Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ενημερωθείτε για τον κοροναϊό πριν ταξιδέψετε σε ξένες χώρες

Ημέρα:

spot_img

Έκκληση σε όσους Καβαλιώτες πρόκειται να ταξιδέψουν το επόμενο διάστημα προς την Ασία και ιδιαίτερα στην Κίνα, να επισκεφθούν πριν το ταξίδι τους, οπωσδήποτε, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας, ώστε να ενημερωθούν σχετικά με τον νέο κοροναϊό, απηύθυνε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο προϊστάμενος της εν λόγω Διεύθυνσης, Χρήστος Παπαδόπουλος.

«Ούτως ή άλλως όλοι οι ταξιδιώτες πρέπει να περνάνε από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, όταν ταξιδεύουν σε ξένες χώρες, προκειμένου να λαμβάνουν οδηγίες. Είναι καλό. Εμείς ενημερωνόμαστε για ό,τι συμβαίνει για τις επιδημίες, καθώς στο εξωτερικό υπάρχουν επιδημίες πολιομυελίτιδας, χολέρας κλπ. Άρα, όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν το επόμενο διάστημα προς Ασία, Αφρική ή Νότια Αμερική, ιδιαίτερα δε στην Κίνα, θα πρέπει να περνάνε από την υπηρεσία μας, οπωσδήποτε, για να ενημερωθούν για τον κοροναϊό. Εμείς ενημερωνόμαστε τακτικά από τον ΕΟΔΥ κι άρα έχουμε χρήσιμες πληροφορίες να τους μεταφέρουμε για το τι ισχύει για κάθε περιοχή», υπογράμμισε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος.

«Τις ημέρες που βρίσκεται στην επικαιρότητα το θέμα με τον κοροναϊό, δεν έχουμε κάποιους συμπολίτες μας που να επισκέφθηκαν την υπηρεσία μας, για να μας γνωστοποιήσουν ότι θα ταξιδέψουν προς την Κίνα…»

Ερωτηθείς για το αν γενικότερα ταξιδεύουν συμπολίτες μας προς την Ασία και δη στην Κίνα, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας απάντησε: «Βέβαια και ταξιδεύουν πολλοί συμπολίτες μας προς αυτές τις περιοχές και γενικότερα προς όλο τον κόσμο. Προς το παρόν πάντως αυτές τις ημέρες που βρίσκεται στην επικαιρότητα το θέμα με τον κοροναϊό, δεν έχουμε κάποιους συμπολίτες μας που να επισκέφθηκαν την υπηρεσία μας, για να μας γνωστοποιήσουν ότι θα ταξιδέψουν προς την Κίνα. Πάντως δεν χρειάζεται πανικός. Ούτε όμως εφησυχασμός. Οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν. Οι πολίτες οφείλουν να εφαρμόζουν όσα λένε οι αρμόδιοι, χωρίς να υπάρχει πανικός. Η ανθρωπότητα θα αντιμετωπίζει γενικότερα τέτοιες καταστάσεις. Πάντοτε θα πρέπει να λαμβάνουμε τα μέτρα μας με τα όπλα που έχει στη διάθεσή της η επιστήμη. Ό,τι μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε επιδημιολογικά κάτι θα το κάνουμε. Όμως ότι θα βγαίνουν και στο μέλλον τέτοιοι ιοί και θα δημιουργούν σοβαρά νοσήματα, αυτό θα πρέπει να το περιμένουμε».

«Το θέμα είναι ότι ο συγκεκριμένος ιός μετεξελίσσεται και αρχίζει να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αυτό είναι που ανησυχεί…»

Αναφερόμενος σ’ αυτόν καθ’ αυτόν τον κοροναϊό, ο οποίος στην παρούσα φάση έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό στις υγειονομικές αρχές, ο Χρήστος Παπαδόπουλος υπογράμμισε: «Είναι ένας ιός παρόμοιας συμπεριφοράς με τον SARS του 2003 και τον MERS του 2012. Μιλάμε για ιούς που ανήκουν στην ίδια οικογένεια και πρόκειται για ιούς που ξεκίνησαν από ζώα. Το θέμα είναι ότι ο συγκεκριμένος ιός μετεξελίσσεται και αρχίζει να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αυτό είναι που ανησυχεί. Η παγκόσμια κοινότητα φοβάται αυτό το πράγμα, καθώς είναι πλέον δεδομένο ότι μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι το πόσο εύκολα μεταδίδεται. Φαίνεται μέχρι στιγμής ότι δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα. Με δεδομένο ότι όλος ο πλανήτης είναι ένα παγκόσμιο χωριό, πολύ γρήγορα τα κρούσματα επεκτείνονται. Μέσα σε λίγες ημέρες από μια πόλη στην Κίνα, έχει εξαπλωθεί με τις πτήσεις από τη μια χώρα στην άλλη».

 «Πιστεύω ότι στις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε κρούσματα σε πολλές χώρες»

«Γενικότερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέχρι στιγμής αναφέρει ότι ο κίνδυνος είναι μέσος για την ήπειρό μας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι σε εγρήγορση και καλά κάνει, διότι όταν είσαι στα πρόθυρα πιθανής πανδημίας, θα πρέπει να λάβεις τα μέτρα σου έγκαιρα. Είναι δύσκολο να το περιορίσεις. Πιστεύω ότι στις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε κρούσματα σε πολλές χώρες. Το θέμα είναι ότι δεν ξέρουμε ποια θα είναι η συμπεριφορά του ιού και το δεύτερο είναι ότι σε αυτές τις περιπτώσεις όλες οι υγειονομικές αρχές προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο, για να δουν και να μελετήσουν τη συμπεριφορά του ιού, αλλά και ποια αντι-ιιακά φάρμακα μπορούν να τον πιάσουν, όπως και να δουν τα ποσοστά θνησιμότητας που προκαλεί ο εν λόγω ιός. Για να κερδίσεις χρόνο πρέπει να λάβεις μέτρα άμεσα, για να περιορίσεις όσο γίνεται την εξάπλωση», συμπλήρωσε ακόμη ο κ. Παπαδόπουλος.

 «Εγώ θα απέτρεπα να πάει κάποιος εκεί αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο…»

Επίσης, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας τόνισε ότι υπάρχει ταξιδιωτική οδηγία που εστάλη πριν λίγες ημέρες στην υπηρεσία του από τον ΕΟΔΥ για όσους ταξιδεύουν στη συγκεκριμένη περιοχή της Κίνας, όπου εκδηλώθηκαν τα πρώτα κρούσματα.  «Εγώ θα απέτρεπα να πάει κάποιος εκεί αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο κι από εκεί και μετά η οδηγία αναφέρει για όποιον ταξιδέψει προς τα εκεί ότι πρέπει να παρατηρεί την εξέλιξη της υγείας του για δυο εβδομάδες κι αν θα ανεβάσει πυρετό. Βέβαια στο βόρειο ημισφαίριο αυτή την περίοδο κυριαρχεί η γρίπη, οπότε είναι δύσκολο ακόμη και να ανιχνευθεί πυρετός στα αεροδρόμια, να προσδιορίσουμε αν προέρχεται από γρίπη, που είναι το πιο πιθανό ή αν πρόκειται για τον κοροναϊό. Άρα, πρέπει να τονίσουμε ότι δεν είναι τόσο εύκολο να διαγνώσεις ή να περιορίσεις τον κοροναϊό», ανέφερε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας.

 Στα 400 πλέον τα κρούσματα – Στους 9 οι νεκροί από τον νέο κοροναϊό – Μέτρα ελέγχου των επιβατών στα αεροδρόμια

Στην Κίνα, ο νεότερος απολογισμός των αρχών αναφέρει πως από την επιδημία έχουν μέχρι στιγμής χάσει τη ζωή τους εννέα άνθρωποι (ο προηγούμενος απολογισμός ήταν έξι νεκροί). Η ανησυχία εντείνεται από το γεγονός πως μέρα με τη μέρα αυξάνονται και τα κρούσματα, αφού σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές στην Κίνα, έχουν πλέον φτάσει τα 400 σε 13 επαρχίες, από 300 που ήταν την Τρίτη (21/1). Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι λαμβάνουν μέτρα για να περιορίσουν την επιδημία, καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν ήδη ή θα ταξιδέψουν εντός της εβδομάδας αυτής των διακοπών για το κινεζικό σεληνιακό νέο έτος. Ανάμεσα στα μέτρα είναι η απολύμανση και ο εξαερισμός αεροδρομίων, σιδηροδρομικών σταθμών, εμπορικών κέντρων. Κρούσματα του νέου κοροναϊού έχουν πλέον εντοπιστεί στις ΗΠΑ, στην Ασία (Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Ταϊβάν, Μακάο). Πολλές χώρες του κόσμου με απευθείας ή έμμεσες αεροπορικές συνδέσεις με τη Βουχάν, τη μητρόπολη της κεντρικής Κίνας, ενισχύουν τα μέτρα ελέγχου των επιβατών που φτάνουν από αυτή.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...