Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Αναμένεται αναστάτωση στον χώρο της Δικαιοσύνης

Γιώργος Γραμμένος: «Θα δημιουργηθεί μια ανωμαλία, δεν το συζητάμε, καλύτερα όμως να προλαμβάνουμε παρά να θεραπεύουμε»

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News
spot_img

Μεγάλα προβλήματα και στον χώρο της Δικαιοσύνης θα επιφέρει η 15νθημερη, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, διακοπή λειτουργίας των Δικαστηρίων, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας, Γιώργος Γραμμένος.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του Δ.Σ.Κ., είναι σχεδόν βέβαιο ότι η διακοπή λειτουργίας των δικαστηρίων θα επεκταθεί πέραν του 15θημερου, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι η απόφαση της κυβέρνησης ήταν ορθή, αφού και τα δικαστήρια αποτελούν χώρο συνάθροισης πολλών πολιτών.

Η έκδοση της ΚΥΑ στην πράξη σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει καμιά συναλλαγή των υπαλλήλων με το κοινό ή τους δικηγόρους

«Μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της αποφυγής μετάδοσης του ιού και της όσο το δυνατό απαγόρευσης συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους, το βράδυ της Πέμπτης (12/3) εκδόθηκε η ΚΥΑ, η οποία διατάσσει την αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, ποινικών και πολιτικών μέχρι και τις 27 Μαρτίου, με το σκεπτικό να επανεξεταστεί η κατάσταση στη λήξη της προθεσμίας. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει καμιά συναλλαγή των υπαλλήλων με το κοινό ή τους δικηγόρους, θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, εξαιρουμένων των περιπτώσεων που προβλέπονται από την ΚΥΑ», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Γραμμένος.

Ποιες είναι οι υποθέσεις που θα εκδικάζονται μέχρι και τις 27 Μαρτίου

Παράλληλα, εξηγώντας τι θα ισχύσει τουλάχιστον για το διάστημα μέχρι και τις 27 Μαρτίου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας υπογράμμισε: «Θα εκδικάζονται οι υποθέσεις ασφαλιστικών μέτρων, οι οποίες έχουν ήδη προσδιοριστεί να δικαστούν, τα αυτόφωρα, τα πλημμελήματα που παραγράφονται μέχρι 31.5.20 και τα κακουργήματα που παραγράφονται μέχρι 31.1.21. Αυτές οι υποθέσεις θα δικάζονται κι όπου έχουμε ζητήματα με το ανώτερο όριο προσωρινής κράτησης στο 18μηνο κι εκεί θα μπορεί να συζητούνται υποθέσεις. Ειδικά για τα διοικητικά το μόνο που αναστέλλουν τη λειτουργία τους είναι τα ακροατήρια, οι εκδικάσεις των υποθέσεων. Κατά τα λοιπά τα διοικητικά δικαστήρια θα λειτουργούν κανονικά. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο των εξαιρέσεων οι δικαστικοί υπάλληλοι θα εξυπηρετούν πολίτες και δικηγόρους, οι οποίοι εμπλέκονται σε αυτό το πλαίσιο».

«Οπωσδήποτε θα έχουμε συσσώρευση υποθέσεων σε μεταγενέστερο χρόνο κι αυτό θα εξαρτηθεί βεβαίως και από το πόσο καιρό θα διαρκέσει η διακοπή. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα πάει παραπάνω, γιατί προβλέπεται ότι θα έχουμε έξαρση των κρουσμάτων…»

Για το τι πρακτικά σημαίνει η διακοπή λειτουργίας των δικαστηρίων, ο Γιώργος Γραμμένος επισήμανε: «Οπωσδήποτε οι δικάσιμοι που έχουν προσδιοριστεί θα ματαιωθούν, θα πάνε πίσω και στα μεν ποινικά θα έρθουν νέες κλήσεις στους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, στα δε αστικά θα πρέπει από μόνοι μας οι δικηγόροι που έχουμε τις εκκρεμείς υποθέσεις να τις προσδιορίσουμε και πάλι. Οπωσδήποτε θα έχουμε συσσώρευση υποθέσεων σε μεταγενέστερο χρόνο κι αυτό θα εξαρτηθεί βεβαίως και από το πόσο καιρό θα διαρκέσει η διακοπή. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα πάει παραπάνω, γιατί προβλέπεται ότι θα έχουμε έξαρση των κρουσμάτων, άρα τα περιοριστικά μέτρα θα συνεχίσουν να υφίστανται και δεν ξέρω αν θα πάμε και σε περαιτέρω μέτρα».

«Θα δημιουργηθεί μια ανωμαλία, δεν το συζητάμε, αυτό είναι βέβαιο. Καλύτερα όμως να προλαμβάνουμε παρά να θεραπεύουμε και να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις. Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας…»

Σχετικά με το αν ήταν επιβεβλημένη η απόφαση για τη διακοπή λειτουργίας των δικαστηρίων, ο κ. Γραμμένος ανέφερε: «Από την Τετάρτη (11/3) ως Δικηγορικός Σύλλογος είχαμε προκηρύξει 48ωρη αποχή και για τους λόγους που επικαλεστήκαμε για να προχωρήσουμε στην αποχή, οι ίδιοι λόγοι έφεραν και την ΚΥΑ, με την οποία αναστέλλεται η λειτουργία των δικαστηρίων. Θα δημιουργηθεί μια ανωμαλία, δεν το συζητάμε, αυτό είναι βέβαιο. Καλύτερα όμως να προλαμβάνουμε παρά να θεραπεύουμε και να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις. Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας. Θα πρέπει η ατομική ευθύνη του καθενός να επιδειχθεί τώρα. Όλοι για έναν κι ένας για όλους. Αυτό είναι που πρέπει να εφαρμοστεί τώρα για να μην έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις που βλέπουμε σε γειτονικές χώρες».

Διαφημίσεις