Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μαύρη χρονιά για τα σταφύλια. Μειωμένη από 30% έως 80% αναμένεται η φετινή παραγωγή

Ημέρα:

spot_img

Μειωμένη, σε ποσοστό που κυμαίνεται από 30% μέχρι και 40%, αναμένεται να είναι η φετινή παραγωγή της ποικιλίας σταφυλιών σουλτανίνα, ενώ ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η μείωση της παραγωγής στην ποικιλία κρίμσον, καθώς αναμένεται να αγγίξει σχεδόν το 80%, σε σχέση με πέρυσι.

Την δραματική αυτή εικόνα για τους σταφυλοπαραγωγούς του δήμου Παγγαίου, περιέγραψε μιλώντας στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορφανού, Κώστας Παπαμερής.

Στις άκαιρες βροχοπτώσεις και στις ασθένειες της περασμένης χρονιάς αποδίδεται η μείωση της παραγωγής

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τα μεγάλα αυτά ποσοστά μείωσης της παραγωγής στις δυο προαναφερθείσες ποικιλίες σταφυλιών, είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν πέρυσι, χρόνια κατά την οποία σημειώθηκαν άκαιρες βροχοπτώσεις, που με την σειρά τους προκάλεσαν ασθένειες στα αμπέλια, ενώ φυσικά σημαντική ήταν η ζημιά και από τις χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν το περασμένο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον «Ε» ο κ. Παπαμερής, η εξέλιξη αυτή ήταν για τους αγρότες του δήμου Παγγαίου αναμενόμενη. Μείωση παραγωγής υπάρχει και στις υπόλοιπες ποικιλίες σταφυλιών, η οποία όμως σε καμιά περίπτωση δεν είναι τόσο μεγάλη, όσο στις δυο προαναφερθείσες ποικιλίες.

Επί τάπητος το θέμα της εναέριας αντιχαλαζικής κάλυψης

Δυστυχώς και φέτος, από την αρχή της καλλιεργητικής περιόδου, έχουν σημειωθεί και πάλι άκαιρες βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα να τίθεται και πάλι θέμα με τις ασθένειες.

Παράλληλα, επί τάπητος βρίσκεται το θέμα της εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας των καλλιεργειών της περιφερειακής ενότητας Καβάλας. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Κώστας Παπαμερής, με επιχειρήματα, εδώ και χρόνια, οι τοπικοί φορείς προσπαθούν να πείσουν το υπουργείο και τον ΕΛ.Γ.Α. να εντάξει και την περιοχή μας στην αντιχαλαζική κάλυψη, που έχουν άλλες περιφερειακές ενότητες της βόρειας Ελλάδας.

«Εμείς δεν θέλουμε να καταστρέφεται η παραγωγή μας, ούτε θέλουμε τα χρήματα του ΕΛ.Γ.Α. Θέλουμε τα προϊόντα μας να εξάγονται και να πληρωνόμαστε για αυτό, αλλά και να μην χάνονται θέσεις εργασίας, που κάθε χρόνο δημιουργούνται στα συσκευαστήρια», δήλωσε σχετικά ο κ. Παπαμερής.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορφανού έκανε γνωστό, ότι εντός των επόμενων ημερών θα γίνει συνάντηση, στην οποία θα μετέχουν ο εργολάβος που πραγματοποιεί την εναέρια αντιχαλαζική προστασία, ο πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α. και φυσικά οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Π.Ε. Καβάλας.

«Ακόμη κι αν απαιτούνται λίγα χρήματα παραπάνω για την εναέρια αντιχαλαζική κάλυψη των καλλιεργειών μας μέχρι και τον Νέστο, είναι προτιμότερο να τα δώσουν, από το να αναγκάζονται να καταβάλλουν εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις για ζημιές από την χαλαζόπτωση», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαμερής.

Το φορολογικό «καίει» αγρότες και κτηνοτρόφους

Να σημειωθεί καταληκτικά ότι εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει συνάντηση στην οποία θα μετέχουν οι πρόεδροι των Αγροτικών Συλλόγων Καβάλας, Νέστου κα Ορφανού, καθώς και ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων της Π.Ε. Καβάλας, στην διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, με το φορολογικό, καθώς σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές απαιτήσεις της φετινής χρονιάς, πόσο μάλλον σε νέες αλλαγές που ακούγεται ότι θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα.

Πηγή: Ενήμερος

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Με αποφάσεις του 2012 έγινε η χάραξη της σιδηροδρομικής σύνδεσης

Νίκος Καρακεϊσογλου: Τώρα τίθενται θέματα ασφάλειας για το εργοστάσιο,...

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...