Ενημερωτικό workshop στο πλαίσιο του έργου «Αλιείς, θαλάσσιες χελώνες και καρχαρίες – Συμμαχία για συμβίωση», πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (30/11) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Καβάλας, υπό την αιγίδα του δήμου Καβάλας.
Το έργο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος του Πράσινου Ταμείου «Φυσικό Περιβάλλον και Καινοτόμες Δράσεις», άξονας «Δράσεις Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος», μέτρο «Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες», με προϋπολογισμό 49.690 ευρώ.
Οι ομιλητές και τα θέματα του workshop
Στη διάρκεια του ενημερωτικού workshop μίλησαν από την ομάδα έργου για το πρόβλημα του bycatch – γνωστές και άγνωστες πτυχές, η Ελεάνα Τουλουπάκη (MEDASSET) και Γιάννης Γιώβος (i SEA), καθώς και οι Αργύρης Καλλιανιώτης, Δρ. Αλιευτικής Βιολογίας, Γιώργος Συλαίος, καθηγητής τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος Δ.Π.Θ., γεωλόγος – ωκεανογράφος.
Επίσης, η κ. Τουλουπάκη και ο Γιάννης Γιώβος μίλησαν για τα δίχτυα – φαντάσματα, ενώ έγινε παρουσίαση της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα SEAlly.
H «τυχαία σύλληψη» αποτελεί μια από τις κύριες απειλές για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα παγκοσμίως
Γενικότερα στόχος του ενημερωτικού workshop, είναι η ενημέρωση των αλιέων, αλλά και των αρμόδιων φορέων για το πρόβλημα της «τυχαίας σύλληψης» άλλων θαλασσίων ειδών, όπως θαλάσσιες χελώνες και καρχαρίες και τις προοπτικές επίλυσής του, δηλαδή για τους τρόπους απελευθέρωσής τους.
H «τυχαία σύλληψη» αποτελεί μια από τις κύριες απειλές για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα παγκοσμίως.
Παρόλο που διάφορες λύσεις έχουν εφαρμοστεί κατά καιρούς, το πρόβλημα των «τυχαίων συλλήψεων» εξακολουθεί να παραμένει ευρύτατο σε όλους τους τύπους αλιείας.
Η χώρα μας διαθέτει συνολικά 15.183 αλιευτικά σκάφη, τρία είδη θαλασσίων χελωνών και 39 είδη καρχαριών
Το παρόν έργο επιδιώκει να μελετήσει τις «τυχαίες συλλήψεις» θαλασσίων χελωνών και καρχαριών, λόγω της αλιευτικής δραστηριότητας, εστιάζοντας σε πέντε βασικά λιμάνια που καλύπτουν σημαντικό τμήμα της αλιευτικής παραγωγής της χώρας (Πειραιάς, Μηχανιώνα, Πάτρα, Καβάλα και Αλεξανδρούπολη).
Στόχος είναι να εκτιμηθεί πως οι περιοχές υψηλής αλιευτικής πίεσης επικαλύπτουν τις περιοχές αναπαραγωγής, ανάπτυξης και διαχείμασης των θαλασσίων χελωνών.
Να σημειωθεί ότι η χώρα μας διαθέτει συνολικά 15.183 αλιευτικά σκάφη, τρία είναι τα είδη θαλασσίων χελωνών που συναντώνται στα νερά μας, ενώ 39 είναι τα είδη καρχαριών που «κυκλοφορούν» στις ελληνικές θάλασσες.