Κυριακή, 26 Ιουνίου, 2022

Δύο νεκροί σε τροχαίο στην παραλία Οφρυνίου

Δύο άτομα σκοτώθηκαν σε τροχαίο που συνέβη...

Βασάνιζε γάτα, αλλά τον «πρόδωσε» το βίντεο

Ταυτοποιήθηκε το άτομο που απεικονίζεται σε βιντεοληπτικό...

«Άδειασαν» τους λογαριασμούς επιχειρηματιών σε Καβάλα και Δράμα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών...

Ένα ξεχωριστό τιμητικό άγημα θα παρελάσει φέτος στην Καβάλα

Ακολούθησε μας

Από τον Σύλλογο Δυτικομακεδόνων νομού Καβάλας εκδόθηκε το παρακάτω δελτίο τύπου:

ΡΟΥΠΕΛ 1941. Πριν από 78 χρόνια, οι λιγοστοί υπερασπιστές του οχυρού Ρούπελ στις Σέρρες, καθήλωσαν τους Γερμανούς εισβολείς στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αναγκάζοντάς τους να τροποποιήσουν άρδην τ’ αρχικά τους σχέδια και να καταλάβουν τελικά τη Θεσσαλονίκη μέσω Γιουγκοσλαβίας.

Στη διάρκεια της “Μάχης των Οχυρών” (6-10/ Απρ /1941) οι άνδρες του θρυλικού Ρούπελ επέδειξαν απαράμιλλο ηρωισμό, θάρρος και αυτοθυσία, κερδίζοντας το σεβασμό των Συμμάχων και την αναγνώριση του εχθρού που τους απέδωσε τιμές. Μοναδικό περιστατικό στη διάρκεια του Β’ Π.Π., η απάντηση του διοικητή του συγκροτήματος Ανχη Γεώργιου Δουράτσου στην απαίτηση των Γερμανών για παράδοση, “Τα οχυρά δεν παραδίδονται. Καταλαμβάνονται”, έγραψε ιστορία και συνεχίζει να συγκινεί μέχρι τις μέρες μας.

Η ομάδα αναβίωσης αυτής της θρυλικής μάχης, με στολές και οπλισμό του Β’ Π.Π, με χαρά δέχθηκε την πρόσκληση μας για να παρελάσουν στις 28 Οκτωβρίου στην πόλη μας. Οι τελικές συνεννοήσεις έγιναν με την Αντιπεριφέρεια και τον κ. Αντωνιάδη, καθώς και με τον δήμο Καβάλας και τον κ Μουριάδη και αναμένουμε όλοι να τους θαυμάσουμε από κοντά.

Η Ομάδα Ιστορικής Αναβίωσης “Γεώργιος Δουράτσος Διοικητής Ρούπελ” του Πολεμικού Μουσείου “Μιχάλης Τσαρτσίδης” στο Σιδηρόκαστρο, παρελαύνει με δύο αγήματα.

Το Πρώτο είναι το στρατιωτικό τμήμα που αναβιώνει του πολεμιστές του Ρούπελ με επικεφαλής τον κ. Τσαρτσίδη Σπύρο που αναβιώνει τον ήρωα Αντισυνταγματάρχη Γεώργιο Δουράτσο. Όλο το άγημα φέρει τα αυθεντικά όπλα που πολέμησαν στο Ρούπελ το 1941.

Το δεύτερο αποτελείται από τον Υγειονομικό και τον Ερυθρό Σταυρό του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου με σημαιοφόρο την Ελένη που αναβιώνει την πόντια Ερυθροσταυρίτισσα Σόνια Στεφανίδου που έγινε η πρώτη ελληνίδα κομμάντο αλεξιπτωτίστρια στην Μέση Ανατολή.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διάβασε κι αυτό

Δημοφιλέστερα Θέματα