Σχεδόν ίση με τον μέσο όρο βροχής που καταγράφεται σε όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας, ήταν η βροχόπτωση που σημειώθηκε το Σάββατο (2/12) στην περιοχή μας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα (4/12), ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, Σταύρος Κιβράκης.

Με βάση τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, το ερχόμενο σαββατοκύριακο η περιοχή μας αναμένεται και πάλι να επηρεαστεί από παρόμοιο σύστημα, του οποίου η ένταση θα είναι πιο σαφής τις επόμενες ημέρες. Ο κ. Κιβράκης, για μια ακόμη φορά, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να προσαρμόζουν ανάλογα τη συμπεριφορά τους όταν εκδηλώνονται τέτοια φαινόμενα και να αποφεύγουν την έκθεσή τους σ’ αυτά.

Ρεκόρ 20ετίας, όσον αφορά την παροχή νερού, καταγράφηκε στον ποταμό Νέστο

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (4/12), ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, αναφέρθηκε στην κακοκαιρία που πρόσφατα έπληξε και την περιοχή μας, δηλώνοντας γενικά ικανοποιημένος από την διαχείριση της κατάστασης αυτής.

Όπως είπε αρχικά, αργά το απόγευμα της Παρασκευής (1/12) υπήρξε ενημέρωση από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας για ρηματική διακοίνωση εκ μέρους του ΥΠ.ΕΞ. της Βουλγαρίας, σύμφωνα με το οποίο θα γινόταν μεγάλη παροχή υδάτων μέσω των διακρατικών ποταμών, κάτι που συνέβη μερικές ώρες αργότερα.

Έτσι, στον ποταμό Νέστο καταγράφηκε ρεκόρ 20ετίας, όσον αφορά τις ποσότητες νερού που ήρθαν από τη Βουλγαρία, καθώς η παροχή έφτασε μέχρι και τα 400 κυβικά το δευτερόλεπτο, ενώ τώρα έχει πέσει στο μισό.

Η ρηματική διακοίνωση της Βουλγαρίας, όπως υπογράμμισε ο κ. Μαρκόπουλος, έθεσε άμεσα σε ετοιμότητα τον μηχανισμό της Π.Ε. Καβάλας, ενώ ενημερώθηκαν ο δήμος Νέστου, ο Τ.Ο.Ε.Β. Χρυσούπολης και η 20η Τεθωρακισμένη Μεραρχία.

Μεγάλη η παροχή νερού και στα στραγγιστικά του Νέστου, καθώς και των Τεναγών των Φιλίππων, τα οποία σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, λειτούργησαν καλά  

Στο φράγμα Θησαυρού αποθηκεύτηκε μεγάλος όγκος νερού, το ύψος του οποίου έφτασε τα 5 μέτρα, ένα νούμερο τρομακτικά μεγάλο, όπως παρατήρησε ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, για τα δεδομένα της περιοχή μας.

Η αυξημένη βροχόπτωση είχε σαν αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη παροχή νερού σε ρέματα που κατέληξαν στα στραγγιστικά του Νέστου και των Τεναγών των Φιλίππων, τα οποία σύμφωνα με τον κ. Μαρκόπουλο, λειτούργησαν καλά.

Ωστόσο, ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι τα Τενάγη κάποια στιγμή θα πλημμυρίσουν και πάλι φέτος, όμως λόγω του σχεδιασμού και των έργων που έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια, η επαναφορά θα είναι πολύ πιο γρήγορη και η κατάσταση δεν θα θυμίζει σε τίποτα τα προηγούμενα χρόνια, όταν οι πλημμύρες διαρκούσαν για μήνες.

Δυνατό crash test χαρακτήρισε ο Σταύρος Κιβράκης την κακοκαιρία που πρόσφατα έπληξε την Π.Ε. Καβάλας

Ο Θόδωρος Μαρκόπουλος επισήμανε ακόμη ότι οι υποδομές άντεξαν, ενώ υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το επόμενο διάστημα.

Από την πλευρά του ο Σταύρος Κιβράκης χαρακτήρισε το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή μας πρόσφατα, σαν ένα δυνατό crash test που έθεσε τους πάντες σ’ ετοιμότητα. Όπως είπε, έγινε καλή διαχείριση, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν κινδύνεψε σε καμιά περίπτωση κάποιος συμπολίτης μας. Και αυτός με τη σειρά του σημείωσε ότι υπάρχει η απαιτούμενη ετοιμότητα από τις αρμόδιες αρχές όταν χρειαστεί να επέμβουν σ’ οποιοδήποτε περιστατικό.

Στους 800 τόνους ανέρχονται οι ποσότητες αλατιού που έχει στη διάθεση της η Π.Ε. Καβάλας – Οι μισοί από πέρυσι, οι άλλοι μισοί αναμένονται την Τρίτη (5/12)

Τέλος, σε ερώτηση του Kavala Web News, σχετικά με τον στόλο αποχιονισμού, αλλά και τις ποσότητες αλατιού που υπάρχουν στην Π.Ε. Καβάλας, ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας απάντησε ότι η Π.Ε.Κ. διαθέτει συνολικά τέσσερα μηχανήματα αποχιονισμού, συν δυο εργολάβων (το ένα εξ αυτών στη Θάσο), ενώ για το αλάτι ανέφερε ότι αναμένονται 400 τόνοι μέχρι την Τρίτη (5/12) κι ότι άλλοι τόσοι έχουν περισσέψει από πέρυσι κι είναι έτοιμοι να χρησιμοποιηθούν, αφού προηγουμένως συντηρήθηκαν κατάλληλα, διατηρώντας στην ουσία το αλάτι «φρέσκο».