Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Απολογισμός από τον απερχόμενο διοικητή του Νοσοκομείου Καβάλας

Ημέρα:

spot_img

«Αναλάβαμε ένα νοσοκομείο με μεγάλες υποχρεώσεις, με ελάχιστες εισροές από τα ασφαλιστικά ταμεία και εξαιρετικά περιορισμένο αποθεματικό και σήμερα παραδίδουμε έναν οικονομικά εύρωστο οργανισμό! Ένα νοσοκομείο με περιορισμένες και απολύτως ελεγχόμενες υποχρεώσεις, ελάχιστες υποχρεώσεις σε προμηθευτές, σημαντικότατες εισροές από τον ΕΟΠΥΥ και υψηλά ταμειακά διαθέσιμα».

Τα παραπάνω τόνισε με δηλώσεις που έκανε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, στο πλαίσιο απολογιστικής συνέντευξης Τύπου για την περίοδο από τον Ιούλιο του 2016 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2019, ο απερχόμενος διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, Τάσος Καρασαββόγλου. Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν λειτούργησε ποτέ με κομματικά κριτήρια, ότι δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ και για τίποτα, ότι αισθάνεται καλά με τον εαυτό του, αλλά κι ότι έκανε λάθη, όπως όλοι.

Στα 8 εκατομμύρια ευρώ το αποθεματικό του ταμείου του ΓΝΚ – Στο 1.5 εκ. ευρώ οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις

Παρουσιάζοντας τα οικονομικά δεδομένα του ΓΝΚ για την περίοδο 2015 -2019, ο κ. Καρασαββόγλου ανέφερε ότι οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις στις 31.12.15 ανέρχονταν στα 12,3 εκ. ευρώ, ενώ τον Νοέμβριο του 2019 ανέρχονταν στα 1.5 εκ. ευρώ. Για τα ταμειακά διαθέσιμα και για τις ίδιες πάντα περιόδους, ανέφερε ότι ήταν 1,7 εκ. ευρώ και 8 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα. Παράλληλα, ο κ. Καρασαββόγλου παρουσίασε τις παρασχεθείσες υπηρεσίες σε ασθενείς, οι οποίες συνοψίζονται στον παρακάτω πίνακα:

                                                                                                                 2015                             2018

Πρωινά Εξωτερικά Ιατρεία – TEI                               70.857                    119.274

Απογευματινά Ιατρεία – AEI                                        5.669                       9.561

Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών – ΤΕΠ                       56.644                    77.605

Χειρουργικές παρεμβάσεις                                           5.857                       6.005

Αριθμός εισαγωγής και νοσηλείας πολιτών                    27.955                    29.296

 

Κάλυψη ανασφαλίστων πολιτών

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο απερχόμενος διοικητής αναφέρθηκε στο πλαίσιο της καθολικής υγειονομικής κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών. Έτσι σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2016 το συνολικό κόστος κάλυψης των ανασφαλίστων στο ΓΝΚ ανήλθε στις 636.000 ευρώ, το 2017 στα 1.3 εκατ. ευρώ, το 2018 στα 1.4 εκατ. ευρώ και έως 31.5.2019 το συνολικό κόστος ανήλθε στις 700.000 ευρώ.

Προσλήψεις ιατρικού και μη ιατρικού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας

Σε σχέση με τις προσλήψεις μη ιατρικού προσωπικού, ο κ. Καρασαββόγλου τόνισε ότι στο σύστημα του ΓΝΚ εισήλθε αριθμός εργαζομένων της τάξης των 126 ατόμων σε κρίσιμες ειδικότητες. Δεδομένων των 51 αποχωρήσεων προέκυψε μια καθαρή ενίσχυση του νοσοκομειακού συστήματος με 75 άτομα. Όσον αφορά τις προσλήψεις σε ιατρικό προσωπικό σημείωσε ότι συνολικά εντάχθηκαν ή θα ενταχθούν στο νοσοκομείο 41 μόνιμοι γιατροί, ενώ η καθαρή, μετά την αφαίρεση των αποχωρήσεων, ενίσχυσή του με ιατρικό προσωπικό θα είναι της τάξης των 30 μόνιμων γιατρών, ενώ περίπου 30 είναι και συμβασιούχοι επικουρικοί γιατροί.

«Το νοσοκομείο είναι σε σημείο καμπής, καθώς φέτος και τα επόμενα χρόνια αποχωρούν νοσηλευτές, λοιπό προσωπικό και γιατροί που αποτέλεσαν βασικό πυλώνα της λειτουργίας του, ωστόσο…»

«Από το ΓΝΚ έχει αποχωρήσει σημαντικός αριθμός εργαζομένων κάθε κατηγορίας. Το νοσοκομείο είναι σε σημείο καμπής, καθώς φέτος και τα επόμενα χρόνια αποχωρούν νοσηλευτές, λοιπό προσωπικό και γιατροί που αποτέλεσαν βασικό πυλώνα της λειτουργίας του. Παρ’ όλα αυτά, προσωπικά έχω αμέριστη εμπιστοσύνη σε αυτούς που ακολουθούν, στους 40ηδες και 50ηδες γιατρούς που διακρίνονται από απίστευτες γνώσεις, κουράγιο και υπευθυνότητα. Το νοσοκομείο, επομένως, θα είναι και αύριο μεθαύριο σε εξαιρετικά χέρια, σ’ αυτούς λοιπόν το νοσοκομείο μπορεί με ασφάλεια και βεβαιότητα να στηριχθεί. Το ίδιο ισχύει και για το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, καθώς οι νεότερης ηλικίας νοσηλευτές και νοσηλεύτριες διακρίνονται από υψηλού επιπέδου προσόντα και δεξιότητες. Θα δικαιωθώ για αυτή μου τη θέση», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Καρασαββόγλου.

Χρηματοδοτούμενα έργα και παρεμβάσεις στο ΓΝΚ

Ακολούθως έκανε αναφορά στα χρηματοδοτούμενα έργα και παρεμβάσεις στο νοσοκομείο Καβάλας, τα οποία συνοψίζονται παρακάτω:

-5.5 εκατ. ευρώ: Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ 2014-2020. Έχει αρχίσει ήδη η παραλαβή και ένταξη των νέων μηχανημάτων στις Κλινικές, Χειρουργεία και Εργαστήρια του νοσοκομείου. Το δε 2020 θα είναι η χρονιά μαζικής παραλαβής νέων μηχανημάτων

-Στην τελευταία επαναπροκήρυξη της Περιφέρειας ΑΜΘ για το ίδιο πρόγραμμα, το ΓΝΚ κατέθεσε προτάσεις για ακόμη 2 έως 2.5 εκατ. ευρώ προκειμένου να αντικαταστήσει παλαιότερα μηχανήματα ή να προσθέσει νέα

-2.5 εκατ. ευρώ: Παρεμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου με χρηματοδότηση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης

-700.000 ευρώ: Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός με χρηματοδότηση του διασυνοριακού προγράμματος Interreg Greece-Bulgaria

-Περίπου 1 εκατ. ευρώ: Δράσεις στον τομέα Ψυχικής Υγείας

-470.000 ευρώ: Παρεμβάσεις στο ΚΕΦΙΑΠ Χρυσούπολης προκειμένου να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες βελτιώσεις για τη λειτουργία του Κέντρου Αποκατάστασης με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

-Δωρεά Ιδρύματος Λάτση, 6 μονάδες στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού

Νέες δομές στο ΓΝΚ – Ηλεκτρονικό και Ψηφιακό νοσοκομείο

Επίσης, ο κ. Καρασαββόγλου μίλησε για τις νέες δομές στο ΓΝΚ, που είναι Κέντρο Ημέρας για ασθενείς με άνοια, κινητή μονάδα για ψυχικά ασθενείς, γραφείο Λίστας Χειρουργείου και λειτουργία του νέου θεσμού, Ιατρείο Προεγχειρητικού Ελέγχου, δυο νέα εξωτερικά ιατρεία Λογοθεραπείας που λειτουργούν καθημερινά, νέο Συμβουλευτικό Γραφείο Διατροφολογίας και Διαιτολογίας, νέο εξωτερικό ιατρείο Αγγειοχειρουργικής, νέο ιατρείο Καρκίνου του Προστάτη, επαναλειτουργία του Αιματολογικού Ιατρείου, ακόμη ένα Εξωτερικό Ιατρείο της Ψυχιατρικής Κλινικής κάθε Τρίτη, απογευματινά ραντεβού ψυχολόγων στο ΚΚΨΥ, μαγνητικές τομογραφίες για τους πολίτες, άνοιγμα του Φυσικοθεραπευτηρίου του ΓΝΚ και στους πολίτες κατά τα πρωινά, σύστημα ελέγχου κατανάλωσης πετρελαίου. Ηλεκτρονικά ραντεβού στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΤΕΙ και ηλεκτρονικό βιβλίο περιστατικών στο ΤΕΠ, Γραμματεία στο ΤΕΠ για διασφάλιση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης 24 ώρες το 24ωρο στο ΤΕΠ, Ηλεκτρονικός Ιατρικός Φάκελος Ασθενή στις Κλινικές, στα Εξωτερικά Ιατρεία, στο ΤΕΠ και πλέον και στον εργαστηριακό τομέα, Ηλεκτρονικές αιτήσεις για έκδοση πιστοποιητικών

Κοινωνικές παρεμβάσεις του ΓΝΚ

Ο απερχόμενος διοικητής του ΓΝΚ, μίλησε ακόμη για τις κοινωνικές παρεμβάσεις και τις εκδηλώσεις του ΓΝΚ, σε συνεργασία με φορείς, όπως για τη συμμετοχή και σύμπραξη στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» σε 11 δημοτικά σχολεία του Δήμου Καβάλας, στη διάθεση σε καθημερινή βάση γευμάτων στο «Τραπέζι της Αγάπης» της ΙΜΦΝΘ, στη φιλοξενία αστέγων στο νοσοκομείο, στην εκδρομή των παιδιών του ΚΕΦΙΑΠ στο Δασικό Χωριό, στη λίμνη Πλαστήρα, στη Θάσο, στην Κύπρο και στον έλεγχος ακοής σε 466 παιδιά στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Καβάλας.

Εμβληματικές δράσεις του ΓΝΚ, όπως η αποπομπή των εργολάβων στην καθαριότητα και στην εστίαση

Τέλος, παρουσιάζοντας τις εμβληματικές, όπως τις χαρακτήρισε, δράσεις του ΓΝΚ, στάθηκε, μεταξύ άλλων, στην αποπομπή των εργολάβων στην καθαριότητα, εστίαση και σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας με 102 εργαζόμενους, ακολούθως διαγωνιστική διαδικασία ΑΣΕΠ, στην αποπομπή του εργολάβου από το BMS στο επίπεδο -2, προτροπή προς τους εργαζόμενους να συστήσουν συνεταιρισμό και υπογραφή σύμβασης με τους ίδιους εργαζόμενους, στη συνεργασία με την ΒΙΟΜΕ (Θεσσαλονίκη) και προμήθεια προϊόντων, στην απόρριψη δωρεάς από τον TAP, στη σύναψη προγραμματικής συνεργασίας με τον ΚΟΙΣΠΕ Καβάλας και ένταξη, διαμέσου αυτού, εργαζομένων (ΑμεΑ) στις δομές του ΓΝΚ, στον εμβολιασμό παιδιών προσφύγων του Camp στο Ασημακοπούλου, στην αιμοδοσία στη ΒΦΛ και την άρση αποκλεισμού των πρώην απολυμένων από αυτή, στη λειτουργία θεατρικής ομάδας από εργαζόμενους του ΓΝΚ, στην απογευματινή λειτουργία του αξονικού, μαγνητικού τομογράφου, καθώς και των εργαστηρίων του μικροβιολογικού Τμήματος του ΓΝΚ, προκειμένου να πραγματοποιούν οι πολίτες της εξετάσεις τους ως αντίδραση στις κινητοποιήσεις των ιδιωτών, καθώς και στη συνεργασία με τα νοσοκομεία της Περιφέρειας ΑΜΘ και όχι μόνο.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο νέος Διοικητής της ΧΧ ΤΘ Μεραρχίας στον δήμο Νέστου

Τον Δήμαρχο Νεστου Σάββα Μιχαηλίδη, επισκέφτηκε στο Δημαρχείο Χρυσουπολης,...

Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Τένιας Μακρή στην Καβάλα

Το «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Καβάλας και η...

ΔΗΚΕΘ: Η μισή αλήθεια είναι ψέμα

Από την ΔΗΚΕ Θάσου εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου: Όλο...

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου Θώμου

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου...

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...