Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

Τηλέφωνο: 2510-831600

Θετικό στην οζώδη δερματίτιδα το κρούσμα σε αγελάδα του Χαλκερού

Ημέρα:

Θετικό στην οζώδη δερματίτιδα είναι τελικά το μέχρι πρότινος ύποπτο κρούσμα, που είχε εντοπιστεί σε αγελάδα σε μονάδα του Χαλκερού.

Το μεσημέρι της Παρασκευής (17/6) βγήκαν τα εργαστηριακά αποτελέσματα που δυστυχώς έδειξαν ότι πρόκειται για το δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα οζώδους δερματίτιδας, μετά από εκείνο που είχε εντοπιστεί πριν από αρκετές εβδομάδες σε άλλη μονάδα, επίσης στο Χαλκερό.

Την ερχόμενη Τρίτη πιθανότατα θα γίνει η θανάτωση όλων των αγελάδων της εν λόγω μονάδας στο Χαλκερό

 «Το γεγονός ότι εντοπίστηκε ο ιός σημαίνει ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε στη θανάτωση όλης της εκτροφής, η οποία ανέρχεται σε 88 περίπου αγελάδες. Είναι μια μεγάλη ζημιά για τον κτηνοτρόφο. Παρόλο που είχε εμβολιάσει το μεγαλύτερο μέρος των ζώων του, κάποια από αυτά είχαν ξεφύγει, με αποτέλεσμα ένα να νοσήσει και τώρα να οδηγούμαστε στην εκρίζωση όλης της εκτροφής, η οποία πιθανότατα θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη», δήλωσε στον «Ενήμερο» ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Σωτήρης Παπαδόπουλος.

Το πώς θα αποζημιωθεί ο κτηνοτρόφος είναι ένα θέμα…

Ερωτηθείς αναφορικά με το αν ο κτηνοτρόφος που υπέστη αυτήν την μεγάλη καταστροφή θα αποζημιωθεί, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε: «Εδώ υπάρχει ένα θέμα, καθώς όταν με υπαιτιότητα του κτηνοτρόφου δεν έχει εμβολιαστεί το κοπάδι, τότε δεν αποζημιώνεται. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο κτηνοτρόφος ήταν συνεργάσιμος και είχε εμβολιάσει τα περισσότερα από αυτά, οπότε πρέπει να δούμε τι θα γίνει».

Σε σχέση με το τι γίνεται από εδώ και πέρα με δεδομένο το θετικό στην οζώδη δερματίτιδα κρούσμα, ο Σωτήρης Παπαδόπουλος σημείωσε: «Έχουμε πάρει τηλέφωνα, έχουμε ενημερώσει όλους τους κτηνοτρόφους να εμβολιάσουν τα ζώα τους. Χρειάζονται είκοσι ημέρες για να λειτουργήσει το εμβόλιο στον οργανισμό του ζώου για να αναπτύξει ανοσία. Όσο πιο άμεσα γίνει ο εμβολιασμός για όσα δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, θα είναι τόσο το καλύτερο, όχι μόνο για τον ίδιο τον κτηνοτρόφο, αλλά για όλο το κτηνοτροφικό δυναμικό της περιοχής».

Έκκληση για εμβολιασμό όλων των ανεμβολίαστων αγελάδων

Ο κ. Παπαδόπουλος απηύθυνε έκκληση σε όλους τους κτηνοτρόφους να εμβολιάσουν τα ζώα τους, επισημαίνοντας ότι η αρμόδια υπηρεσία έχει στη διάθεσή της εμβόλια και κτηνιάτρους. Επίσης, ανέφερε ότι θα συνεχιστούν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι, οι οποίοι όμως αφορούν μικρό ποσοστό, αφού είναι αδύνατο για την υπηρεσία να ελέγξει το σύνολο των κοπαδιών. Να σημειωθεί τέλος ότι η οζώδης δερματίτιδα αφορά μόνο αγελάδες, ενώ δεν μπορεί να περάσει στα βουβάλια. Η εν λόγω ασθένεια μεταφέρεται με τα πουλιά και τα τσιμπούρια, οπότε μπορεί να μεταδοθεί πολύ εύκολα από την μια περιοχή στην άλλη.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ποδοχώρι: Το κριάρι σκότωσε την 68χρονη κτηνοτρόφο;

Το σενάριο να σκότωσε το κριάρι την 68χρονη γυναίκα από το...

Η ανακοίνωση του Λιμεναρχείου για τον θάνατο του Θόδωρου Ταβλαρίδη

Σχετικά με τον θάνατο του Θόδωρου Ταβλαρίδη (διαβάστε https://kavalawebnews.gr/sas-endiaferoun/prosopa/nekros-anasyrthike-apo-tin-thalassa-o-cheirourgos-thodoros-tavlaridis/)...

Νεκρός ανασύρθηκε από την θάλασσα ο χειρουργός Θόδωρος Ταβλαρίδης

Νεκρός ανασύρθηκε από την θαλάσσια περιοχή της Ασπροβάλτας ο...

Θα έχουν φέτος ναυαγοσώστες οι παραλίες του δήμου Παγγαίου

Χρήστος Μποσμπότης: Είναι δύσκολη υπόθεση η εξεύρεσή τους Στη φάση...

Δημοφιλή

ΚΑΒΑΛΑ: Ο Θανάσης Συρόπουλος ζητά τη βοήθεια μας για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει

Ο συμπολίτης μας Θανάσης Συρόπουλος έστειλε μια επιστολή στην...

Τι είναι αυτοδικία κατά το Ποινικό Κώδικα. (του Γιώργου Γιαγκουδάκη)

Το θέμα στο οποίο αναφέρομαι σήμερα προς ενημέρωση σας...

Δεν τα κατάφερε τελικά ο Λάκης – Αύριο Δευτέρα η κηδεία του

Ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Λάκης Ανθίμου δεν τα κατάφερε...

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο σκοτώθηκε σε τροχαίο

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο Καβάλας σκοτώθηκε σε τροχαίο...