Τρίτη, 18 Ιανουαρίου, 2022

Απεργούν οι κτηνίατροι για την υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς

«Απαράδεκτο το νομοσχέδιο, όχι στη χρηματοδότηση των Μ.Κ.Ο, φιλοζωικών σωματείων και οποιουδήποτε ιδιωτικού φορέα»

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Σοβαρές αντιδράσεις και έντονες συζητήσεις έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς που έχει τεθεί προς διαβούλευση. Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος εξήγγειλε απεργία αντιδρώντας στην υποχρεωτική στείρωση κατοικίδιων, αλλά και στην κατασπατάληση δημοσίου χρήματος σε ΜΚΟ και ιδιωτικούς φορείς.

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος εξήγγειλε απεργία για την Πέμπτη 20 Μαΐου, ενώ δυνατές είναι οι φωνές κτηνιάτρων και φιλόζωων για το άρθρο, που προβλέπει υποχρεωτική στείρωση ζώων συντροφιάς ιδιωτών κατόχων.

Ο κτηνίατρος Ιάκωβος Κωνσταντινίδης μιλώντας στο «Έθνος» επισήμανε τα ακόλουθα: «Μόνο στην Ρουμανία και στην Κροατία ισχύει το μέτρο της υποχρεωτικής στείρωσης σε ζώα συντροφιάς. Τόσα χρόνια που οι ΜΚΟ στειρώνουν τα αδέσποτα δεν υπήρξε καμιά πρόοδος στο θέμα, τώρα τι ευελπιστούν να συμβεί; Τι σχέση έχουν τα ζώα που ζουν σε σπίτι με τα αδέσποτα; Άθλιο νομοσχέδιο! Και όσον αφορά το άρθρο που αναφέρεται στη λεϊσμανίαση, το καλαζάρ που λέμε, επίσης απαράδεκτο. Το νομοσχέδιο κάνει λόγο ακόμη και για ευθανασία σε ζώα για μια ασθένεια που σιγά- σιγά βρίσκεται σε αποδρομή. Με τη χρήση εμβολίων και αντιπαρασιτικών κολάρων και σκευασμάτων έχουν μειωθεί σημαντικά τα κρούσματα λεϊσμανίασης. Το καλαζάρ μεταδίδεται από τη σκνίπα που δεν τσιμπάει μόνο τα σκυλιά, αλλά και τα τρωκτικά, συνεπώς πρέπει να εξολοθρευτούν τα ποντίκια. Γίνεται κάτι τέτοιο; Δεν γίνεται, πώς μου λες λοιπόν ευθανασία σε σκυλί;».

Οι απόψεις του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, αναφερόμενος στο θέμα τονίζει στην ιστοσελίδα του:

«Για να κατανοήσει κάποιος το πρόβλημα των αδέσποτων στην Ελλάδα, θα πρέπει πρώτα να αναγνωρίσει τις εξής παραμέτρους:

  1. Η συμπεριφορά απέναντι στα ζώα συντροφιάς είναι άμεσα συνυφασμένη με την παιδεία του πληθυσμού
  2. Η ενημέρωση και η εκπαίδευση των πολιτών οδηγεί σε πλήρη αναγνώριση των υποχρεώσεών τους που απορρέουν από την κηδεμονία ζώων συντροφιάς
  3. Η Πολιτεία φέρει την αποκλειστική ευθύνη διαχείρισης και αντιμετώπισης του ζητήματος των αδέσποτων ζώων.

Με βάση τα παραπάνω, το νομοσχέδιο που έχει ήδη τεθεί προς διαβούλευση από την κυβέρνηση της ΝΔ για τα ζώα συντροφιάς έχει ήδη αποτύχει τον στόχο του, καθώς δεν αναγνωρίζει καμία από τις παραμέτρους. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του εν λόγω νομοσχεδίου είναι ότι μετατρέπει την υιοθεσία ενός αδέσποτου ζώου σε έναν απίστευτο γραφειοκρατικό κυκεώνα με κύριους συνομιλητές τους Δήμους και τις ΜΚΟ φιλοζωικές, στερώντας τη δυνατότητα σε μη οργανωμένους φιλόζωους να φροντίζουν αδέσποτα και να συμβάλλουν στη μείωση του αριθμού τους. Επίσης, αντικαθιστά ένα από τα πολυτιμότερα εργαλεία στη σχέση κτηνιάτρου και κηδεμόνα ζώου, το βιβλιάριο, με μία απίστευτα γραφειοκρατική χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία διαρκούς έκδοσης αντιτύπων του μητρώου ζώων συντροφιάς.

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη 20 Μαΐου οι κτηνίατροι θα απεργήσουν. Τα αιτήματα: Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς. Εφαρμογή του ηλεκτρονικού βιβλιαρίου μόνο με δήλωση των στοιχείων εκείνων που αφορούν τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας (εμβολιασμός για τη λύσσα, διάγνωση λεϊσμανίασης και λεπτοσπείρωσης). Όλες οι χρηματοδοτήσεις να αφορούν αποκλειστικά τους Δήμους με διαφανή τρόπο, έλεγχο, αξιολόγηση του έργου τους και βασική υποχρέωσή τους την ίδρυση δημοτικών κτηνιατρείων και την πρόσληψη μόνιμων κτηνιάτρων. Όχι στη χρηματοδότηση των Μ.Κ.Ο, φιλοζωικών σωματείων και οποιουδήποτε ιδιωτικού φορέα. Η δωρεάν σήμανση, καταγραφή και στείρωση ζώων συντροφιάς να αφορά αποκλειστικά τους πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα κοινωνικά αδυνάτων των Δήμων ή του ΟΠΕΚΑ.

(πηγή: ethnos.gr)

spot_img

Διαφημίσεις