Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021

Energean: Σχέδια για μονάδα μπλε υδρογόνου στο πεδίο Σίγμα στην Καβάλα

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Η Energean Plc υπέβαλε πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση για την κατασκευή μονάδας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα και ενός εργοστασίου υδρογόνου στη βόρεια Ελλάδα, κοντά στην παλιά πετρελαιοπηγή του Πρίνου, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Το έργο θα είναι το πρώτο του είδους του στη Μεσόγειο, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ματθαίος Ρήγας μιλώντας σε συνέδριο την Τετάρτη, χωρίς να παρέχει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για το έργο πλησιάζουν τα 500 εκατ. δολάρια, ενώ, εάν εγκριθεί, το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloobmerg.

Η Energean αρνήθηκε να προβεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 32 δισ. ευρώ (39 δισ. δολάρια) από το ταμείο που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να ξεπεράσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται το Bloomberg, η Ελλάδα παράγει περίπου 60 εκατομμύρια μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, οπότε το έργο θα βοηθήσει τη χώρα να μειώσει τις εκπομπές της κατά περίπου 2,5 εκατομμύρια τόνους, ή κατά 4%, με περαιτέρω μειώσεις στο μέλλον εάν το έργο επεκταθεί.

Η Energean, σύμφωνα με το δημοσίευμα, σχεδιάζει να κατασκευάσει τη μικρής κλίμακας μονάδα μπλε υδρογόνου στο πεδίο Σίγμα στην Καβάλα, κοντά στον Πρίνο. Το μπλε υδρογόνο παράγεται από τη μετατροπή του φυσικού αερίου σε υδρογόνο και διοξείδιο του άνθρακα.

Το σύστημα δέσμευσης άνθρακα στο εργοστάσιο μπλε υδρογόνου της Energean θα παγιδεύει το 99,3% των εκπομπών, σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται το Bloomberg.

spot_img

Διαφημίσεις