Κυριακή, 29 Νοεμβρίου, 2020

Πήραν φωτιά τα καζάνια του τσίπουρου στην Π.Ε. Καβάλας

Ροή Ειδήσεων

Η εφαρμογή «Greece Thermal Springs» οδηγεί στους ιαματικούς φυσικούς πόρους της Ελλάδας

Πριν 10 μήνες περίπου το Υπουργείο Τουρισμού ανάρτησε στην ιστοσελίδα του το ολοκληρωμένο Μητρώο των Αναγνωρισμένων Ιαματικών Φυσικών Πόρων. Μάλιστα ο Υπουργός κ. Θεοχάρης...

89χρονη βρέθηκε νεκρή στο λιμάνι της Καβάλας

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε, τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής, από τη θαλάσσια περιοχή κεντρικού λιμένα Καβάλας, 89χρονη.Η ανωτέρω διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του...

Απόλυτα αναμενόμενη η παράταση του lockdown

Απόλυτα αναμενόμενη χαρακτήρισε την παράταση του lockdown, τουλάχιστον μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, η αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Δέσποινα Ιατρού.«Ήταν κάτι δεδομένο. Φαινόταν από...

«Ελληνική Λύση»: Μείωση στα τέλη κυκλοφορίας και στα ασφάλιστρα

Οι βουλευτές της «Ελληνικής Λύσης» Απόστολος Αβδελάς και Κωνσταντίνος Χήτας μετά από εισήγηση του τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δημήτρη Πιπεργιά, κατέθεσαν προς τον...

Κορωνοϊός: 51 νέα κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας, 2.013 πανελλαδικά

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 2.013 νέα κρούσματα covid -19 στη χώρα, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.Ο συνολικός...

Άρθρα & Απόψεις

Παραθεριστική κατοικία: Μία σταθερή και ποιοτική μορφή τουρισμού

Αφού πολλές μορφές της οικονομίας θα αλλάξουν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι ανάγκη να αλλάξει και η δομή του τουρισμού.Τουλάχιστον στην περιοχή μας...

Ο κορωνοϊός και ο ιός της Αριστεράς (ηχητικό)

Σε αυτό το επεισόδιο συζητάμε για τον κορωνοϊό και το τι σημαίνει ένα δεύτερο λοκντάουν. Συζητάμε για τα όσα συνέβησαν στην επέτειο του Πολυτεχνείου,...

Πλάτωνος «Νόμοι» Βιβλίο Ε (Μέρος 4ο)

Γράφει ο Βασίλης ΤσιάντοςΚαθηγητής Διεθνούς Πανεπιστημίου ΕλλάδοςΠρόεδρος Δ.Ε. Παραρτήματος Καβάλας της ΕΜΕΕισαγωγήΤην Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020 (τρίτη Πέμπτη κάθε Νοεμβρίου) ήταν η Παγκόσμια...

9 ξεκάθαρες απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για το συναινετικό διαζύγιο (του Γιώργου Γιαγκουδάκη) – Βίντεο

Θέλεις να μάθεις τις top συχνές ερωτήσεις σχετικά με το συναινετικό διαζύγιο και να έχεις τις πιο ξεκάθαρες απαντήσεις? Αν ναι παρακολούθησε το βίντεο...

Τριανταφυλλιά, 2ο μέρος, (της Αναστασίας Τερζόγλου)

Γράφει η Αναστασία Τερζόγλου Η Τριανταφυλλιά μας, η μικροπαντρεμένη μετανάστρια, στο Μόντρεαλ του Καναδά, φυσικά, στην αρχή ζούσε χαρούμενη, παρ’ όλη την διαφορετικότητα του καιρού,...
Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Όπως κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, έτσι και φέτος φωτιά πήρανε τα καζάνια για να βράσουν το τσίπουρο της χρονιάς, ακολουθώντας μια πατροπαράδοτη τελετουργία. Η απόσταξη των σταφυλιών στα καζάνια αποτελεί ένα έθιμο για τους περισσότερους.

Οι τελευταίοι μήνες του χρόνου είναι αφιερωμένοι στην παραγωγή του τσίπουρου, μια διαδικασία που μέχρι πρόσφατα μετατρεπόταν σε γιορτή καθώς δινόταν η δυνατότητα σε συγγενείς και φίλους να συγκεντρώνονται στα παραδοσιακά αποστακτήρια, κάτι το οποίο φέτος δεν γίνεται αφού θα πρέπει να τηρηθούν όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας.

Η διαδικασία παραγωγής

Η παραγωγή του τσίπουρου βασίζεται στις τεχνικές της απόσταξης όπως αυτές τελειοποιήθηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα, με την κατασκευή συσκευών από χαλκό, τους λεγόμενους άμβυκες, εξ ου και η ονομασία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αμβυκούχων. Πρόκειται για υλικό που είναι ανθεκτικό στην διάβρωση, εύκολο στην κατεργασία για να δώσει ένα κλειστό δοχείο, που αντέχει σε μακρόχρονη θέρμανση χωρίς να δίνει άσχημη γεύση στο προϊόν. Ο αποστακτήρας αποτελείται από δύο μέρη: τον βραστήρα και τον ψύκτη. Ο βραστήρας είναι το δοχείο που τοποθετούνται τα στέμφυλα, δηλαδή τα υπόλοιπα των σταφυλιών που μένουν από το πατητήρι, κοτσάνια, φλούδες, κουκούτσια και ένα μέρος του χυμού που έχει υποστεί ζύμωση ή βρίσκεται σε αυτή την διαδικασία. Σε ορισμένα μέρη μαζί με τα στέμφυλα τοποθετούν και σπόρους ή εκχυλίσματα από γλυκάνισο, κούμαρα ή άλλους καρπούς.

Ο βραστήρας είναι χάλκινο δοχείο, αρκετά φαρδύ ώστε να επιτρέπει το άνετο γέμισμα και άδειασμα, με καπάκι που μέσω ενός σωλήνα οδηγεί τους ατμούς της αιθυλικής αλκοόλης που παράγονται στον ψυκτήρα. Η θέρμανση γίνεται με ξύλα ή υγραέριο.

Ο ψυκτήρας είναι ένας συνδυασμός χάλκινου σωλήνα που φέρει πολλές σπείρες και δεξαμενές νερού. Το υγροποιημένο προϊόν μέσω βρύσης στον πυθμένα της δεξαμενής συγκεντρώνεται στο δοχείο.

Οι παραγωγοί με ειδικά όργανα μέτρησης και φυσικά χάρη στη συσσωρευμένη εμπειρία τους, διαιρούν το απόσταγμα σε κεφαλή, το λεγόμενο πρωτοράκι που έχει υψηλούς βαθμούς αλκοόλης στην καρδιά και την ουρά που είναι σε χαμηλότερα από τα επιθυμητά επίπεδα. Φυσικά, υπάρχουν διάφορα μικρά μυστικά που εγγυώνται την επιτυχία του τελικού προϊόντος, αλλά κάθε μάστορας που σέβεται τον εαυτό του σπανίως αποκαλύπτει.

Να σημειώσουμε ότι στο νομό Καβάλας έχει συσταθεί και λειτουργεί από το 1998 σύλλογος Αμβυκούχων, με κύριο σκοπό την σωστή και οργανωμένη αξιοποίηση της παραγωγής και την βελτίωση του εισοδήματος τους.

Διαφημίσεις