Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, 2022

Βαρίδι πια ο Πρίνος για την Ενεργειακή

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Είδαμε τις χθεσινές ανακοινώσεις της Ενεργειακής στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Ισραήλ για τα αποτελέσματα του ομίλου στο 6μηνο και επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά αυτό που έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί πια και η κοινωνία της Καβάλας: ότι ο Πρίνος αποτελεί πλέον βαρίδι για τον όμιλο, αφού συσσωρεύει ζημιές και προβλήματα σε μια εποχή που η Ενεργειακή αναπτύσσεται με τρομερούς ρυθμούς.

Αξίζει μόνο να δούμε λίγα νούμερα: τα αποτελέσματα του φετινού πρώτου εξαμήνου περιλάμβάνουν για πρώτη φορά την Edison E&P που εξαγόρασε στο τέλος του 2020 η Ενεργειακή. Και αυτή η εξαγορά είχε ως αποτέλεσμα η Ενεργειακή να εμφανίσει πάνω από 200 εκατ. δολάρια έσοδα όταν πέρσι από τον Πρίνο είχε μόλις 2 εκατ. αλλά και να έχει 44.000 βαρέλια ημερήσια παραγωγή, όταν ο Πρίνος πέρσι έδινε γύρω στις 2.000 (και τώρα ακόμη λιγότερα)… Κι όλα αυτά όταν φέτος για το 6μηνο η Ενεργειακή ανακοίνωσε κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κοντά στα 75 εκατ. δολάρια, έχοντας προβλέψει ζημιές πάνω από 40 εκατ. στον Πρίνο για μια ακόμη χρονιά – ζημιές που έρχονται να προστεθούν στα περίπου 200 εκατ. ήδη συσσωρευμένες.

Το γεγονός ότι η Ενεργειακή πήρε την απόφαση να αναλάβει ένα ακόμη δάνειο για να γίνει η επένδυση στο Έψιλον με στόχο κάποια στιγμή να περιοριστεί η μαύρη τρύπα, είναι το ευτυχές γεγονός για την τοπική μας κοινωνία και προφανώς οφείλεται κυρίως στο ότι οι κεφαλές της εταιρείας είναι Έλληνες. Το εύκολο θα ήταν να κλείσει ο Πρίνος, καθώς τα εν Ελλάδι στελέχη της
Ενεργειακής έχουν επίσημα και δημοσίως πει ότι έχουν συχνά αντιμετωπίσει την απορία από μετόχους, επενδυτές και αναλυτές για το ότι η εξέλιξη αυτή δεν είναι το πιο απλό, το πιο λογικό.

Ας ελπίσουμε να βγει το εγχείρημα στο Έψιλον -κι ακόμη περισσότερο, να προχωρήσουν οι νέες επενδύσεις γαι την αποθήκευση φυσικού αερίου και διοξειδίου του άνθρακα- γιατί διαφορετικά κάποια στιγμή το τέλος θα έλθει ως κάτι το αναπόφευκτο…

spot_img

Διαφημίσεις