Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Δύο νεκροί σε τροχαίο στην παραλία Οφρυνίου

Δύο άτομα σκοτώθηκαν σε τροχαίο που συνέβη...

Βασάνιζε γάτα, αλλά τον «πρόδωσε» το βίντεο

Ταυτοποιήθηκε το άτομο που απεικονίζεται σε βιντεοληπτικό...

«Άδειασαν» τους λογαριασμούς επιχειρηματιών σε Καβάλα και Δράμα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών...

Αίτημα για ειδική άδεια για την λιτάνευση της εικόνας του Απ. Παύλου

Ακολούθησε μας

Από το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου και σε συνέχεια κοινής συνεντεύξεως τύπου που παρεχώρησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Στέφανος με τον αξιότιμο Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Κων/νο Αντωνιάδη και τον αξιότιμο Δήμαρχο Καβάλας κ. Θεόδωρο Μουριάδη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, με θέμα το εορταστικό πρόγραμμα για τα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2021», δίδεται στην δημοσιότητα το κοινό αίτημα που υπέγραψαν και υπέβαλαν προς τον αξιότιμο Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας & Διαχειρίσεων Κρίσεων κ. Νικόλαο Χαρδαλιά, η Αντιπεριφέρεια Καβάλας, η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου και ο Δήμος Καβάλας, με θέμα την χορήγηση ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ για την πραγματοποίηση της καθιερωμένης επετειακής λιτανείας «ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ» το απόγευμα της Δευτέρας 28.06.2021, στο πλαίσιο του διπλού εορτασμού του Προστάτου και Πολιούχου μας Αγίου Αποστόλου Παύλου και των «Ελευθερίων» της Καβάλας.

Η επιστολή προς τον Ν. Χαρδαλιά

Στο κοινό αίτημα που υπέβαλαν προς τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, η Αντιπεριφέρεια Καβάλας, η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου και ο Δήμος Καβάλας, αφού γίνεται αναφορά στην σημασία της λατρευτικής εκδήλωσης, αναφέρονται τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Με το έγγραφό μας αυτό και εν όψει της διπλής τοπικής επετείου, ήτοι της εορτής του Φωτιστού καί Πολιούχου μας Αγίου Αποστόλου Παύλου και των «Ελευθερίων» της πόλεως της Καβάλας, σάς δηλώνομε, ως συνδιοργανωτές του επετειακού αυτού εορ­τασμού και ως νόμιμοι εκπρόσωποι:

της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου

της Αντιπεριφερείας ΠΕ Καβάλας

του Δήμου Καβάλας

την από κοινού εκπεφρασμένη πρόθεσή μας να συμπεριλάβω­με στο υπό κατάρτιση εορταστικό πρόγραμμα, μεταξύ των άλλων εκδηλώσεων, και την Λιτάνευση της ιεράς Εικόνος του αγίου Παύλου στα «ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ» ανά τις κεντρικές οδούς της Καβάλας.

ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ

την ΧΟΡΗΓΗΣΗ, ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ και εφ’ όσον εξακολουθήσουν οι πε­ρι­ορισμοί στις θρησκευτικές τελετές που πραγματο­ποιούν­ται μέσω πομπής εκτός των ιερών Ναών, ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ για την πραγματοποίηση της επετειακής λιτανείας της ιεράς Ει­­κόνος του αγίου Αποστόλου Παύλου στην πόλη της Καβάλας το απόγευμα της Δευτέρας 28.06.2021 δια των οδών Ομονοίας & Ναυάρ­­χου Κουντουριώτου με κατάληξη τον ιερό Τόπο–Μνημείο του Αποστόλου Παύλου για την επ’ αυτού υπαίθρια προσευχή και την απόληξη της Τελετής. Το αίτημά μας αυτό βασίζεται στο γεγονός ότι στην πόλη μας ήδη τα δεδομένα στοιχεία για την πανδημία βάσει των σχετικών ανακοινώσεων οδηγούνται σε ελάχιστα ποσοστά επι­κιν­δυνότητος.

Για τον συγκεκριμένο σκοπό αναλαμβάνομε απολύτως την ευθύνη, για την απόλυτη εφαρμογή των κανόνων, απαιτήσεων και δια­δικασιών, που καθορίζονται από τα μέτρα προστασίας στους χώρους λατρείας, ήτοι:

Τήρηση της αναλογίας του 1 προσώπου ανά 10 μέτρα επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων μεταξύ τους προς όλες τις κατευθύνσεις κατά την παραμονή και την πορεία στον εξωτερικό χώρο

Υποχρεωτική χρήση μάσκας

Υποχρεωτική διενέργεια ιατρικού ελέγχου των θρησκευτικών λειτουργών και του βοηθητικού προσωπικού του ιερού Ναού».

Επισημαίνεται επίσης ότι ο περιορισμός της λιτανευτικής πομπής πέριξ του ιερού Ναού είναι αδύνατος, αφού δέν υπάρχει αντίστοιχος ιδιόκτητος υπαίθριος χώρος ή πεζόδρομος και εντός του συγκεκριμένου οικοδομικού τετραγώνου δεν υπάρχουν ρυμοτομημένος επαρκώς ελεύθερος χώρος και αντιστοίχως εναλλακτικοί οδοί διελεύσεως της επισήμου πομ­πής και καταλήγει:

«Θεωρούμε ότι η μη πραγματοποίηση της πορείας-λιτανείας της ιεράς Εικό­νος του πολιούχου μας ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ, και εφ΄ όσον μέχρι της 28ης Ἰουνίου ε.έ. επικρατούν οι παρούσες υγειονομικές συνθήκες, θα προσβάλη το θρησκευτικό συναίσθημα και θα δοκιμάση την ανάγκη της ενισχύσεως της ιστορικής μνήμης, ενώ προφανώς θα δημιουργήση ερωτήματα περί ενδεχομένης επιλεκτικής αυστηρότητος και αναιτίου ανασταστώσεως των συνειδήσεων των συμπολιτών μας και όχι μόνον.

Σάς ευχαριστούμε εκ προτέρου.

Με ευχές και τιμή:

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας
Κωνσταντίνος Αντωνιάδης

Ο Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου
Στέφανος

Ο Δήμαρχος Καβάλας
Θεόδωρος Μουριάδης»

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διάβασε κι αυτό

Δημοφιλέστερα Θέματα