Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Δύο νεκροί σε τροχαίο στην παραλία Οφρυνίου

Δύο άτομα σκοτώθηκαν σε τροχαίο που συνέβη...

Βασάνιζε γάτα, αλλά τον «πρόδωσε» το βίντεο

Ταυτοποιήθηκε το άτομο που απεικονίζεται σε βιντεοληπτικό...

«Άδειασαν» τους λογαριασμούς επιχειρηματιών σε Καβάλα και Δράμα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών...

Αντί για ψάρια τα δίχτυα τους γεμίζουν με τσούχτρες

Μάνος Κουτράκης: «Το φαινόμενο πιθανότατα οφείλεται στη μεγάλη συχνότητα των βροχών»

Ακολούθησε μας

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι αλιείς της Π.Ε. Καβάλας, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα, αντί για ψάρια, τα δίχτυα τους γεμίζουν με μικρές τσούχτρες!

Το πρόβλημα επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» ο ερευνητής του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας που εδρεύει στη Νέα Πέραμο, Μάνος Κουτράκης, ο οποίος επισήμανε χαρακτηριστικά ότι την Τετάρτη (30/1) οι ιδιοκτήτες των γρι – γρι δήλωσαν ότι δεν μπόρεσαν καν να δουλέψουν!

«Από την περιγραφή του είδους της μέδουσας, γιατί ακόμη δεν έχουμε το δείγμα, φαίνεται να αφορά κάποιο είδος σάλπας που ζει κυρίως στα ανοιχτά νερά»

«Από τις μαρτυρίες των ψαράδων, κυρίως από τα γρι – γρι, φαίνεται ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με ένα μικρό είδος μέδουσας, το οποίο βγαίνει σε μεγάλες ποσότητες στα δίχτυα τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δουλέψουν καθόλου. Χαρακτηριστικά μας αναφέρουν ότι στις παγολεκάνες τους τα περισσότερα είναι μέδουσες παρά ψάρια! Από την περιγραφή του είδους της μέδουσας, γιατί ακόμη δεν έχουμε το δείγμα, φαίνεται να αφορά κάποιο είδος σάλπας που ζει κυρίως στα ανοιχτά νερά κι όχι τόσο στην παράκτια ζώνη», τόνισε σχετικά ο κ. Κουτράκης.

«Το φαινόμενο πιθανότατα οφείλεται στη μεγάλη συχνότητα των βροχών που είχαμε την τελευταία εβδομάδα…»

Αναφορικά με το που μπορεί να οφείλεται το φαινόμενο της εμφάνισης τόσο μεγάλου πληθυσμού μεδουσών στην περιοχή μας, ο ερευνητής του ΙΝ.ΑΛ.Ε. απάντησε: «Το φαινόμενο πιθανότατα οφείλεται στη μεγάλη συχνότητα των βροχών που είχαμε την τελευταία εβδομάδα. Οι βροχές κατέβασαν φερτά υλικά στη θάλασσα και μέσα σ’ αυτά υπήρχαν και θρεπτικά στοιχεία, που πιθανότατα βοήθησαν, αν και είναι χειμώνας, να αυξηθεί ο αριθμός των μεδουσών. Οι θερμοκρασίες είναι σχετικά υψηλές για την εποχή που διανύουμε και σε συνδυασμό με τα θρεπτικά, πιθανολογείται ότι αυτή είναι η εξήγηση για το φαινόμενο, το οποίο όμως θέλει περισσότερη έρευνα. Αυτά που σας λέω είναι πολύ αρχικά στοιχεία».

Από τα ανοιχτά της Θάσου μέχρι και τον Σταυρό Χαλκιδικής το πρόβλημα

Σε σχέση με το ποια περιοχή αφορά το φαινόμενο, ο Μάνος Κουτράκης υπογράμμισε: «Το φαινόμενο αφορά από τα ανοιχτά της Θάσου μέχρι και τον Σταυρό Χαλκιδικής. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για τους αλιείς. Οι ιδιοκτήτες των γρι – γρι σήμερα (Τετάρτη 30/1), μας είπαν ότι δεν μπορούν να δουλέψουν. Πρέπει να δούμε τι θα γίνει και με τις άλλες κατηγορίες αλιέων. Δεν ξέρουμε ακόμη αν οι παράκτιοι μπορούν να δουλέψουν, αν και ίσως αυτοί να μην επηρεάζονται, αλλά πρέπει να δούμε τι θα γίνει και με τις μηχανότρατες. Αυτά θα τα ξέρουμε τις επόμενες ημέρες».

«Είναι συχνό το φαινόμενο κάποιες μέδουσες να αναπαράγονται σε πολύ μεγάλο αριθμό και να εμποδίζουν την αλιεία. Απλά είναι παράξενο το ότι έγινε τόσο νωρίς. Συνήθως συμβαίνει πιο αργά»

Ερωτηθείς για το αν το ΙΝ.ΑΛ.Ε. εμπλέκεται κατά κάποιο τρόπο με το θέμα απάντησε: «Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε ένα δείγμα και να επιβεβαιώσουμε το είδος. Δεν έχουμε κάτι άλλο να κάνουμε».

Για το κατά πόσο συχνό είναι το πρόβλημα με τις μέδουσες, ο κ. Κουτράκης είπε: «Είναι συχνό το φαινόμενο κάποιες μέδουσες να αναπαράγονται σε πολύ μεγάλο αριθμό και να εμποδίζουν την αλιεία. Απλά είναι παράξενο το ότι έγινε τόσο νωρίς. Συνήθως συμβαίνει πιο αργά, όταν ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες, προς τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Οι πληθυσμοί των μεδουσών πάντως φαίνεται να είναι αυξημένοι, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των αλιέων».

«Το αν θα υποχωρήσει το φαινόμενο δεν το ξέρουμε. Αυτό θα φανεί ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, τα ρεύματα που θα έχει η θαλάσσια περιοχή»

Τέλος, σε ερώτηση για το πότε θα υποχωρήσει το φαινόμενο, ο Μάνος Κουτράκης απάντησε: «Το αν θα υποχωρήσει το φαινόμενο δεν το ξέρουμε. Αυτό θα φανεί ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, τα ρεύματα που θα έχει η θαλάσσια περιοχή, ώστε να παρασύρουν τους πληθυσμούς των μεδουσών που έχουν ανεβεί σε μεγάλες πυκνότητες. Άρα, δεν το ξέρουμε, πρέπει όμως να το παρακολουθούμε το φαινόμενο».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διάβασε κι αυτό

Δημοφιλέστερα Θέματα