Περίπου 2.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Καβάλας, συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο κατά της εγκατάστασης σταθμού διοδίων στην παράκαμψη της πόλης.

Το συλλαλητήριο που άρχισε στις 13.30’ το μεσημέρι της Τρίτης (15/5), ολοκληρώθηκε στις 14.00’ με την ανάγνωση του ψηφίσματος από τον πρόεδρο της διαπαραταξιακής επιτροπής, Ανέστη Τσουρουκίδη.

Οι συγκεντρωμένοι γέμισαν το πάνω μέρος της πλατείας Ελευθερίας, ενώ μεταξύ άλλων, στο συλλαλητήριο βρέθηκαν οι δήμαρχοι Καβάλας, Νέστου και Παγγαίου, οι αντιπεριφερειάρχες Καβάλας και Δράμας, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι πρώην βουλευτές, Γ. Καλαντζής, Ν. Κλειτσιώτης και Γ. Πασχαλίδης, οι πρόεδροι του Εμπορικού Συλλόγου και του Επιμελητηρίου, εκπρόσωπος του μητροπολίτη Φ.Ν.Θ., πολλοί σύλλογοι και εκπρόσωποι φορεών, ενώ στο κάτω μέρος της πλατείας είχαν σταθμεύσει και τρακτέρ του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας.

Στο συλλαλητήριο δεν μετείχαν μαθητές, ενώ τα περισσότερα καταστήματα της πόλης έκλεισαν λίγο πριν τη μια το μεσημέρι.

Το μήνυμα του ψηφίσματος που αναγνώσθηκε ήταν ένα ξεκάθαρο και βροντερό «όχι» στα διόδια, το οποίο επικύρωσαν ερωτηθέντες τρεις φορές δια βοής οι συγκεντρωθέντες.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

«Η περιοχή μας και ειδικότερα ο Δήμος Καβάλας αντιμετωπίζει τα τελευταία 15 χρόνια τουλάχιστον από την εξουσία ως Δήμος τρίτης κατηγορίας. Όχι μόνο δεν τυγχάνει της προσοχής της πολιτείας, αλλά αντίθετα με παραλείψεις υποβαθμίζεται διαρκώς. Ήδη έχει υποστεί από τέτοιες αποφάσεις καίριο πλήγμα κατά το παρελθόν σε ό,τι αφορά την αναπτυξιακή και οικονομική πορεία του. Οι δημότες μας έχουν υποστεί εξαιτίας αυτών των αποφάσεων αρκετές ζημιές. Τώρα έρχεται το τελειωτικό χτύπημα που θα επιφέρει ανεπανόρθωτη ζημιά, θα υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής μας και θα μετατρέψει το κέντρο της πόλης σε ένα απέραντο φρενοκομείο με χιλιάδες διελεύσεις φορτηγών – Ι.Χ. σε καθημερινή βάση, κυκλοφοριακό χάος, περιβαλλοντικές καταστροφές, νέφος, ηχορύπανση, αύξηση ατυχημάτων, κατακόρυφη μείωση του τουριστικού ρεύματος. Είναι μερικές μόνο από τις αποφάσεις που σηματοδοτεί η τοποθέτηση σταθμού των διοδίων στο 476ο χιλιόμετρο της Εγνατίας Οδού Ηγουμενίτσας – Έβρου στο ύψος του Περιγιαλίου. Οι συγκεντρωμένοι εδώ σήμερα και το Δ.Σ. Καβάλας, οι αρμόδιοι φορείς, δηλώνουν ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν θα επιτρέψουν την εκτρωματική παρέμβαση και τοποθέτηση διοδίων των 476ο χιλιόμετρο και σε κανένα άλλο σημείο της Εγνατίας Οδού στα όρια της περιφερειακής ενότητας Καβάλας που θα προκαλέσει τα ανωτέρω προβλήματα. Για όλους τους κατοίκους τυχόν τέτοιες σκέψεις, πόσο μάλλον η υλοποίησή τους, αποτελούν αιτία πολέμου. Καλούμε την πολιτεία και τα αρμόδια όργανά της καθώς και τους εμπλεκόμενους φορείς, να ανακαλέσουν άμεσα τις αποφάσεις σχετικά με την τοποθέτηση διοδίων στο άνω σημείο, καθώς και σε κάθε άλλο σημείο της Εγνατίας Οδού. Σε περίπτωση που το καβαλιώτικο αίτημα δεν ικανοποιηθεί , οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν εντατικά, ενώ οι ίδιοι έχουμε προσφύγει στη δικαιοσύνη. Η ανοχή τελείωσε. Η Καβάλα δεν θέλει άλλα διόδια».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Θόδωρος Μαρκόπουλο, αντιπεριφερειάρχης Καβάλας

”Είπαμε ένα μεγάλο και δυνατό όχι στα διόδια, γιατί δεν μπορούμε να ανεχθούμε έναν παραλογισμό που θα έχει επιπτώσεις στη ζωή μας και στο περιβάλλον της πόλης μας. Τα διόδια πρέπει να αλλάξουν θέση”.

Δήμητρα Τσανάκα, δήμαρχος Καβάλας

”Δεν χάνουμε το θάρρος μας. Μπορεί κάποτε να καταλάβουν πόσο παράλογο είναι να …φυτέψουν διόδια πάνω στις χαραδρογέφυρες στη μέση του πουθενά, σε ένα πολύ επικίνδυνο σημείο, το οποίο υποβαθμίζει το μέλλον της πόλης και του περιβάλλοντός μας. Η Καβάλα δεν θα γίνει τριτοκοσμική πόλη. Η ανοχή τελείωσε. Ας πάρουν όλοι το ηχηρό μήνυμα. Σήμερα τα διόδια πέθαναν”.

Ανέστης Τσουρουκίδης, αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής

”Φτάσαμε στο σημείο μηδέν. Κάναμε αυτό που έπρεπε σαν επιτροπή. Ο δήμος έκανε το καθήκον του. Ας αναλογιστούν όσοι δεν ήρθαν ότι έβαλαν λιθαράκι για να γίνουν αυτά τα διόδια της καταστροφής”.

Μάρκος Δέμπας, πρόεδρος Επιμελητηρίου Καβάλας

”Ο επιχειρηματικός κόσμος είπε όχι στα διόδια που στήνουν σε ένα από τα χειρότερα σημεία της Εγνατίας. Τα διόδια αυτά θα υποβαθμίσουν τη ζωή στην Καβάλα. Το Επιμελητήριο θέλει πλευρικά και αναλογικά διόδια. Να πληρώνουμε 3 λεπτά το χιλιόμετρο, αλλά όχι 15 και 20 λεπτά. Να σταματήσει η κοροϊδία τώρα”.

Γιώργος Βαφείδης, πρόεδρος καφεζυθοπωλών Καβάλας

”Ήταν όντως ένα μεγάλο στοίχημα να κλείσουν τα καταστήματα εστίασης. Κινητοποιηθήκαμε με όλες μας τις δυνάμεις μας και απευθυνθήκαμε στους συναδέλφους μας για να τους πείσουμε να μετέχουν στο συλλαλητήριο, γιατί η σπουδαιότητά του είναι τεράστια”.

Βαγγέλης Τσομπανόπουλος, δήμαρχος Νέστου

”Διατρανώνουμε την αντίθεσή μας στην εγκατάσταση των διοδίων. Είναι άδικο για την περιοχή μας. Δεν λαμβάνουν υπόψη τον αγώνα που κάνουμε για να αναδείξουμε την περιοχή μας. Τα διόδια θα είναι αρνητικός παράγοντας για αυτούς που θέλουν να επισκεφθούν ή να επενδύσουν στην περιοχή μας”.

Γιώργος Καλαντζής, πρώην υπουργός Νέας Δημοκρατίας

”Έπρεπε οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να είναι έξω από το γραφείο του κ. Σπίρτζη σήμερα και να μη του επιτρέψουν να προχωρήσει στη δημιουργία των διοδίων στο συγκεκριμένο σημείο. Γιατί πρέπει να γίνουν αυτά τα διόδια όταν ο κ. Σπίρτζης είχε αναγγείλει τα αναλογικά; Θέλει να τα φτιάξει για να τα γκρεμίσει σε δυο χρόνια;”.

Βασίλης Λεμονίδης, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας

”Με τη φωνή μας διατρανώνουμε μαζί με τον λαό της Καβάλας να μη γίνουν αυτά τα διόδια. Πραγματικά για άλλη μια φορά θα υποβαθμιστεί η πόλη μας. Η Καβάλα έχει τουριστικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα και με τα διόδια αυτά υποβαθμίζεται”.

Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Α.Μ.Θ.

”Η κοινωνία της Π.Ε. Καβάλας λέει ένα βροντερό όχι σε αυτό το τερατούργημα που πάει να δημιουργηθεί. Πέρα από το ότι οι μετακινήσεις γίνονται ακριβότερες, το κυριότερο είναι ότι τα διόδια αυτά θα επιβαρύνουν την κίνηση σε μια μεγάλη τουριστική πόλη”.