Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Τηλέφωνο: 2510-831600

Αντισυνταγματικά κολλήματα στις αλλαγές του «Κλεισθένη»

Ημέρα:

Μέχρι σήμερα το μεσημέρι «τρέχει» η διαβούλευση για τη διοικητική μεταρρύθμιση του Κλεισθένη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας κ. Γιώργο Γραμμένο ενισχύονται οι αρμοδιότητες του δημάρχου και υποβαθμίζεται το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο κ. Γραμμένος δήλωσε ότι «το σχέδιο νόμου όπως έχει κατατεθεί και βρίσκεται σε διαβούλευση, είναι κάτι τελείως διαφορετικό σε σχέση με αυτά που θέσπιζε ο Κλεισθένης και σε σχέση με αυτά που κλήθηκε να ψηφίσει το εκλογικό σώμα στις εκλογές. Ανατρέπεται ριζικά το πνεύμα και η φιλοσοφία του Νόμου 4445 κι έχουμε αυξημένες εξουσίες στο δήμαρχο, στο όνομα της κυβερνησιμότητας των δήμων. Στην ουσία δεν ενδιαφερόταν για τους δήμους ιδιαίτερα, για τις περιφέρειες έγινε κυρίως αυτό το νομοσχέδιο όπου εκεί υπάρχουν οι πολιτικές παρατάξεις. Ενισχύεται η παράταξη από την οποία προέρχεται ο δήμαρχος, παίρνει την απόλυτη πλειοψηφία στην οικονομική επιτροπή, στην επιτροπή ποιότητας ζωής. Αφαιρούνται αρμοδιότητες από το δημοτικό συμβούλιο, υποβαθμίζεται σαφέστατα ο ρόλος του και του δημοτικού συμβούλου κατ’ επέκταση. Υπάρχει ένα ζήτημα με τις διοικήσεις των νομικών προσώπων. Υπάρχει κατά την άποψή μου μια λανθασμένη διατύπωση στο νομοσχέδιο σε σχέση με αυτό που επιχειρείται να περάσει. Δίνει στην παράταξη του δημάρχου και την πλειοψηφία κατά τα 3/5 και στα νομικά πρόσωπα, οπότε τα ελέγχει και αυτά».

Δεσμευτική συνδιοίκηση

Ο κ. Γραμμένος πρόσθεσε πως «πρόκειται για συνδιοίκηση αν συνεργαστούν δύο ή περισσότερες παρατάξεις, βεβαίως με την απαραίτητη συμμετοχή της παράταξης που εξέλεξε τον δήμαρχο. Πρόκειται για συνδιοίκηση που είναι δεσμευτική, ενυπόγραφη. Είναι συμφωνία που κατατίθεται στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και ισχύει για τα 4 χρόνια της δημοτικής περιόδου. Δεσμεύει τις παρατάξεις που υπογράφουν για να συνδιοικήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου. Το άτοπο είναι ότι οι αντιδήμαρχοι ορίζονται μόνο από την παράταξη του κ. δημάρχου. Συνεπώς είναι λίγο άστοχο να μιλάμε για συνδιοίκηση, για συγκυβέρνηση δηλαδή, με 2-3 παρατάξεις τη στιγμή που δεν θα μπορούν να ασκήσουν πραγματική διοίκηση και ενδεχομένως να έχουν μόνο συμμετοχή και κάποια προεδρεία στα νομικά πρόσωπα του δήμου. Διότι τη διοίκηση του δήμου την ασκεί ο δήμαρχος μέσω των αντιδημάρχων κι αυτοί εκφράζουν και την πολιτική του εκάστοτε δημάρχου».

Θα σκοντάψουν πολλές συνεργασίες

Αναφερόμενος στις συνεργασίες ο κ. Γραμμένος τόνισε: «Μπαίνει ένα άλλο μεγάλο ζήτημα, αν υποθέσουμε ότι η παράταξη Α συνεργάζεται με την παράταξη του κ. δημάρχου και συνδιοικεί. Αυτό σημαίνει ότι στις επόμενες εκλογές η παράταξη εξαλείφεται από το χάρτη. Διότι πώς θα διεκδικήσει την επόμενη εκλογή όταν θα έχει συνδιοικήσει με τον δήμαρχο και θα ενεργεί επ’ ωφελεία του. Είναι ένα θέμα πρακτικό αυτό το οποίο μπαίνει και νομίζω ότι σ’ αυτό θα σκοντάψουν πολλές συνεργασίες. Επειδή αυτό προφανέστατα το προέβλεψαν, έδωσαν αυτές τις αυξημένες πλειοψηφίες στην παράταξη του κ. δημάρχου. Η άποψή μου είναι ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό. Δεν ξέρω αν θα κατατεθούν προσφυγές ή οτιδήποτε άλλο, αλλά είναι αντισυνταγματικό επειδή τροποποιεί πράγματα και μάλιστα άμεσα, κάτι που δεν μπορεί να είναι επιτρεπτό διότι ό,τι τροποποιήσεις αποφασίζονται και αφορούν εκλογικά συστήματα ή οτιδήποτε έχει να κάνει με κεντρική κυβέρνηση, δήμους, περιφέρειες κλπ, ισχύει από την επόμενη φορά κι ότι τώρα.

Αυτό που είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να το έχουμε υπ’ όψιν μας είναι ότι, μιλώντας με το παράδειγμα της Καβάλας, ο ρόλος των δημοτικών συμβούλων είναι διακοσμητικός. Δεν έχει καμία σχέση με την φιλοσοφία του Κλεισθένη, άσχετα αν κάποιος ήταν υπέρ ή κατά του πνεύματος του Κλεισθένη. Στην ουσία μας επαναφέρει στο παλιό καθεστώς που την απόλυτη πλειοψηφία είχε ο δήμαρχος και οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης είχαν έναν διακοσμητικό ρόλο. Με δεδομένη την αριθμητική των παρατάξεων -9 συμβούλους έχει η παράταξη του κ. δημάρχου- απορώ πώς θα στελεχωθούν όλες οι υπηρεσίες, τα νομικά πρόσωπα, οι αντιδημαρχίες, οι επιτροπές κλπ».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Καβάλα: Αυτοκίνητο ανατράπηκε στην Ερυθρού Σταυρού

Ένα άτομο τραυματίστηκε σε Τροχαίο ατύχημα που έγινε τα...

Συνελήφθησαν οι δράστες της ληστείας του Καβαλιώτη δικηγόρου στην Εθνική Οδό

Συνελήφθησαν τα μέλη σπείρας τα οποία μεταξύ άλλων, είχαν...

«Πανταχού παρών» το Επιμελητήριο Καβάλας

Μάρκος Δέμπας: Κατορθώσαμε να κάνουμε μια έκθεση πρωτοπόρα στην...

Ξεκινούν οι εργασίες ανακαίνισης του Γυμνασίου–Λυκείου Κρηνίδων

Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες...

Δημοφιλή

ΚΑΒΑΛΑ: Ο Θανάσης Συρόπουλος ζητά τη βοήθεια μας για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει

Ο συμπολίτης μας Θανάσης Συρόπουλος έστειλε μια επιστολή στην...

Τι είναι αυτοδικία κατά το Ποινικό Κώδικα. (του Γιώργου Γιαγκουδάκη)

Το θέμα στο οποίο αναφέρομαι σήμερα προς ενημέρωση σας...

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο σκοτώθηκε σε τροχαίο

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο Καβάλας σκοτώθηκε σε τροχαίο...

Δεν τα κατάφερε τελικά ο Λάκης – Αύριο Δευτέρα η κηδεία του

Ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Λάκης Ανθίμου δεν τα κατάφερε...