ΚΑΒΑΛΑ: Χιλιάδες διαδηλωτές έστειλαν ηχηρότατο μήνυμα στην κυβέρνηση (φωτορεπορτάζ)

Ημέρα:

Χιλιάδες διαδηλωτές, από όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, έστειλαν σήμερα ηχηρότατο μήνυμα στην κυβέρνηση, ν’ αποσύρει άμεσα το σχέδιο της για το νέο ασφαλιστικό.DSCN5747 DSCN5751 DSCN5762 DSCN5765 DSCN5775 DSCN5787Η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Καπνεργάτη, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής – πανεργατικής απεργίας, ήταν από τις μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί στην Καβάλα, τα τελευταία έξι χρόνια, καθώς οι διαδηλωτές, έφταναν μέχρι και τη συμβολή των οδών Αβέρωφ και Βενιζέλου!

Δεκάδες τρακτέρ, φορτηγά, ταξί, αλλά και εκατοντάδες αγροτικά αυτοκίνητα, με ελληνικές, αλλά και μαύρες σημαίες, πλημμύρισαν τους δρόμους της Καβάλας, λίγο πριν από τις 11 το πρωί της Πέμπτης.

Η πόλη ήταν ουσιαστικά «νεκρή», αφού όλα τα καταστήματα, πλην κάποιων περιπτώσεων μετρημένων στα δάχτυλα του ενός χεριού, κατέβασαν ρολά, στέλνοντας με τη σειρά τους σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση.

Όπως τονίστηκε από όλους τους εκπροσώπους των επαγγελματικών κλάδων, για πρώτη φορά στα χρονικά, όλες οι τάξεις ενώθηκαν σ’ ένα κοινό μέτωπο, ενάντια στην κυβέρνηση και στα όσα αυτή προωθεί.

Όλες οι κοινωνικές τάξεις φώναξαν δυνατά ένα μεγάλο «όχι» – Να είμαστε έτοιμοι για νέους αγώνες – Δεν πρέπει να περάσει αυτό το ασφαλιστικό

«Η εικόνα σήμερα τα λέει όλα μόνη της. Μετά από έξι χρόνια ύφεσης και μεγάλης ανεργίας, για πρώτη φορά, έχουμε μια τόσο μεγάλη κοινωνική συμφωνία. Όλες οι κοινωνικές τάξεις φωνάζουν δυνατά ένα μεγάλο «όχι» για το ασφαλιστικό. Η αγανάκτηση έχει πλέον ξεχειλίσει. Μέλλον έχει κάθε αγώνας. Είναι καιρός να ενωθούμε όλοι μαζί για να δείξουμε ότι δεν πάει άλλο», δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καβάλας, Ευθύμης Μακρογιάννης

«Ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας, για άλλη μια φορά, ενώνει τη φωνή του με όλους τους παραγωγικούς φορείς και όλες τις κοινωνικές ομάδες που θίγονται άμεσα από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Πρέπει να είμαστε σ’ επαγρύπνηση γιατί ακολουθεί και το φορολογικό. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για νέους αγώνες. Διαπιστώνουμε ότι τα καταστήματά μας συμμετείχαν καθολικά στην απεργία, ακόμη και καταστήματα που σε προηγούμενες κινητοποιήσεις δεν έκλειναν», σημείωσε από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Βασίλης Λεμονίδης.

«Αυτό το ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν θα πρέπει να περάσει. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό. Έχω την εντύπωση ότι πρέπει να είναι μια από τις μεγαλύτερες παγκαβαλιώτικες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας», σημείωσε σχετικά στις δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας, Αθανάσιος Αθανασίου.

Προσπαθούν να καταστρέψουν το πιο παραγωγικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας – Πρώτη γεύση ενός αγώνα που θα συνεχιστεί

«Για πρώτη φορά έχουμε τόσο μεγάλη κινητοποίηση. Η αγορά είναι κλειστή στο σύνολό της. Πρέπει να καταλάβουν επιτέλους οι κυβερνώντες τι πάνε να κάνουν. Προσπαθούν να καταστρέψουν το πιο παραγωγικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι τυχαίο ότι είμαστε όλοι μαζί. Οι άνθρωποι είναι εκτός τόπου και χρόνου. Είμαστε εδώ για να πούμε «όχι» στην επιχειρούμενη αλλαγή του φορολογικού και του ασφαλιστικού, ζητάμε διάλογο για να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο κοινωνικής συνεννόησης, για να υπάρξει επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας», τόνισε στις δηλώσεις το ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Άγγελος Τσατσούλης.

«Αυτό που είδαμε είναι μια πρώτη γεύση ενός αγώνα που θα συνεχιστεί, μέχρι επιτέλους η κυβέρνηση αυτή, οι προηγούμενες και οι επόμενες να καταλάβουν ότι μόνο με διάλογο με τους παραγωγικούς φορείς μπορεί να έρθει ένα βιώσιμο ασφαλιστικό κι όχι νομοσχέδια που καθημερινά επιβαρύνουν την αγορά. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε. Δόθηκε ένα πρώτο μήνυμα. Θα υπάρξουν κι άλλες μορφές αντίδρασης. Είμαστε όλοι μαζί αυτή τη φορά», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών – Βιοτεχνών και Εμπόρων Καβάλας, Γιάννης Παναγιωτίδης, ενώ ο Τάσος Ιωαννίδης, πρόεδρος του τμήματος Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Καβάλας, ανέφερε: «Είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι. Ζητάμε άμεση απόσυρση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου και διάλογο από την αρχή για ένα νέο δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα, κάτω από την ομπρέλα του οποίου θα μπούμε όλοι. Προχωράμε μπροστά, συνεχίζοντας τον αγώνα μας».

Θα είμαστε στο δρόμο μέχρι τελικής πτώσεως

«Έχουν κινητοποιηθεί στο σύνολό τους όλες οι παραγωγικές τάξεις της χώρας. Υπάρχει αδυναμία πια στο να προγραμματίσει κάποιος τον οικογενειακό του προϋπολογισμό. Οδηγούμαστε πλέον σε μια κατάσταση φτωχοποίησης της χώρας σε συστήματα ανατολικών χωρών, γι’ αυτό θα πρέπει να αντιδράσουμε όλοι μαζί», επισήμανε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος των εργαζομένων Ο.Τ.Α. Καβάλας, Γιάννης Χατζηκωνσταντίνου, ενώ ο Ηλίας Ιωαννίδης, πρώην βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ανέφερε δηκτικά: «Σήμερα δεν είμαι ΣΥ.ΡΙΖ.Α. γιατί δεν ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αυτός που ήταν πριν από ένα χρόνο. Έχει μεταλλαχθεί, έχει γίνει ένα κόμμα που εφαρμόζει ακραία δεξιά πολιτική. Έχει βγάλει όλο το λαό στους δρόμους. Αγωνιζόμαστε όπως και τα προηγούμενα χρόνια ενάντια στα μνημόνια. Εμείς συνεχίζουμε, κάποιοι άλλοι υπηρετούν τα μνημόνια και μάλιστα μετά πάθους. Πιστεύουμε ότι με το λαό στο πλάι μας θα διώξουμε όσους υλοποιούν αυτά τα μνημόνια και μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της Αριστεράς, θα γυρίσει».

«Δεν βρίσκεται στο δρόμο μόνο το κίνημα της γραβάτας ή της γαλότσας και των αγροτών. Είναι και το κίνημα της άσπρης μπλούζας. Είμαστε εμείς οι υγειονομικοί που αφενός στοχοποιούμαστε με δήθεν αυξήσεις και αφετέρου υφιστάμεθα μια μείωση στις αποδοχές μας, αύξηση των ορίων ηλικίας στο ασφαλιστικό κατά παράβαση του συντάγματος. Το μόνο που πετυχαίνουν είναι να ενισχύσουν την φοροαποφυγή, την εισφοροαποφυγή και να ενισχύσει τη «μαύρη» εργασία. Θα είμαστε στο δρόμο μέχρι τελικής πτώσης», σημείωσε από την πλευρά της η πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Καβάλας, Κατερίνα Πετράκη.

Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει – Το νέο ασφαλιστικό θα είναι η ταφόπλακά της οικονομικής ζωής του τόπου

«Η συμμετοχή του αγροτικού κόσμου είναι πολύ μεγάλη. Για πρώτη φορά στην ιστορία, δεν έχει γίνει ξανά τέτοια κινητοποίηση, γιατί τα αιτήματά μας είναι δίκαια. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι τελικής πτώσεως», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Αγροτικού Τομέα Α.Μ.Θ. Κώστας Παπαμερής.

«Διαδηλώνουμε ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα του νέου ασφαλιστικού. Θεωρούμε ότι θα είναι η ταφόπλακα σε όλη την οικονομική ζωή του τόπου μας. Είναι η σταγόνα που πραγματικά ξεχειλίζει το ποτήρι. Δεν πρέπει να κάνουμε πίσω κι είμαστε αποφασισμένοι γι’ αυτό, όπως δείχνει κι η συμμετοχή. Οι βουλευτές της Καβάλας και η κυβέρνηση πρέπει να το σκεφτούν πολύ καλά αυτό που πάνε να κάνουν. Δεν θα επιτρέψουμε να υποθηκεύσουν το μέλλον μας», ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. –Α.Μ.Θ., Ζαφείρης Μυστακίδης.

«Το μήνυμα έχει φτάσει εκεί που πρέπει, αλλά νομίζω ότι κάνουν πως δεν ακούν. Αυτό που γίνεται εδώ θα πρέπει να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα για να καταλάβουν όλοι ότι η ανοχή των Ελλήνων έχει τελειώσει. Θα πρέπει να πάρουν μέτρα ουσιαστικά που δεν θα επιβαρύνουν τους επαγγελματίες», δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας, Θέμης Καλπακίδης.

Πρόκειται για ένα ασφαλιστικό που θα καταστρέψει τη χώρα και θα φέρει ύφεση

«Η κυβέρνηση αυτή, παρόλο που απαξιώνει όλους εμάς τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, τους αγρότες, τους συνταξιούχους κλπ., έχει καταφέρει να μας ενώσει και με μια φωνή όλοι να είμαστε εναντίον της για το ασφαλιστικό. Αν περάσει αυτό θα καταργήσει τελείως τον επαγγελματία, θα φτωχύνει περισσότερο το συνταξιούχο και το μισθωτό. Ένα ασφαλιστικό που θα καταστρέψει τη χώρα και θα φέρει ύφεση», σημείωσε σχετικά η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας, Σίσσυ Ρακιτζή, ενώ ο Ξενοφών Κροκίδης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, δήλωσε: «Οι γιατροί είναι μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Ο τομέας της υγείας είναι πολύπαθος χώρος, ο οποίος από όλα αυτά τα φορολογικά μέτρα βάλλεται και γι’ αυτό λέμε «όχι». Μετά από τρία μνημόνια δεν αντέχουμε άλλο».

Το μήνυμα, σ’ αυτούς που μας διοικούν, δόθηκε…

«Είναι μεγάλη η κινητοποίηση, γιατί είναι μεγάλα τα προβλήματα. Μοναδικός στόχος μας είναι η κυβέρνηση να κάνει μαζί μας έναν έντιμο διάλογο, όπως κι η ίδια έλεγε πριν από αρκετό καιρό, για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε όλοι μας», τόνισε ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων της Π.Ε. Καβάλας, Νίκος Δημόπουλος, ενώ ο Δημήτρης Κυριαζίδης, πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. – Α.Μ., είπε: «Οι μηχανικοί είναι από τους πρώτους που θίγονται από αυτήν την πολιτική. Λέμε «όχι» στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αλλά λέμε «όχι» και ευρύτερα κατά αυτής της πολιτικής, η οποία συντρίβει την υγιή επιχειρηματικότητα, τις υγιείς δυνάμεις της δημιουργίας και τους στέλνει στην ανεργία και στο εξωτερικό. Πρόκειται για ένα δημοσιονομικό και φοροεισπρακτικό νομοσχέδιο, στο οποίο η κοινωνία αντιδρά σύσσωμη. Δόθηκε το μήνυμα σ’ αυτούς που μας διοικούν ότι πρέπει ν’ αλλάξει η πολιτική».

Αν περάσουν αυτά τα μέτρα δεν θα υπάρχει αύριο για την πατρίδα

«Μαζί με τον υπόλοιπο εργατικό και επαγγελματικό κόσμο, διαμαρτυρόμασε ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση. Ένα νομοσχέδιο που μας βγάζει στη σύνταξη στο 67ο έτος της ηλικίας μας και σε συνάρτηση με το φορολογικό παίρνει πάνω από το 65% του ακαθάριστου εισοδήματός μας», δήλωσε ο Μανόλης Τσιλογεώργης, εκ μέρους των επαγγελματιών οδηγών ταξί, ενώ ο Τάσος Ορφανίδης, εκ μέρους των αγροτών του δήμου Παγγαίου που μετέχουν στο μπλόκο των Κερδυλίων, τόνισε: «Δίνουμε βροντερό «παρών» από το μπλόκο των Κερδυλίων. Είμαστε όλοι αγρότες, όλοι γιατροί, όλοι εργάτες, όλοι επιστήμονες. Διαμαρτυρόμαστε όλοι γιατί δεν πάει πουθενά. Αν καταφέρουν και περάσουν αυτά τα μέτρα δεν θα υπάρχει αύριο για την πατρίδα μας πλέον».

Μεγαλειώδης πορεία – Επίδοση ψηφίσματος στον αντιπεριφερειάρχη

Αμέσως μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε πορεία στους δρόμους της Καβάλας, στην κεφαλή της οποίας βρίσκονταν δυο τρακτέρ, δυο φορτηγά και δυο ταξί. Στην είσοδο του πάρκινγκ του Ν.Ο.Κ., οι διαδηλωτές με επικεφαλής τους τον πρόεδρο του Ε.Υ.Κ., Ευθύμη Μακρογιάννη επέδωσαν το ψήφισμα τους στον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Θόδωρο Μαρκόπουλο, ο οποίος δήλωσε: «Ήμουν και στη συγκέντρωση μαζί σας. Ευχαρίστως μπορώ να σας πω ότι θα προσυπέγραφα και σαν πρόσωπο και σαν αντιπεριφερειάρχης και ο μόνος λόγος για τον οποίο το παραλαμβάνω είναι να το διαβιβάσω αρμοδίως στο γραφείο του πρωθυπουργού, στον αρμόδιο υπουργό, τον κ. Κατρούγακλο κι όπου αλλού νομίζετε ότι είναι σκόπιμο. Πρέπει κάποτε να σκεφτούμε ότι για να μπορούμε να έχουμε φορολογία πρέπει να υπάρχει κοινωνική βάση και διαδικασία. Αυτά που περιλαμβάνει το ψήφισμα είναι εύλογα. Συμφωνώ κι εγώ μ’ όλα αυτά».

Μετά την επίδοση του ψηφίσματος η πορεία συνεχίστηκε προς την οδό Ερυθρού Σταυρού και στη συνέχεια στη Βενιζέλου, όπου και κατέληξε. Να σημειωθεί ότι καθόλη τη διάρκεια της κινητοποίησης, επί ποδός βρίσκονταν δεκάδες αστυνομικοί, άνδρες και γυναίκες, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας, ρυθμίζοντας την κυκλοφορία στα σημεία απ’ όπου πέρασε η μεγάλη πορεία.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

«Δεσποινίς Μαργαρίτα» στο θέατρο «Αμαλία» Θεσσαλονίκης

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ Ο Ρομπέρτο Ατάϋντε γεννήθηκε το...

Καβάλα: Ένας νεκρός και ένας τραυματίας σε τροχαίο

Την 2-12-2023 και ώρα 21.45΄, στην επαρχιακή οδό  Κεραμωτής...

Η αγορά της Καβάλας βάζει τα γιορτινά της

Γιάννης Τσίρλης: Την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου το «Pre Christmas...

Απόστολος Χρόνης: Προάγγελος ιδιωτικοποίησης οι συνενώσεις των ΔΕΥΑ;

Την έντονη ανησυχία του για την πιθανή ιδιωτικοποίηση του...

Γονική αποξένωση: Το έγκλημα που δεν τιμωρείται!

Καλησπέρα φίλες και φίλοι. Σήμερα είναι μια μεγάλη ευκαιρία...

«Κλυταιμνήστρα η (ε)κλυτή βασίλισσα» σε σκηνοθεσία Παύλου Λεμοντζή

Την θεατρική παράσταση «Κλυταιμνήστρα η (ε)κλυτή βασίλισσα», που ανεβαίνει...

Ξενοφών Κροκίδης: Θα εξηγήσουμε τι είναι, αλλά και τι δεν είναι εθελοντισμός

Ξενοφών Κροκίδης: Όταν υπάρχει ένα μεγάλο κίνημα εθελοντισμού σημαίνει...

Θέμης Καλπακίδης: Απ’ το κακό στο χειρότερο πηγαίνει η αγροτική παραγωγή

«Πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο», επισημαίνει για την...