Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δύο έργα υποδομής παράλληλα με την όδευση του TAP

Ημέρα:

spot_img

Συνέντευξη Τύπου για την πρόοδο κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ στο κομμάτι που αφορά την Π.Ε. Καβάλας, αλλά και για τα έργα υποδομής στα οποία προτίθεται η κατασκευάστρια εταιρεία να συμμετάσχει, παραχωρήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (16/5) σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, από την διευθύντρια του ΤΑΡ για την Ελλάδα, Κατερίνα Παπαλεξανδρή.
”Όπως ακούσατε τις τελευταίες ημέρες και από τον κ. Σταθάκη, θέλω κι εγώ να διαβεβαιώσω ότι πραγματικά ο ΤΑΡ είναι έτοιμος και διατίθεται να συμμετάσχει και να συγχρηματοδοτήσει τα μεγάλα έργα υποδομής που έχουν ήδη συζητηθεί με τους τοπικούς φορείς και τις τοπικές κοινότητες, έργα σημαντικά που θα συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων στα Τενάγη και της τοπικής αγροτικής οικονομίας”, ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις της η Κατερίνα Παπαλεξανδρή.

”Ο ΤΑΡ έχει σαν στόχο και πραγματοποιεί τέτοιου είδους δράσεις και έργα που συμφωνούνται με τις τοπικές κοινότητες…”

”Ο ΤΑΡ, στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικών και περιβαλλοντικών επενδύσεων που τρέχουμε σε όλες τις κοινότητες από τις οποίες διερχόμαστε, έχει σαν στόχο και πραγματοποιεί τέτοιου είδους δράσεις και έργα που συμφωνούνται με τις τοπικές κοινότητες. Με βάση αυτή τη διαδικασία και στο πλαίσιο των τελευταίων συζητήσεων που είχαμε και με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και με τους τοπικούς φορείς, τη δήμαρχο, τον αντιπεριφερειάρχη, έχουν τεθεί υπόψη μας δυο σημαντικά έργα υποδομής στην περιοχή της Καβάλας. Το ένα αφορά την επέκταση Τρικάναλου αρδευτικού δικτύου Βοϊράνης, που αποσκοπεί στην βελτίωση της υποδομής άρδευσης στα Τενάγη Φιλίππων, με τη δημιουργία συμπληρωματικών δεξαμενών που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση των αποθεμάτων νερού στο τοπικό αρδευτικό δίκτυο. Υπάρχει ήδη μελέτη για το έργο αυτό που πρέπει να επικαιροποιηθεί πριν την κατασκευή. Το δεύτερο έργο αφορά την κατασκευή δικτύου ύδρευσης της δημοτικής ενότητας Φιλίππων. Στο πλαίσιο αυτού του έργου προβλέπεται η μελέτη και κατασκευή της επέκτασης του δικτύου της Καβάλας, ώστε να τροφοδοτηθούν τα χωριά στη Δ.Ε. Φιλίππων για να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία και η νιτρορύπανση. Για το έργο υπάρχει μελέτη που ολοκληρώνεται και θα είναι σύντομα διαθέσιμο”, τόνισε στη συνέχεια των δηλώσεων της η διευθύντρια του ΤΑΡ για την Ελλάδα.

”Θα πρέπει να ξεκινήσουμε άμεσα και με την κατασκευή στα εναπομείναντα 11 χιλιόμετρα στην περιοχή της Καβάλας. Από αύριο ξεκινάμε προπαρασκευαστικές εργασίες”

Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε η κ. Παπαλεξανδρή κανένα από τα δυο έργα δεν έχει προταθεί επίσημα, για αυτό κι όπως ανακοινώθηκε από τον κ. Σταθάκη, την κ. Τσανάκα και τον κ. Μαρκόπουλο, θα συσταθεί άμεσα ομάδα εργασίας που θα έχει στόχο τη μελέτη και υλοποίηση των έργων αυτών.
”Ο ΤΑΡ είναι διατεθειμένος παράλληλα με την κατασκευή του αγωγού στην εγκεκριμένη όδευση των Φιλίππων, να συμμετέχει στην ομάδα εργασίας και να συγχρηματοδοτήσει τα έργα αυτά. Έτσι όπως το βλέπουμε η ομάδα εργασίας θα ξεκινήσει άμεσα, παράλληλα και με την κατασκευή. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου είναι σημαντικό. Ολόκληρος ο ΤΑΡ έχει ξεπεράσει το 70% της κατασκευής. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε άμεσα και με την κατασκευή στα εναπομείναντα 11 χιλιόμετρα στην περιοχή της Καβάλας, μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Από αύριο ξεκινάμε προπαρασκευαστικές εργασίες, ώστε να είμαστε έτοιμοι τις επόμενες εβδομάδες για την κατασκευή. Είναι σημαντικό για εμάς και για την Ελλάδα να ολοκληρωθεί αυτή η επένδυση – έργο εντός του χρονοδιαγράμματος. Είναι μέρος των συμβατικών υποχρεώσεών μας, αλλά και της Ελλάδας και είναι σημαντικό να μην έχουμε καθυστερήσεις που πλήττουν την αξιοπιστία της χώρας”, επισήμανε σχετικά η Κατερίνα Παπαλεξανδρή.

”Ο ΤΑΡ θα συνεχίσει να είναι ανοιχτός στον διάλογο παράλληλα με την κατασκευή…”

Αναφερόμενη στη συζήτηση με τις τοπικές κοινωνίες για τις αντιδράσεις που υπάρχουν ακόμη για την όδευση, η διευθύντρια του ΤΑΡ στην Ελλάδα, σημείωσε: ”Από την αρχή ο ΤΑΡ είχε ξεκινήσει μια σημαντική διαδικασία διαβούλευσης στο πλαίσιο της μελέτης των περιβαλλοντικών όρων, η οποία οδήγησε και στην έγκριση της τελικής όδευσης. Μελετήσαμε εναλλακτικές οδεύσεις και λάβαμε υπόψη τις παρατηρήσεις που έγιναν. Η όδευση ήδη έχει μετακινηθεί και αλλαχθεί ώστε να μη διαπερνά την περιοχή της τύρφης στα Τενάγη και με βάση τις αλλαγές αυτές, από τις μεγαλύτερες που έγιναν στη διαδικασία της τελικής όδευσης, εγκρίθηκε η συνολική μελέτη των περιβαλλοντικών όρων το 2014 και αδειοδοτήθηκε πλήρως ο αγωγός με την άδεια και την πράξη εγκατάστασης το 2015 και 2016. Δεν σταματήσαμε εκεί, αλλά συνεχίσαμε να συζητάμε και να απαντάμε σε ερωτήσεις για την όδευση και κατασκευή του αγωγού. Απαντήσαμε με εμπεριστατωμένες μελέτες, με δημοσιεύσεις, αναρτήσεις στην ιστοσελίδα μας, διαφανείς περιγραφές. Είμαστε στη διάθεση των τοπικών κοινωνιών για να απαντήσουμε στα ερωτήματα και τις ανησυχίες που έχουν να κάνουν με την κατασκευή. Ο ΤΑΡ θα συνεχίσει να είναι ανοιχτός στον διάλογο παράλληλα με την κατασκευή.
Θα υπάρχει ομάδα πληροφόρησης που θα λειτουργεί στις τοπικές κοινότητες στα Τενάγη και θα είναι διαθέσιμη να συζητά ερωτήσεις, ανησυχίες που έχουν να κάνουν με την όδευση, τα τεχνικά χαρακτηριστικά κατασκευής, πιθανές ερωτήσεις ασφάλειας ή ακόμη και αποζημιώσεων χρήσης γης”.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...