Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου, 2020

«Παίρνουν φωτιά» και φέτος τα καζάνια του τσίπουρου

Ξεκινά η πατροπαράδοτη τελετουργία της απόσταξης των σταφυλιών

Ροή Ειδήσεων

Οι «Γιατροί του Κόσμου» δίπλα στους Αρμένιους

Οι «Γιατροί του Κόσμου» παράρτημα Καβάλας βρεθήκαν στο πλευρό του  σκληρά δοκιμαζόμενου λαού της Αρμενίας.Έχοντας γνωρίσει την αμέριστη συμπαράσταση της Αρμενικής κοινότητας τα προηγούμενα...

Ποια καταστήματα ανοίγουν από την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου

Από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου και μέχρι και τις 8 Ιανουαρίου 2021, και από τις 7 το πρωί μέχρι τις 8.30 το βράδυ θα...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Προχωράνε άμεσα δύο σημαντικά έργα που αλλάζουν τη μορφή της Καβάλας»

Τη χρηματοδότηση για τη σύνταξη μελετών δυο πολύ σημαντικών έργων για την Καβάλα, τα οποία θα αλλάξουν ριζικά τη μορφή της πόλης και θα...

Δεν θα εμβολιαστούν προς το παρόν οι έγκυες γυναίκες

Μια από τις ομάδες του πληθυσμού που δεν εμβολιαστούν κατά του Covid-19, θα είναι οι έγκυες γυναίκες, όπως αναφέρει ο καθηγητής πολιτικής της υγείας...

Καβάλα: Ένας νεκρός σε τροχαίο στη Βιομηχανική Περιοχή

Ένα άτομο σκοτώθηκε και ένα τραυματίστηκε σε μετωπική σύγκρουση δύο οχημάτων στην παλιά Εθνική Οδό Καβάλας-Ξάνθης στο ύψος της Βιομηχανικής Περιοχής στην Πετροπηγή.Το δυστύχημα συνέβη το μεσημέρι της...

Άρθρα & Απόψεις

Μία μέρα Ενός εκπαιδευτικού (του Δημ. Λυμπεράκη)

Γράφει ο Δημήτρης Λυμπεράκης Δεκέμβρης 2020- Πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης- 1η διδακτική ώρα07.45: Έγερσις07.50: Πλύσις χειρών και προσώπου07.55: 2λεπτος παρατήρησις της χορηγηθείσης (υπό της κυβερνήσεως βεβαίως βεβαίως)...

Κατάσταση πολιορκίας (του Παύλου Λεμοντζή)

Αβεβαιότητα, ανασφάλεια, φόβος, περιορισμός μετακινήσεων, αστυνομικός έλεγχος των μετακινήσεων, πρόστιμα, κλείσιμο των συνόρων, , κρούσματα, θετικός, αρνητικός.Λέξεις αιχμηρές, θαρρείς και ξεπήδησαν από τη ζώνη...

Παραθεριστική κατοικία: Μία σταθερή και ποιοτική μορφή τουρισμού

Αφού πολλές μορφές της οικονομίας θα αλλάξουν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι ανάγκη να αλλάξει και η δομή του τουρισμού.Τουλάχιστον στην περιοχή μας...

Ο κορωνοϊός και ο ιός της Αριστεράς (ηχητικό)

Σε αυτό το επεισόδιο συζητάμε για τον κορωνοϊό και το τι σημαίνει ένα δεύτερο λοκντάουν. Συζητάμε για τα όσα συνέβησαν στην επέτειο του Πολυτεχνείου,...

Πλάτωνος «Νόμοι» Βιβλίο Ε (Μέρος 4ο)

Γράφει ο Βασίλης ΤσιάντοςΚαθηγητής Διεθνούς Πανεπιστημίου ΕλλάδοςΠρόεδρος Δ.Ε. Παραρτήματος Καβάλας της ΕΜΕΕισαγωγήΤην Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020 (τρίτη Πέμπτη κάθε Νοεμβρίου) ήταν η Παγκόσμια...
Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Όπως κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, έτσι και φέτος φωτιά θα πάρουν τα καζάνια για να βράσουν το τσίπουρο της χρονιάς, ακολουθώντας μια πατροπαράδοτη τελετουργία. Η απόσταξη των σταφυλιών στα καζάνια αποτελεί ένα έθιμο για τους περισσότερους. Οι τελευταίοι μήνες του χρόνου είναι αφιερωμένοι στην παραγωγή του τσίπουρου, μια διαδικασία που μετατρέπεται σε γιορτή καθώς δίνεται η δυνατότητα σε συγγενείς και φίλους να συγκεντρώνονται στα παραδοσιακά αποστακτήρια.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το τσίπουρο αποκτά όλο και περισσότερους φανατικούς φίλους. Σ’ αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι ο κόσμος γνωρίζει πλέον καλά ότι το τσίπουρο είναι ένα καθαρό φυσικό προϊόν χωρίς προσμίξεις και χημικές επεξεργασίες.

Η διαδικασία παραγωγής

Η παραγωγή του τσίπουρου βασίζεται στις τεχνικές της απόσταξης όπως αυτές τελειοποιήθηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα, με την κατασκευή συσκευών από χαλκό, τους λεγόμενους άμβυκες, εξ ου και η ονομασία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αμβυκούχων. Πρόκειται για υλικό που είναι ανθεκτικό στην διάβρωση, εύκολο στην κατεργασία για να δώσει ένα κλειστό δοχείο, που αντέχει σε μακρόχρονη θέρμανση χωρίς να δίνει άσχημη γεύση στο προϊόν. Ο αποστακτήρας αποτελείται από δύο μέρη: τον βραστήρα και τον ψύκτη. Ο βραστήρας είναι το δοχείο που τοποθετούνται τα στέμφυλα, δηλαδή τα υπόλοιπα των σταφυλιών που μένουν από το πατητήρι, κοτσάνια, φλούδες, κουκούτσια και ένα μέρος του χυμού που έχει υποστεί ζύμωση ή βρίσκεται σε αυτή την διαδικασία. Σε ορισμένα μέρη μαζί με τα στέμφυλα τοποθετούν και σπόρους ή εκχυλίσματα από γλυκάνισο, κούμαρα ή άλλους καρπούς.

Ο βραστήρας είναι χάλκινο δοχείο, αρκετά φαρδύ ώστε να επιτρέπει το άνετο γέμισμα και άδειασμα, με καπάκι που μέσω ενός σωλήνα οδηγεί τους ατμούς της αιθυλικής αλκοόλης που παράγονται στον ψυκτήρα. Η θέρμανση γίνεται με ξύλα ή υγραέριο.

Ο ψυκτήρας είναι ένας συνδυασμός χάλκινου σωλήνα που φέρει πολλές σπείρες και δεξαμενές νερού. Το υγροποιημένο προϊόν μέσω βρύσης στον πυθμένα της δεξαμενής συγκεντρώνεται στο δοχείο.

Οι παραγωγοί με ειδικά όργανα μέτρησης και φυσικά χάρη στη συσσωρευμένη εμπειρία τους, διαιρούν το απόσταγμα σε κεφαλή, το λεγόμενο πρωτοράκι που έχει υψηλούς βαθμούς αλκοόλης στην καρδιά και την ουρά που είναι σε χαμηλότερα από τα επιθυμητά επίπεδα. Φυσικά, υπάρχουν διάφορα μικρά μυστικά που εγγυώνται την επιτυχία του τελικού προϊόντος, αλλά κάθε μάστορας που σέβεται τον εαυτό του σπανίως αποκαλύπτει.

Να σημειώσουμε ότι στο νομό Καβάλας έχει συσταθεί και λειτουργεί από το 1998 σύλλογος Αμβυκούχων, με κύριο σκοπό την σωστή και οργανωμένη αξιοποίηση της παραγωγής και την βελτίωση του εισοδήματος τους.

Διαφημίσεις