Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Δύο νεκροί σε τροχαίο στην παραλία Οφρυνίου

Δύο άτομα σκοτώθηκαν σε τροχαίο που συνέβη...

Βασάνιζε γάτα, αλλά τον «πρόδωσε» το βίντεο

Ταυτοποιήθηκε το άτομο που απεικονίζεται σε βιντεοληπτικό...

«Άδειασαν» τους λογαριασμούς επιχειρηματιών σε Καβάλα και Δράμα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών...

Ακρίβεια και ανασφάλεια προκαλούν «εγκεφαλικά»

Μαρία Στεργίδου: Το άγχος είναι μια έννοια που δυστυχώς επισκιάζει κάθε τομέα της ζωής μας πια και μας πνίγει / Παραμένει σε υψηλά επίπεδα η βία κατά των γυναικών / Η υπερπληροφόρηση για την υπόθεση της Πάτρας καταλήγει σε κουτσομπολιό

Ακολούθησε μας

Οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος που προκαλούν «εγκεφαλικά» στους πολίτες, η ακρίβεια στα καύσιμα και στα σούπερ μάρκετ, η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, η πολύκροτη υπόθεση της Πάτρας, η πανδημία, παρά την ύφεση που παρουσιάζει και δυστυχώς η συνεχιζόμενη βία κατά των γυναικών, επιβαρύνουν σημαντικά την ψυχολογική κατάσταση των πολιτών το φετινό Πάσχα.

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στον «Ενήμερο», η ψυχολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του δήμου Καβάλας, Μαρία Στεργίδου.

Για άλλη μία φορά κ. Στεργίδου, συζητάμε εν μέσω πανδημίας, που φαίνεται μεν να βρίσκεται σε ύφεση, αλλά εξακολουθεί να έχει ισχυρό αντίκτυπο στην ψυχολογία μας. Τι λέτε γι’ αυτό;

«Μπορεί η πανδημία να περνά όπως μας λένε οι ειδικοί περιόδους όξυνσης και ύφεσης, η επιβάρυνση όμως στην ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων δυστυχώς αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Όλοι μας καθημερινά διαπιστώνουμε αυτή την αλλαγή στη διάθεση και τη λειτουργικότητά μας, αλλά κυρίως στην οργάνωση του παρόντος και το σχεδιασμό του μέλλοντος. Το δυσοίωνο είναι ότι πολλές από τις επιπτώσεις της πανδημίας στον ψυχισμό των ανθρώπων θα εμφανιστούν τα επόμενα χρόνια. Μάλλον δηλαδή ακόμα βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου».

Σε όλα αυτά προστίθεται και το άγχος που δημιουργούν τα οικονομικά προβλήματα, οι λογαριασμοί ρεύματος για παράδειγμα που προκαλούν «εγκεφαλικό», η ανεργία… σωστά;

«Το άγχος είναι μια έννοια που δυστυχώς επισκιάζει κάθε τομέα της ζωής μας πια και μας πνίγει, όπως και ετυμολογικά δηλώνει η λέξη. Η οικονομική δυσπραγία ασφαλώς το επιτείνει. Ήδη από την περίοδο της οικονομικής κρίσης και τα μέτρα λιτότητας, πολλά νοικοκυριά στην Ελλάδα αδυνατούσαν να αποπληρώσουν βασικές υποχρεώσεις και ανάγκες, με αποτέλεσμα πολλά να οδηγηθούν ακόμα και σε καθεστώς υλικής αποστέρησης. Η περίοδος της πανδημίας που ακολούθησε με την εκτόξευση των δεικτών της ανεργίας και των ανισοτήτων, επιβάρυνε κι άλλο τη δυσμενή αυτή κατάσταση. Αντιλαμβανόμαστε αναμφισβήτητα ακόμα και οι ψυχολόγοι πόσο πιο δύσκολο από ποτέ είναι να νιώσει καλύτερα ένας άνθρωπος που αδυνατεί να επιλύσει τα πρακτικά ζητήματα και αντιμετωπίζει ο ίδιος και η οικογένειά του ζήτημα επιβίωσης».

Η βία κατά των γυναικών παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα κατά την περίοδο αυτή;

«Δυστυχώς ναι. Οι δύσκολες κοινωνικοοικονομικές και υγειονομικές συνθήκες, καθώς επίσης και οι εγκλεισμοί επέτειναν την εκδήλωση περιστατικών κακοποίησης όπου προϋπήρχε η τάση. Και είναι οξύμωρο όσο και θλιβερό ότι ενώ όταν όλα καταρρέουν, στη διαφυγή από το αδιέξοδο μπορούν να μας βοηθήσουν οι δικοί μας άνθρωποι, για κάποιους ανθρώπους αυτό δεν είναι δεδομένο, μιας και στο σπίτι τους δε βρίσκουν ασφάλεια, αλλά φόβο και απειλή».

Άρα και ο αριθμός των γυναικών που ζητά ψυχολογική υποστήριξη αυξήθηκε κατά το χρονικό αυτό διάστημα;

«Έτσι κι αλλιώς το μεγαλύτερο ποσοστό των αιτημάτων στο Συμβουλευτικό Κέντρο ήταν για ψυχολογική υποστήριξη και πλέον ολοένα και περισσότερες γυναίκες απευθύνονται με αυτό το βασικό αίτημα. Αυτό το θεωρώ πολύ ελπιδοφόρο, όσο και γενναίο εκ μέρους τους. Άγχος και καταθλιπτικά συμπτώματα συνυπάρχουν στις περισσότερες περιπτώσεις, οπότε τους κάνω την υπόμνηση για αναζήτηση και ψυχιατρικής υποστήριξης, όταν κρίνω πως είναι απαραίτητο, πέρα από τη συμβουλευτική και ενδυνάμωση που κάνουμε μαζί. Αλλά και αρκετοί άνδρες είτε απευθύνονται στη δομή για πληροφόρηση είτε μέσω του κοινωνικού μου περίγυρου μου λένε ότι θα χρειάζονταν ψυχολογική υποστήριξη. Η αναζήτηση βοήθειας δεν είναι ένδειξη αδυναμίας, αλλά δύναμης και παρακινώ κάθε άνθρωπο που αισθάνεται ότι το χρειάζεται να τολμήσει αυτό το βήμα. Οι ψυχολόγοι ασφαλώς δεν έχουμε το μαγικό ραβδί, αλλά η αίσθηση ότι δεν είμαστε μόνοι και υπάρχουν άνθρωποι να μας κατανοήσουν και να μας βοηθήσουν να συνθέσουμε το παζλ της ψυχής μας μπορεί να αποβεί πολύτιμη. Δεν υπάρχει, εξάλλου, τίποτα πιο μεγαλειώδες από έναν άνθρωπο που δε διστάζει να ξεκινήσει από το μηδέν και να ξαναβρεί τη δύναμη που κρύβει μέσα του. Αυτός είναι και ο ρόλος του ψυχολόγου, να δώσει την ώθηση στο άτομο να αναπτύξει τις δυνατότητες που έχει και ίσως εκπλήξουν και το ίδιο».

Τα θέματα επικαιρότητας, όπως ο πόλεμος ή η υπόθεση της Πάτρας πόσο μας επηρεάζουν;

«Μας επηρεάζουν συνειδητά και ασυνείδητα και χρειάζεται πολλή προσοχή ως προς τη διαχείριση. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένα ζήτημα πανανθρώπινο και βαθιά κοινωνικό και αποδεικνύει το πώς μπορεί ξαφνικά να ανατραπεί η καθημερινότητά μας επειδή κάποιοι άλλοι το αποφάσισαν. Είναι η απόλυτη καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δίνει όμως, μες στην τραγικότητα του, ένα ηχηρό μήνυμα κατά του ρατσισμού προς τους πρόσφυγες. Σήμερα είναι εκείνοι, αύριο μπορεί ο καθένας μας. Οπωσδήποτε κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει καθημερινά τις προσωπικές του δυσκολίες στο μικρόκοσμό του, αυτό όμως δεν πρέπει να τον κάνει να κλείνει τα μάτια. Η αλληλεγγύη είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος για ένα καλύτερο αύριο σε όλα τα επίπεδα. Αναφορικά με την υπόθεση της Πάτρας, νομίζω ότι η διαρκής ενασχόληση και υπερπληροφόρηση πρέπει να σταματήσουν. Οπωσδήποτε είναι ένα ζήτημα που προκαλεί το ενδιαφέρον, αλλά όσο εξοικειωνόμαστε με τις επιμέρους λεπτομέρειες, ελλοχεύει ο κίνδυνος να μετατοπίζεται η βαρύτητα από τα πολύ σοβαρά στοιχεία στα άχρηστα και κουτσομπολίστικα. Σε αυτό το φαύλο κύκλο, μαζί με τις τρεις παιδικές ψυχές που έχουν χαθεί, χάνεται και η ουσία. Οι ψυχολόγοι οφείλουμε να αποφύγουμε τις αναλύσεις του ψυχολογικού προφίλ των πρωταγωνιστών, γιατί πολύ απλά η Ψυχολογία είναι η κατεξοχήν επιστήμη που αποκλείει κάθε βεβαιότητα και πρόβλεψη. Οπότε κάθε τέτοια απόπειρα είναι άστοχη και στερείται επιστημονικής βάσης, ειδικά μάλιστα όταν μιλάμε για πρόσωπα που δε γνωρίζουμε καν. Ο βασικός στόχος στον οποίο οφείλουμε να συμβάλλουμε οι ψυχολόγοι είναι η πρόληψη αντίστοιχων φαινομένων και η ώθηση των ανθρώπων για κοινωνική επαγρύπνηση, εγρήγορση και δράση, όταν αντιληφθούν τάση για αντίστοιχα περιστατικά. Δε σας κρύβω ότι ενώ η συγκεκριμένη υπόθεση ως επιστήμονα με ενδιαφέρει πολύ, ως άνθρωπος και μητέρα πάει καιρός που δεν αντέχω να διαβάζω και να ακούω άλλα στοιχεία».

Πόσο δύσκολος λοιπόν είναι ο ρόλος του ψυχολόγου σήμερα;

«Πάρα πολύ δύσκολος πραγματικά γιατί ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις σε πρώτο χρόνο μαζί με τους ανθρώπους που καλούμαστε να στηρίξουμε, για πολλές από

τις οποίες τα επιστημονικά δεδομένα θα έρθουν μετά. Προσωπικά αντιμετωπίζω το ρόλο μου αφενός ως μετάδοση επιστημονικών γνώσεων και τεχνικών διαχείρισης και αφετέρου ως εμφύσηση αισιοδοξίας κι ελπίδας στους ανθρώπους. Δε σας κρύβω λοιπόν ότι είναι η πρώτη φορά όλα αυτά τα χρόνια που ασκώ το επάγγελμα αυτό που δυσκολεύομαι τόσο πολύ να μεταδώσω στους ανθρώπους που υποστηρίζω αισιοδοξία και να ανακαλύψω μαζί τους τα χαμένα νοήματα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι παραιτούμαστε από την προσπάθεια, αλλά το ακριβώς αντίθετο. Αυτή είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη ευλογία που αποκομίζω από τη δουλειά μου, με κάνει να θέλω να γίνομαι πιο δυνατή για να μπορώ να το πετύχω και με τους ανθρώπους που υποστηρίζω. Εν τέλει ανακαλύπτω κι εγώ τις κρυμμένες μου δυνάμεις ως επιστήμονας και ως άνθρωπος και πάντα συνεχίζω με γνώμονα το σεβασμό

της ανθρώπινης βούλησης και αξιοπρέπειας. Αυτή είναι και η πρωταρχική ευθύνη του επιστήμονα, εξάλλου, να δηλώνει το παρόν στα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα, που κάνουν τα δεδομένα ζητούμενα και μας κάνουν να επαναπροσδιορίσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Μόνο μέσω αυτού του επαναπροσδιορισμού, εξάλλου, της προσαρμοστικότητας και της ψυχικής ανθεκτικότητας που καλούμαστε όλοι μας να αναπτύξουμε θα επέλθουν η ψυχική ανά(σ)ταση και ευημερία».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διάβασε κι αυτό

Δημοφιλέστερα Θέματα