπάρχει όμως μια διαφοροποίηση φέτος, όσον αφορά τα πλημμυρικά φαινόμενα εξαιτίας της Θάσου, όπου έχουμε εκεί μεγαλύτερους κινδύνους για πλημμυρικά φαινόμενα, αφού έχουν προηγηθεί οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές, από τις οποίες καταστραφεί οι λεκάνες απορροής που εφόσον έχουμε έντονες βροχοπτώσεις θα αναπτυχθούν μεγάλες ταχύτητες και άρα πλημμυρικά φαινόμενα. Στόχος του Σ.Ο.Π.Π. είναι ο έλεγχος του βαθμού ετοιμότητας των αντιδιαβρωτικών έργων. Έχουν ωριμάσει οι μελέτες και περιμένουμε τη χρηματοδότηση τους».

Τα όσα ζητά το Σ.Ο.Π.Π. από τους εμπλεκόμενους φορείς σε περίπτωση πλημμυρών, χιονοπτώσεων και παγετού

Αναφορικά με τα θέματα του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, αυτά χωρίζονται σε δυο κατηγορίες, τις πλημμύρες και τις χιονοπτώσεις – παγετό.

Για τις πλημμύρες το Σ.Ο.Π.Π. ζητά από τους εμπλεκόμενους φορείς, το σχολαστικό έλεγχο όλων των αντιπλημμυρικών έργων, ρεμάτων και τη συντήρησή τους. Τον έλεγχο και καθαρισμό των δικτύων ομβρίων υδάτων και φρεατίων των οδών εντός και εκτός αστικών περιοχών. Τη συντήρηση των εγγειοβελτιωτικών έργων, τη μελέτη και την εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων σε δασικές εκτάσεις στις οποίες η φυσική βλάστηση έχει καταστραφεί από πυρκαγιές και την ενημέρωση του κοινού για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

Για τις χιονοπτώσεις – παγετό, το Σ.Ο.Π.Π. ζητά από τους εμπλεκόμενους φορείς την έγκαιρη προμήθεια αλατιού, την προετοιμασία των Κ.Τ.Ε.Λ. για τον εφοδιασμό των λεωφορείων με τον απαραίτητο εξοπλισμό, όταν κινούνται σε περιοχές με χιόνι ή παγετό, την επικαιροποίηση των σχεδίων των φορέων και των υπηρεσιών και το σχέδιο για έγκαιρη έκδοση απόφασης μαθημάτων των σχολικών μονάδων σε περίπτωση χιονόπτωσης ή επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η βίλα του Γιάννη Ραγκούση που νοικιάζει προς 14.700 ευρώ την εβδομάδα

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η...

Υποψήφιος στον δήμο Θερμαϊκού ο Βασίλης Καρράς

Υποψήφιος στον δήμο Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό «ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ-Σύγχρονος...

Ελπίζουν σε αύξηση της κίνησης το Πάσχα οι έμποροι της Καβάλας

Γιάννης Κελγιώργης: Τα έργα για το φυσικό αέριο θα...

Προς τον συνεδριακό τουρισμό «κοιτάζει» η Περιφέρεια ΑΜΘ

«Ο συνεδριακός τουρισμός είναι ένα κομμάτι που διαθέτει ένα...

Δημοφιλή

ΚΑΒΑΛΑ: Ο Θανάσης Συρόπουλος ζητά τη βοήθεια μας για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει

Ο συμπολίτης μας Θανάσης Συρόπουλος έστειλε μια επιστολή στην...

Τι είναι αυτοδικία κατά το Ποινικό Κώδικα. (του Γιώργου Γιαγκουδάκη)

Το θέμα στο οποίο αναφέρομαι σήμερα προς ενημέρωση σας...

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο σκοτώθηκε σε τροχαίο

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο Καβάλας σκοτώθηκε σε τροχαίο...

Δεν τα κατάφερε τελικά ο Λάκης – Αύριο Δευτέρα η κηδεία του

Ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Λάκης Ανθίμου δεν τα κατάφερε...