Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, 2021

Πετρέλαια Πρίνου: Υπάρχει χώρος για συνεννόηση

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Ανέβηκαν οι τόνοι στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας κατά την συζήτηση του θέματος που αφορούσε το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης στα πετρέλαια του Πρίνου.

Σε κάποιο σημείο μάλιστα ο πρόεδρος του σωματείου Εργαζομένων στα πετρέλαια και δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Κελαϊδάκης διεμήνυσε πως «όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος» με τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων της Energean Σωτήρη Χιωτάκη να αναρωτιέται «θα φάω και ξύλο τώρα»;

Βέβαια, αμέσως μετά ο κ. Κελαϊδάκης έσπευσε να το «μαζέψει», λέγονται ότι πρόκειται για σχήμα λόγου. Ωστόσο οι υψηλοί τόνοι διατηρήθηκαν, δείχνοντας πως υπάρχει χάσμα απόψεων μεταξύ της εταιρείας και των εργαζομένων.

Ψυχραιμία και ηρεμία. Πρώτα απ’ όλα άπαντες πρέπει να αντιληφθούν ότι το 2021 δεν είναι 2005, ούτε οι οικονομικές συνθήκες τέτοιες που να επιτρέπουν «αυτοδιαχειριζόμενα σχήματα» με κρατικές επιδοτήσεις. Ακόμη να καταλάβουν πως σε αυτή την κρίσιμη περίοδο απαιτούνται χαμηλοί τόνοι και ορθολογιστική σκέψη. Με φωνές, φασαρίες και ιδεολογικές εμμονές μόνο μεγαλύτερη ζημιά μπορεί να γίνει.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Βαγγέλης Παππάς, «παλιά καραβάνα των πετρελαίων», κράτησε χαμηλούς τόνους και δήλωσε ξεκάθαρα ότι «υπάρχει χώρος για συνεννόηση για το καλό όλων». Ως πρώην πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων και με πολλά χρόνια «στο κουρμπέτι» κάτι παραπάνω ξέρει…

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Σε κλίμα έντασης ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας με θέμα την κατάσταση στα πετρέλαια του Πρίνου.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις του υπευθύνου Δημοσίων Σχέσεων της Energean Σωτήρη Χιωτάκη και του Αντιπροέδρου της εταιρείας Κ. Νικολάου.

Τα δύο στελέχη της Energean ενημέρωσαν τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου για την αναδιάρθρωση της εταιρείας με το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Ειδικότερα ο κ. Χιωτάκης αναφέρθηκε στο χρονικό της σύναψης του δανείου των 100 εκατομμυρίων ευρώ και στις προοπτικές ανάπτυξης που δημιουργούνται. Σχετικά με την διαβούλευση με τους εργαζομένους ο κ. Χιωτάκης ανέφερε: «Εμείς ζητήσαμε διαβούλευση με τους εργαζομένους, εκείνοι το αρνήθηκαν απαντώντας μας “κάντε ό,τι θέλετε, πάρτε την πίσω, αν θέλετε κλείστε και το εργοστάσιο».

Από την πλευρά του ο κ. Νικολάου, περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο κοίτασμα του Πρίνου, επιμένοντας ότι το κοίτασμα το Πρίνου είναι γερασμένο και μόνο μέσω νέων επενδύσεων στο «Ε» υπάρχει προοπτική να διασωθεί η λειτουργία των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στην Καβάλα. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι και μετά την δανειοδότηση και τις επενδύσεις που προβλέπονται να γίνουν, θα πρέπει ο Πρίνος να έχει διάρκεια, διαφορετικά θα οδηγηθεί μοιραία σε αναστολή λειτουργίας. Επεσήμανε ακόμη, ότι η αποθήκη φυσικού αερίου θα ήταν μία λύση για την απορρόφηση του πλεονάζοντος προσωπικού, αλλά το όλο θέμα βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα. Δήλωσε επίσης ότι δεν δέχεται καμία συζήτηση σε θέματα ασφαλείας και περιβάλλοντος, καθώς όπως τόνισε, αυτά είναι αδιαπραγμάτευτα. Πρόσθεσε δε, ότι οι μέτοχοι της εταιρείας είναι δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι παρουσιάζει συνέχεια ζημιές και υπογράμμισε ότι αν δεν ήταν ο Μαθιός Ρήγας, ο Πρίνος θα είχε ήδη κλείσει.

Ακολούθως τον λόγο πήρε ο δημοτικός σύμβουλος της ΚΑΠ και πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων Μανώλης Κελαϊδάκης, ο οποίος εξέφρασε την αντίθεση των συναδέλφων του στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Υπενθύμισε ότι επί πολλά χρόνια οι εργαζόμενοι «έβαζαν πλάτη» για να στηρίξουν την εταιρεία και υποστήριξε ότι ο Πρίνος είναι βιώσιμος και δεν χρειάζεται περικοπές προσωπικού. Είπε ακόμη πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ εργαζομένων και Energean δεν γίνονται πλέον σε κλίμα συναίνεσης, αλλά μέσω νομικών δρόμων. Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι συναινετική πρόταση των εργαζομένων είναι «όταν υλοποιηθεί το πρόγραμμα ανάπτυξης του Πρίνου και αποδειχθεί ότι οι εργαζόμενοι περισσεύουμε, δεχόμαστε να εξετάσουμε τους τρόπους απομάκρυνσης των υπεράριθμων».

spot_img

Διαφημίσεις