Τους λόγους που τον ώθησαν να διεκδικήσει την προεδρία του παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, παρουσίασε με δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», ο επικεφαλής της «Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών», Απόστολος Παυλίδης.
«Αυτό το οποίο με ώθησε να βγω λίγο πιο μπροστά, γιατί η ενασχόλησή μου με τα κοινά είναι διαρκής τα τελευταία δέκα χρόνια, ήταν η συγκυρία της αλλαγής στην Κυβέρνηση, αλλά και το ότι ο νυν πρόεδρος του ΤΕΕ, Γ. Στασινός έχει πολλές πιθανότητες να είναι εκ νέου πρόεδρος. Όλα αυτά σε συνδυασμό με ότι τα ζητήματα που θέταμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα ως κλάδος, τα βλέπω να γίνονται εισηγήσεις και νομοσχέδια κι όλο αυτό διαμορφώνει ένα κλίμα ιδιαίτερα θετικό για τα ζητήματα των μηχανικών. Είναι μια ευκαιρία να πιέσουμε κι εμείς περισσότερο αποφασιστικά από ποτέ για να τα δούμε όλα αυτά να γίνονται πράξη», σημείωσε αρχικά στις δηλώσεις του ο Απόστολος Παυλίδης.
«Oι μηχανικοί επιλέγουμε την ΔΚΜ γιατί θέλουμε να έχουμε αναφορά σε κεντρικό επίπεδο»
Σε ερώτηση για ποιον λόγο οι μηχανικοί να επιλέξουν τη ΔΚΜ στις επικείμενες εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 3 Νοεμβρίου από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα στις Περιφερειακές Ενότητες Δράμας και Καβάλας, ο κ. Παυλίδης απάντησε: «Η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών σε τοπικό επίπεδο έχει μπει σε μια λογική συνεργασιών, έχουμε προλάβει τις εξελίξεις σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, κάνοντας συνεργασίες με παρατάξεις που δεν έχουν την ίδια ιδεολογική αναφορά. Έτσι λοιπόν η λογική των συνεργασιών σε τοπικό επίπεδο θεωρείται δεδομένη, εφόσον το εκλογικό σύστημα είναι η απλή αναλογική. Από εκεί και πέρα οι μηχανικοί επιλέγουμε την ΔΚΜ γιατί θέλουμε να έχουμε αναφορά σε κεντρικό επίπεδο».
«Η ΔΚΜ εγγυάται ότι τα θέματα που συζητάμε εδώ, προβληματιζόμαστε και καταθέτουμε εισηγήσεις ή προτάσεις, θα φτάνουν εκεί που ακριβώς πρέπει για να πάρουν τον δρόμο τους και να γίνουν πράξη»
«Θα μπορούσαμε ενδεχόμενα να είχαμε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, επειδή το ακούω από κάποιους και να έπαιρνε αυτό το ψηφοδέλτιο 90% σε τοπικό επίπεδο. Όμως δεν θα είχε καμιά πρόσβαση και αναφορά σε κεντρικό επίπεδο. Οι εξελίξεις δεν μπορούν να ορισθούν από ένα περιφερειακό τμήμα, καθώς είναι μοιραίο ότι πρέπει να γίνουν κεντρικά. Οι διατάξεις δηλαδή που είναι στο νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή αυτές τις μέρες και πρόκειται να γίνει νόμος του κράτους, περιλαμβάνει άρθρα, όπως η δημιουργία του εθνικού μητρώου υποδομών, η τράπεζα ψηφιακής γης, η δημιουργία του ενιαίου ψηφιακού χάρτη, η αναστολή είσπραξης ΦΠΑ για τρία χρόνια για την οικοδομή κι άλλα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των μηχανικών σε όλη την Ελλάδα κι είναι πράγματα που συζητούνται σε κεντρικό επίπεδο. Η ΔΚΜ εγγυάται αυτό το πράγμα, ότι δηλαδή τα θέματα που συζητάμε εδώ, προβληματιζόμαστε και καταθέτουμε εισηγήσεις ή προτάσεις, θα φτάνουν εκεί που ακριβώς πρέπει για να πάρουν τον δρόμο τους και να γίνουν πράξη», συμπλήρωσε σχετικά.
«Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη για να επιστρέψουμε στην προ κρίσης εποχή…»
Ερωτηθείς σχετικά με το αν ο κλάδος των μηχανικών μπορεί να επιστρέψει στην κατάσταση που βρισκόταν πριν ενσκήψει η οικονομική κρίση, ο Απόστολος Παυλίδης απάντησε: «Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη για να επιστρέψουμε στην προ κρίσης εποχή, γιατί οι αλλαγές δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Όμως μπορούμε, δεν είναι κάτι που πρέπει να εγκαταλείψουμε ή να πούμε ότι δεν υπάρχει σωτηρία. Αν διαμορφώσουμε ένα καλύτερο πλαίσιο, αν καταλάβουμε όλοι ότι πρέπει να κάνουμε μεγαλύτερη προσπάθεια, δηλαδή οι δημόσιες υπηρεσίες που είναι δεδομένο ότι είναι υποστελεχωμένες, οι υπηρεσίες δόμησης και οι υπόλοιπες που εμπλέκονται στην αδειοδότηση και των οικοδομικών αδειών και γενικά στη δημιουργία επιχειρήσεων, αν όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι καταλάβουν ότι πρέπει να κάνουν το κάτι παραπάνω, εμείς οι υπόλοιποι θα είμαστε αρωγοί».
«Σήμερα υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στα εντελώς βασικά…»
«Θέλουμε πολύ αυτή η ιστορία να προχωρήσει γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα και μπορούμε έτσι λίγο να ξεμπλοκάρουμε κατά κάποιο τρόπο το σύστημα, με παρεμβάσεις που γίνονται και σε αυτό το νομοσχέδιο στα φορολογικά, να δημιουργηθεί δηλαδή ένα ευνοϊκότερο θεσμικό πλαίσιο, όπου κάποιος που θέλει να δημιουργήσει μια επιχείρηση ή να εκσυγχρονίσει την υφιστάμενη να είναι λίγο πιο ευνοϊκά τα πράγματα. Να μειωθεί η φορολογία, κάτι που είναι δρομολογημένο, όπως και οι ασφαλιστικές εισφορές. Σήμερα υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στα εντελώς βασικά, όχι να προχωρήσουν παρακάτω, αλλά στα βασικά. Πρέπει να ασχοληθούμε με αυτά, σε κεντρικό επίπεδο μιλάω πάντα, πρώτα για να μπορέσουμε να πάρουμε ανάσα και να προχωρήσουμε παρακάτω», επισήμανε ακόμη ο κ. Παυλίδης.
«Το ζήτημα που απασχολεί τους μηχανικούς σε τοπικό επίπεδο, είναι η οικοδομική δραστηριότητα, η οποία χωλαίνει και δεν προχωρά, ειδικά στη Θάσο…»
«Σε ό,τι αφορά τα τοπικά θέματα, επειδή το ζήτημα που απασχολεί τους μηχανικούς είναι ακριβώς η οικοδομική δραστηριότητα, η οποία χωλαίνει και δεν προχωρά, έχουμε το νησί της Θάσου που έχει μεγάλη οικοδομική άνθιση και δραστηριότητα, αλλά ξέρουμε όλοι ότι οι επενδύσεις δεν προχωρούν στον βαθμό που θα θέλαμε. Υπάρχουν πολλές προτάσεις ΕΣΠΑ που δεν έχουν ελεγχθεί και πρέπει μέχρι τέλος του έτους να γίνει αυτό για να μπορέσουν οι άνθρωποι να εξασφαλίσουν τα χρήματα για να προχωρήσουν. Εδώ σε τοπικό επίπεδο έχουμε κάνει επαφές τόσο με τους Δήμους, όσο και με τα στελέχη των επιχειρήσεων κι εκεί που άλλοι πιστεύουν ότι δεν έχουμε να κάνουμε κάτι, έχω διαπιστώσει ότι αν τελικά δείξεις καλή πρόθεση και συζητήσεις, υπάρχουν περιθώρια να βελτιωθούν πολλές επιμέρους παράμετροι που μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα», υπογράμμισε καταληκτικά στις δηλώσεις του στον «E» ο Απόστολος Παυλίδης.