Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

«Χαμηλή πτήση» φέτος για τα σταφύλια

Ζαφείρης Μυστακίδης: Έχουμε πολύ καλή ποιότητα, ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, αλλά…

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Μικρό εμπορικό ενδιαφέρον, χαμηλές τιμές και άγχος για παραγωγούς, γεωπόνους και εξαγωγείς, συνθέτουν το σκηνικό της φετινής εξαγωγικής περιόδου για τα σταφύλια στον Δήμο Παγγαίου.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Ζαφείρης Μυστακίδης, απομένει διάστημα σχεδόν ενός μήνα, για να ανατραπεί η σημερινή κακή εικόνα στην εξαγωγική διαδικασία.

«Εμπορικά έχουμε μια χρονιά «χαμηλής πτήσης» με μικρό ενδιαφέρον και χαμηλές τιμές ακόμη και στις όψιμες ποικιλίες»

«Είναι μια χρονιά δύσκολη εμπορικά, πολύ καλή ποιοτικά, με καλές και ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Ξεκίνησε καλά στις πρώιμες ποικιλίες, όπως η victoria, ενώ συνεχίστηκε πιο δύσκολα για τις πιο όψιμες περιοχές. Πολλά από τα σταφύλια της ποικιλίας victoria, είτε πουλήθηκαν στη μισή τιμή, είτε δεν πουλήθηκαν κι έμειναν πάνω στα αμπέλια! Εμπορικά έχουμε μια χρονιά «χαμηλής πτήσης» με μικρό ενδιαφέρον και χαμηλές τιμές ακόμη και στις όψιμες ποικιλίες», επισήμανε αρχικά στις δηλώσεις του στον «Ε» ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ.

Χαμηλές οι τιμές για την ποικιλία italia – Θολό το τοπίο για τις νέες ποικιλίες με πνευματικά δικαιώματα

«Η ποικιλία italia από την άλλη αυτή την περίοδο κάνει μια «κοιλιά» θα λέγαμε, με τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 45 – 50 λεπτά το κιλό και με χαμηλό ενδιαφέρον. Οι νέες ποικιλίες με πνευματικά δικαιώματα άρχισαν να συγκομίζονται, αλλά κι εκεί δεν έχει ξεκαθαρίσει τι τιμές θα πληρωθούν οι παραγωγοί γιατί είναι θολό το τοπίο. Περιμένουμε να αξιολογήσουμε τη χρονιά γι’ αυτά τα σταφύλια στο τέλος της σεζόν», επισήμανε στη συνέχεια ο Ζαφείρης Μυστακίδης.

«Για το τι φταίει υπάρχουν εικασίες πολλές, αλλά δεν είναι σωστό να μπούμε στη λογική της αιτιολόγησης, ίσως εξαχθούν λανθασμένα συμπεράσματα. Καλό θα ήταν να τελειώσει η σεζόν και να μιλήσουμε με πλήρη στοιχεία»

Όσον αφορά τις τιμές της ποικιλίας σουλτανίνα κι αυτές κυμαίνονται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, αφού οι χωρίς κάλυψη πωλούνται προς 50 με 60 λεπτά το κιλό, το πολύ, χωρίς να υπάρχει κι εδώ εμπορικό ενδιαφέρον, ενώ οι υπό κάλυψη σουλτανίνες για τις οποίες ακόμη δεν ξεκίνησε η συγκομιδή, οι τιμή είναι 10 λεπτά παραπάνω από τις προαναφερθείσες τιμές. «Γενικά δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τις τιμές και την εμπορική ζήτηση που υπάρχει.

Για το τι φταίει υπάρχουν εικασίες πολλές, αλλά δεν είναι σωστό να μπούμε στη λογική της αιτιολόγησης, δεν έχουμε χρόνο να το κάνουμε κι ίσως εξαχθούν λανθασμένα συμπεράσματα. Καλό θα ήταν να τελειώσει η σεζόν και να μιλήσουμε με πλήρη στοιχεία», υπογράμμισε με έμφαση ο κ. Μυστακίδης.

«Υπάρχει μεγάλο άγχος για το πως θα εξελιχθεί η σεζόν. Ήδη οι δυο προηγούμενες χρονιές κατέγραψαν μεγάλες ζημιές και χαμηλή ζήτηση. Μια τρίτη κακή χρονιά, που όλοι την απευχόμαστε, θα είναι η χαριστική βολή για όλους μας…»

Τέλος, σε ερώτηση για το σε ποια κατάσταση βρίσκονται παραγωγοί, γεωπόνοι και εξαγωγείς του Δήμου Παγγαίου, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ. απάντησε: «Υπάρχει φυσικά ένα μεγάλο άγχος για το πως θα εξελιχθεί η σεζόν. Ήδη οι δυο προηγούμενες χρονιές κατέγραψαν μεγάλες ζημιές και χαμηλή ζήτηση. Μια τρίτη κακή χρονιά, που όλοι την απευχόμαστε, θα είναι η χαριστική βολή για όλους μας. Παραγωγοί, γεωπόνοι και εξαγωγείς περιμένουν μια χρονιά καλύτερη κάθε χρόνο. Αν το σενάριο επαναληφθεί όπως τα δυο προηγούμενα χρόνια, τότε θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Ήδη πολλοί παραγωγοί είναι ανοιχτοί στις υποχρεώσεις τους προς τρίτους και μια κακή χρονιά θα διογκώσει το πρόβλημα. Ευελπιστούμε να αλλάξει το κλίμα τις επόμενες ημέρες. Απομένει επί της ουσίας, τουλάχιστον, ένας μήνας, οπότε και θα είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε την κατάσταση».

spot_img

Διαφημίσεις