Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021

Κ. Παπαμερής: Χρειάζονται ελληνικά χέρια στα αμπέλια

Άριστα ποιοτικώς φέτος τα σταφύλια στον Δήμο Παγγαίου, δύσκολη η χρονιά, ως προς την απορρόφηση της παραγωγής από τις αγορές του εξωτερικού

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News
spot_img

Μια δύσκολη χρονιά, ως προς την απορρόφηση της παραγωγής από τις αγορές του εξωτερικού, χαρακτηρίζει την φετινή για τους σταφυλοπαραγωγούς, ο εκπρόσωπος Αγροτικού Τομέα του Δήμου Παγγαίου, Κώστας Παπαμερής.

Με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο κ. Παπαμερής, αναφέρεται και στο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή με την έλλειψη εργατικών χεριών, επισημαίνοντας ότι είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να ενταχθούν στη γραμμή παραγωγής και οι Έλληνες.

Σημαντική πτώση στις τιμές της ποικιλίας victoria – Σημαντική ποσότητα μένει αδιάθετη

Αρχικά και μιλώντας για την πορεία των εξαγωγών, ο κ. Παπαμερής σημειώνει ότι από τις αρχές Αυγούστου έχει ξεκινήσει η συγκομιδή της ποικιλίας victoria, αλλά και της black magic.

Ωστόσο όπως παρατηρεί, δυστυχώς, η κακή συγκομιδή έχει σαν αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ποικιλία victoria, γεγονός που έχει επίπτωση και στις τιμές.

Αυτές αρχικά διαμορφώθηκαν στα 50 λεπτά το κιλό και σήμερα βρίσκονται πολύ χαμηλά, περίπου στα 35 λεπτά, γεγονός που θα αναγκάσει, σύμφωνα πάντα με τον κ. Παπαμερή, πολλούς παραγωγούς να στραφούν σε άλλη μορφή καλλιέργειας.

Υπάρχουν ήδη σημαντικές ποσότητες της προαναφερθείσας ποικιλίας αδιάθετες και μάλιστα όταν πρόκειται για μια ποικιλία με ημερομηνία λήξης, η οποία όταν φτάσει στο σημείο να κοπεί έχει ένα περιθώριο το πολύ δέκα μέρες. Μετά αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση, μαλακώνει με αποτέλεσμα να μένουν τα σταφύλια αδιάθετα, κάτι που θα δημιουργήσει προβλήματα και στις υπόλοιπες ποικιλίες.

Από τις 10 Σεπτεμβρίου αρχίζουν να κόβονται italia και σουλτανίνες (ασκέπαστα), από τις 20 Σεπτεμβρίου και μετά τα σκεπαστά

Από εκεί και μετά το επόμενο διάστημα ακολουθούν οι ποικιλίες με τα μοσχάτα, τα ρεμπιέ, τα italia και φυσικά το «βαρύ πυροβολικό» των σταφυλοπαραγωγών του Δήμου Παγγαίου, που είναι η ποικιλία σουλτανίνα.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαμερή περί τις 10 Σεπτεμβρίου θα αρχίσει η διαδικασία για την ποικιλία italia (αυτά που είναι ασκέπαστα), ενώ θα ακολουθήσουν τα σκεπαστά που μπορούν να κρατηθούν μέχρι και τέλη Οκτωβρίου, ίσως και παραπάνω. Επίσης θα αρχίσουν και τα red globe με τα μοσχάτα, ενώ οι ξεσκέπαστες σουλτανίνες θα αρχίσουν να κόβονται από τις 10 με 15 Σεπτεμβρίου και μετά και από τις 20 Σεπτεμβρίου η εξαγωγική διαδικασία θα αρχίσει για στις σκεπαστές σουλτανίνες.

Άριστα ποιοτικώς φέτος τα σταφύλια στον Δήμο Παγγαίου

«Είναι μια χρονιά πάρα πολύ δύσκολη γενικότερα. Τα σταφύλια μας είναι ποιοτικώς άριστα φέτος. Παρά το ότι είχαμε μια δύσκολη χρονιά με ανοιξιάτικες βροχές, καταφέραμε και τα κρατήσαμε μακριά από ασθένειες, αν και είχαμε μεγάλο κόστος για να πετύχουμε κάτι τέτοιο. Το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα όμως, είναι καθαρά θέμα προσφοράς και ζήτησης. Δεν θα υπάρχει η διακίνηση όπως θέλαμε παρά το ότι είναι πιστοποιημένα τα σταφύλια μας. Είναι δύσκολο. Αυτή είναι η προσωπική μου εκτίμηση και μακάρι να κάνω λάθος, αλλά θα είναι μια δύσκολη χρονιά τουλάχιστον ως προς την απορρόφηση της παραγωγής», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Κώστας Παπαμερής.

«Πρέπει επιτέλους στη γραμμή παραγωγής να μπουν και οι Έλληνες και να καταλάβουν ότι υπάρχει εργασία για 8 συνεχόμενους μήνες σε αμπελώνες, ελιές, συσκευαστήρια. Είναι καλό το μεροκάματο…»

«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα γιατί κόβουμε οινοποιήσιμα και επιτραπέζια σταφύλια, ξεκίνησαν τα αμύγδαλα και ακολουθεί η βρώσιμη ελιά. Θα λιγοστεύει η γραμμή παραγωγής, θα είναι λίγα τα συνεργεία και θα έχουμε πρόβλημα στα εργατικά χέρια. Πρέπει επιτέλους στη γραμμή παραγωγής να μπουν και οι Έλληνες και να καταλάβουν ότι υπάρχει εργασία για 8 συνεχόμενους μήνες σε αμπελώνες, ελιές, συσκευαστήρια. Είναι καλό το μεροκάματο. Είναι επιτακτική ανάγκη να συμμετέχουν και Έλληνες εργάτες. Αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία η αμπελοκαλλιέργεια κάθε μέρα θα φθίνει όλο και περισσότερο», δηλώνει καταληκτικά στον «Ε», ο εκπρόσωπος Αγροτικού Τομέα του Δήμου Παγγαίου.

Διαφημίσεις