Δευτέρα, 17 Μαΐου, 2021

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε στους δικηγόρους ο κορωνοϊός

Γιώργος Γραμμένος: Πολλοί συνάδελφοι μετά βίας βγάζουν τα έξοδα, δεν είναι όλοι μεγαλοδικηγόροι!

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Στα σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού και στον κλάδο των δικηγόρων, αναφέρεται ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας, Γιώργος Γραμμένος.

«Η τάξη των δικηγόρων επλήγη ιδιαίτερα από την πανδημία, διότι από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης ήταν η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Δ.Σ.Κ.

«Θα ξεκινήσουμε από 1 Ιουνίου να μπαίνουμε σε κανονικούς ρυθμούς και μέχρι τέλος Ιουνίου με την λειτουργία και των ποινικών δικαστηρίων θα έχουν «ομαλοποιηθεί» όλες οι διαδικασίες…»

«Είμαστε σε αναστολή λειτουργίας από τα μέσα Μαρτίου και με την ισχύουσα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μέχρι και τις 14 Μαΐου, οπότε από τις 15 του μήνα θα εκδοθεί νέα Π.Ν.Π. Από τις ανακοινώσεις που έχει ήδη κάνει η κυβέρνηση μέσω του αρμοδίου υπουργού, γνωρίζουμε ότι θα ξεκινήσουμε από 1 Ιουνίου να μπαίνουμε σε κανονικούς ρυθμούς και μέχρι τέλος Ιουνίου με την λειτουργία και των ποινικών δικαστηρίων θα έχουν «ομαλοποιηθεί» όλες οι διαδικασίες. Έχει δοθεί μια παράταση στο δικαστικό έτος για 15 μέρες, δηλαδή μέχρι 15 Ιουλίου, δεν προβλέπω να γίνεται όμως κάτι ιδιαίτερο μέσα σε αυτό το διάστημα και από 1 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει το νέο δικαστικό έτος, 15 μέρες νωρίτερα δηλαδή για να καλυφθεί κάπως ο χαμένος χρόνος λόγω της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων», τονίζει σχετικά ο κ. Γραμμένος.

«Με τα χίλια ζόρια πήραμε το βοήθημα των 600 ευρώ για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο με τη γνωστή ιστορία των voucher»

«Για εμάς τους δικηγόρους ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος αυτή, καθώς με τα χίλια ζόρια πήραμε το βοήθημα των 600 ευρώ για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο με τη γνωστή ιστορία των voucher. Δεν το έχουν πάρει ακόμη όλοι οι συνάδελφοι, αλλά η συντριπτική πλειονότητα το έχει λάβει. Αναμένουμε από την κυβέρνηση να υλοποιήσει την υπόσχεση που δόθηκε μέσω του πρωθυπουργού ότι και για τον μήνα Μάιο θα ενταχθούν οι δικηγόροι στις ομάδες που επλήγησαν λαμβάνοντας το αντίστοιχο ποσό. Ουσιαστικά για εμάς το διάστημα από τα μέσα Μαρτίου μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου είναι ένα νεκρό διάστημα, που μας δημιουργεί πολλά οικονομικά προβλήματα», σημειώνει ακόμη ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας.

«Ο κλάδος των δικηγόρων υποφέρει. Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που μετά βίας βγάζουν τα έξοδα και συντηρούν τα γραφεία τους. Δεν είναι όλοι μεγαλοδικηγόροι!»

«Κακά τα ψέματα, άσχετα με το τι πιστεύουν κάποιοι, ο κλάδος των δικηγόρων υποφέρει. Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που μετά βίας βγάζουν τα έξοδα και συντηρούν τα γραφεία τους. Δεν είναι όλοι μεγαλοδικηγόροι! Περάσαμε και περνάμε ένα δύσκολο διάστημα από οικονομικής άποψης. Όταν βγαίνεις από τον ρυθμό της δουλειάς σου, η επανεκκίνηση μετά δεν είναι ότι πιο εύκολο. Είμαστε υποχρεωμένοι να μαζέψουμε τα κομμάτια μας, τις δυνάμεις μας και να ξεκινήσουμε δειλά – δειλά από 1 Ιουνίου για μικρό διάστημα και κυρίως από 1 Σεπτεμβρίου.

Σίγουρα θα χαθεί ικανός αριθμός δικασίμων. Αυτό δεν εξαρτάται από τους δικηγόρους, αλλά από τους προέδρους πρωτοδικών και τη διοίκηση του κάθε Πρωτοδικείου και Εφετείου στη χώρα, το πως θα προσδιορίσουν τις δικάσιμους κι αν θα κοιτάξουν να βάλουν περισσότερες μέχρι το τέλος του χρόνου για να καλυφθεί το κενό», αναφέρει στη συνέχεια ο κ. Γραμμένος.

Το μεσημέρι της Παρασκευής (8/5) τηλεδιάσκεψη της ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας για να αποφασίσουν για σοβαρά θέματα ενόψει της επαναλειτουργίας των δικαστηρίων

Παράλληλα, δηλώνει ότι «με τα πρωτόκολλα υγιεινής που θα εφαρμοστούν είναι δύσκολο να μπουν πολλές υποθέσεις. Ήδη τα πινάκια π.χ. από 30 υποθέσεις θα έχουν 15 και θα έχουμε ζήτημα, ενώ σίγουρα δεν ξέρουμε τι θα γίνει με κάποιο πιθανό κρούσμα ειδικά από το φθινόπωρο και μετά. Όλα είναι στον αέρα. Το μεσημέρι της Παρασκευής (8/5) έχουμε τηλεδιάσκεψη η ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας για να αποφασίσουμε για σοβαρά θέματα ενόψει της επαναλειτουργίας των δικαστηρίων. Αυτό που ζητάμε έντονα από την κυβέρνηση είναι να υλοποιήσει την υπόσχεσή της να δοθεί το βοήθημα ειδικού σκοπού των 800 ευρώ και για τον μήνα Μάιο».

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την επαναλειτουργία των δικαστηρίων

Όσον αφορά την εικόνα που θα παρουσιάζουν τα δικαστήρια από άποψη της τήρησης των κανόνων υγιεινής, ο Γιώργος Γραμμένος αναφέρει: «Από την πλευρά μας, σε συνεργασία με τη διοίκηση του Πρωτοδικείου, έχουμε πάρει όλα τα κατάλληλα μέτρα για τη σωστή λειτουργία από άποψη ασφάλειας και υγιεινής των δικαστηρίων. Έχουμε συνεννοηθεί για το πως θα γίνεται η είσοδος και η έξοδος στα δικαστήρια, για τις μάσκες που είναι υποχρεωτικές σε ανελκυστήρες και κάποια γραφεία, για τη θερμομέτρηση που θα γίνεται σε συνεργασία με τη διασωστική ομάδα, για τον αριθμό των ατόμων και τις αίθουσες που θα χρησιμοποιούνται. ‘Έχουμε κάνει απολύμανση σε κοινόχρηστους χώρους για να είμαστε έτοιμοι και οφείλω να τονίσω ότι ήταν πολύτιμη η συμβολή του Δήμου Καβάλας σε αυτό, καθώς ανταποκρίθηκε άμεσα. Έχουμε προμηθευτεί γάντια, μάσκες και αντισηπτικά, έχουμε πάρει όλα τα μέτρα, ώστε όσοι εισέρχονται στο Δικαστικό Μέγαρο να μην αντιμετωπίσουν κανένα απολύτως πρόβλημα».

Διαφημίσεις