Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης

Ημέρα:

spot_img

Οι καταναλωτές που βάζουν στις δεξαμενές τους από 700 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης και πάνω, θα είναι οι αδικημένοι της φετινής χρονιάς, όσον αφορά το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Καβάλας, Φώτης Πούλος.

Μαζί με αυτούς κι όσοι έχουν βάλει πετρέλαιο από πέρυσι και δεν θα χρειαστεί να ξαναβάλουν μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου, οπότε και λήγει η προθεσμία για να λάβει κανείς το επίδομα. Στον αντίποδα, κερδισμένοι θα είναι όσοι έχουν σπίτια με λίγα τετραγωνικά, για τα οποία χρειάζονται μικρότερες ποσότητες πετρελαίου, ενώ παράλληλα αναπάντητο παραμένει το ερώτημα για το αν θα χορηγηθεί εκ νέου επίδομα από τον Ιανουάριο του 2020 και μετά.

Η πόλη της Καβάλας ανήκει στις πεδινές, οπότε υπάρχει μείωση στο μέγιστο επίδομα κατά 20%. Οπότε από τα 180 ευρώ ο καταναλωτής θα λάβει ποσό 144 ευρώ

«Φέτος για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια επίδομα θέρμανσης, χωρίς να χρειαστεί να το επιστρέψουν, θα λάβουν όσοι προμηθευτούν πετρέλαιο μέχρι και τις 31.12.2019. Όσοι αγοράσουν πετρέλαιο από τη νέα χρονιά βέβαια, δεν δικαιούνται επίδομα θέρμανσης. Η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας ανήκει στη Β’ Ζώνη, η οποία χωρίζεται σε δυο περιοχές. Ορεινές και πεδινές. Η πόλη της Καβάλας ανήκει στις πεδινές, οπότε υπάρχει μείωση στο μέγιστο επίδομα κατά 20%. Οπότε από τα 180 ευρώ που δικαιούται καταναλωτής ορεινής περιοχής της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, θα λάβει ποσό 144 ευρώ», ανέφερε σχετικά στις δηλώσεις του ο Φώτης Πούλος.

Για να κρατήσει το επίδομα κάποιος και να μη χρειαστεί να το επιστρέψει πίσω, πρέπει να βάλει ποσότητα πετρελαίου ίση με το διπλάσιο ποσό του επιδόματος

«Το ποσό αυτό προσαυξάνεται με 10% σε περίπτωση που υπάρχει προστατευόμενο μέλος στην οικογένεια. Επίσης, πρέπει να πούμε ότι για να κρατήσει το επίδομα και να μη χρειαστεί να το επιστρέψει πίσω, πρέπει να βάλει ποσότητα πετρελαίου ίση με το διπλάσιο ποσό του επιδόματος. Δηλαδή πρέπει να αγοράσει 350 ευρώ πετρέλαιο για να πάρει τα 180 ευρώ που είναι το μέγιστο ποσό επιδότησης στην Π.Ε. Καβάλας», συμπλήρωσε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Καβάλας.

«Έτσι όπως έχει γίνει όμως ο νόμος, θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ λίγοι αυτοί οι οποίοι θα μπορέσουν να κρατήσουν το επίδομα…»

«Η κυβέρνηση μας είπε ότι αυξάνει το ποσό του επιδόματος θέρμανσης από τα 56 στα 62 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι όπως έχει γίνει όμως ο νόμος, θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ λίγοι αυτοί οι οποίοι θα μπορέσουν να κρατήσουν το επίδομα. Είναι πολλοί δικαιούχοι που τους τελευταίους μήνες της προηγούμενης περιόδου προμηθεύτηκαν πετρέλαιο και δεν θα τους είναι απαραίτητο μέχρι να τελειώσει η φετινή χρονιά και άρα θα έχει λήξει και η προθεσμία να βάλουν πετρέλαιο μέχρι τις 31.12.19. Μέχρι τώρα έχουμε έναν πάρα πολύ ήπιο καιρό, ο κόσμος δεν έκαψε πετρέλαιο κι έτσι υπάρχουν ποσότητες στις δεξαμενές των καταναλωτών. Οπότε για αυτούς είναι αδικία να μη μπορέσουν να βάλουν πετρέλαιο από τη νέα χρονιά», υπογράμμισε ακόμη ο Φώτης Πούλος.

«Διασταυρώσεις θα γίνουν από 15 Ιανουαρίου μέχρι το τέλος Μαρτίου της επόμενης χρονιάς. Όποιους δει το σύστημα ότι έχουν πάρει λιγότερο από το διπλάσιο της επιδότησης θα τους ζητηθεί να επιστρέψουν τη διαφορά ατελώς»

«Υπήρχαν εξαγγελίες ότι θα αυξανόταν το επίδομα θέρμανσης, θα ήταν πιο ευνοϊκό για τους καταναλωτές, αλλά έτσι πως έχουμε διαβάσει τον νόμο οι μόνοι που ευνοούνται από τη ρύθμιση είναι αυτοί που έχουν μικρό σπίτι και δεν καίνε πολλά λίτρα πετρέλαιο. Οι καταναλωτές που χρειάζονται 700 ή 1000 λίτρα, που είναι μια μέση οικογένεια σε αυτή την περίπτωση είναι αδικημένοι και παίρνουν πολύ λιγότερα χρήματα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Πρέπει επίσης να πούμε ότι οι καταναλωτές που θα κάνουν αίτηση μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου θα λάβουν το επίδομα. Διασταυρώσεις θα γίνουν από 15 Ιανουαρίου μέχρι το τέλος Μαρτίου της επόμενης χρονιάς. Όποιους δει το σύστημα ότι έχουν πάρει λιγότερο από το διπλάσιο της επιδότησης θα τους ζητηθεί να επιστρέψουν τη διαφορά ατελώς», δήλωσε καταληκτικά ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Καβάλας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...

Ο Δήμαρχος Νέστου αποχαιρετά τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τετάρτης (27/3/24)...

Μετά τις ευρωεκλογές οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Απόστολος Χρόνης: «Ελπίζουμε να μην έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι...

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε ο 7ος Παπαχρηστίδειος Δρόμος

Χρήστος Μποσμπότης: Η Ελευθερούπολη έχει το καλύτερο στάδιο στη...

Αυξάνονται σταδιακά τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας – Πρίνου

Αυξάνονται από δύο σε τρία για τις ημέρες Παρασκευή,...

Μητρόπολη ΦΝΘ: Εορταστική εκδήλωση για την εβδομάδα Εξωτερικής Ιεραποστολής

Κάθε χρόνο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος...

Π.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ: Επαφές για περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων με την Ρουμανία

Την γενική πρόξενο της Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Carmen...