Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, 2022

Ευεργετικό ήταν το χιόνι που έπεσε στην περιοχή μας

Ζαφείρης Μυστακίδης: «Οι φυσιολογικές συνθήκες είναι να έχουμε κρύο τον χειμώνα, το οποίο επιδρά θετικά στα φυτά όπως ακριβώς το έχει προβλέψει η φύση»

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Λίγα και κατά τόπους αναμένεται να είναι τα προβλήματα που προέκυψαν στις αγροτικές καλλιέργειες από την χιονόπτωση και τις χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν πρόσφατα στην Π.Ε. Καβάλας, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Ζαφείρης Μυστακίδης.

«Είναι γνωστές οι ευεργετικές ιδιότητες του χιονιού, όσον αφορά ιδιαίτερα τη δομή του εδάφους, αλλά και τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα. Φαίνεται ότι στην περιοχή μας τα καιρικά φαινόμενα, ιδιαίτερα αυτά που αφορούν τον παγετό, δεν ήταν αυτά που καταγράφηκαν σε άλλες περιοχές, οι οποίες επλήγησαν περισσότερο. Κατά τόπους ίσως παρουσιαστούν και στην Π.Ε. Καβάλας κάποια προβλήματα, κυρίως σε ευαίσθητες καλλιέργειες, όπως οι αμυγδαλιές και τα πυρηνόκαρπα, δηλαδή ροδάκινα και βερίκοκα. Εκεί ίσως υπάρχουν κάποια ζητήματα», τόνισε σχετικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ.

«Οι φυσιολογικές συνθήκες είναι να έχουμε κρύο τον χειμώνα, το οποίο επιδρά θετικά και στη διαφοροποίηση των οφθαλμών, ώστε να γίνουν καρποφόροι»

«Φαίνεται πάντως ότι γενικότερα δεν υπήρξαν τραγικές επιπτώσεις στις καλλιέργειες της περιοχής μας από τον παγετό και τη χιονόπτωση. Πρέπει να τονίσουμε φυσικά ότι και το ψύχος είναι ευεργετικό, γιατί λίγο πριν από τις χιονοπτώσεις είχαμε φτάσει σε θερμοκρασίες μέχρι και 18 βαθμούς Κελσίου, οι οποίες είναι αν μη τι άλλο αφύσικες για την περίοδο που διανύουμε, γεγονός που ξεγελά τα φυτά, με αποτέλεσμα αυτά να προχωρούν και ως εκ τούτου να είναι ευαίσθητα σε όψιμους παγετούς. Οι φυσιολογικές συνθήκες είναι να έχουμε κρύο τον χειμώνα, το οποίο επιδρά θετικά και στη διαφοροποίηση των οφθαλμών, ώστε να γίνουν καρποφόροι», ανέφερε ακόμη ο Ζαφείρης Μυστακίδης.

Τις επόμενες τρεις με τέσσερις ημέρες θα φανούν οι όποιες ζημιές από τον παγετό

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ., τις επόμενες τρεις με τέσσερις ημέρες θα φανούν οι όποιες ζημιές σε κάποιες καλλιέργειες. Ειδικά για την ελιά, ο κ. Μυστακίδης ανέφερε ότι είναι ανθεκτική και δεν θα έχει προβλήματα, όπως επίσης προβλήματα δεν αναμένεται να εμφανιστούν και στα αμπέλια. Μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο κ. Μυστακίδης, η ομαλή εναλλαγή των εποχών είναι απαραίτητη τόσο για το φυτικό, όσο και για το ζωικό βασίλειο. «Είναι απαραίτητη αυτή η εναλλαγή, ώστε να μπουν τα φυτά σε λήθαργο, να πεθάνουν κάποια έντομα, όπως ακριβώς το έχει προβλέψει η φύση», επισήμανε σχετικά.

«Τα οφέλη του χιονιού είναι αναμφισβήτητα. Οι παλιότεροι έλεγαν ότι ένα χιόνι ισούται με δέκα βροχές…»

«Μη ξεχνάμε ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε γενικότερα ζεστούς χειμώνες με πολλά προβλήματα, με τον χαμηλό αριθμό και κακής ποιότητας ανθέων, που είχε σαν συνέπεια την κακή παραγωγή. Τα οφέλη του χιονιού είναι αναμφισβήτητα. Οι παλιότεροι έλεγαν ότι ένα χιόνι ισούται με δέκα βροχές. Ουσιαστικά εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας, είτε για ύδρευση, είτε για άρδευση την θερινή περίοδο. Ήταν πάρα πολύ καλό το χιόνι που έπεσε στην περιοχή μας, ήταν απαραίτητη η παρουσία του και θεωρώ πως ήταν πολύ ευεργετικό», τόνισε καταληκτικά στις δηλώσεις του στον «Ε» ο Ζαφείρης Μυστακίδης.

spot_img

Διαφημίσεις