Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Redicolo»: Όταν  οι κούκλες ζωντανεύουν και γίνονται «έμψυχα» όντα

Ημέρα:

spot_img

Η ομάδα που έδωσε νέα διάσταση στο κουκλοθέατρο, με  μια εντελώς ιδιότυπη μορφή τέχνης, λέγεται «Redicolo»  και διασκεδάζει, ψυχαγωγεί, διαμορφώνει χαρακτήρες, εκπαιδεύει θεατές, δίνει ουσία στον όρο «διαδραστικό θέατρο». Εξάλλου, το κουκλοθέατρο είναι ένα θεσμοθετημένο μέσο αγωγής και ψυχαγωγίας μέσα από τις διατάξεις του ισχύοντος αναλυτικού προγράμματος για την προσχολική αγωγή. Το κουκλοθέατρο ως μέρος της αισθητικής αγωγής επιτελεί έργο στην αγωγή του παιδιού  και στην καλλιέργεια των αισθήσεών του.

Βέβαια, οι μαρτυρίες που υπάρχουν για το κουκλοθέατρο λένε ότι είναι  πανάρχαιο είδος θεάτρου κι ότι αρχικά η τέχνη απευθυνόταν  στους μεγάλους.  Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τη γέννηση της κούκλας,  αλλά υπάρχουν στοιχεία για τη μεγάλη της ιστορία. Η πρώτη θεατρική πράξη του ανθρώπου, κατά τους Έλληνες, ήταν το πλάσιμο ομοιώματός του, «ανδρείκελου», που προέρχεται από τις λέξεις «ανήρ» και το επίθετο «είκελος»  που σημαίνει «όμοιος». Με κάποια προσποίηση, μίμηση, του έδωσε φωνή και κίνηση κι έτσι αποτέλεσε θέαμα. Η  εμφάνισή του χρονολογείται  πριν από 3.000 χρόνια κι αναπτύχθηκε σχεδόν σ’ όλον τον κόσμο. Υπάρχουν στοιχεία ότι, πλην τις αρχαίας Ελλάδας, συναντήθηκε στην Αίγυπτο, στην Ινδία, στην Άπω Ανατολή, στη Ρώμη κι αργότερα σ’ όλη την Ευρώπη.

Ο κύριος ρόλος τους ήταν θρησκευτικός. Μάλιστα, σε αιγυπτιακό τάφο  βρέθηκαν μαριονέτες.  Απ’ την Αίγυπτο ήρθαν και στην Ελλάδα και, σύμφωνα και με τον Λουκιανό, οι αρχαίοι Έλληνες μιμήθηκαν τον μηχανισμό της κινητικότητάς τους, ώστε  το κουκλοθέατρο να διαδοθεί  ευρέως, ακόμη και  στη καθημερινή ψυχαγωγία τους. Οι κούκλες τους ήταν κατασκευασμένες από κερί και ξύλο. Η άλλη ονομασία – εκτός αυτής του ανδρείκελου- ήταν νευρόσπαστο. Αναφορά τους υπάρχει στον Ηρόδοτο και στο Ξενοφώντα, καθώς και στον Πλάτωνα, οποίος παρομοιάζει τα νήματα του νευρόσπαστου με τα ανθρώπινα πάθη .

Στις μαριονέτες αυτές, σιγά- σιγά,  προστέθηκε χορωδία, ορχήστρα, χορός και, τέλος, διάλογος. Στην Ευρώπη το είδος του κουκλοθέατρου εμφανίζεται στον 13° με  14° αιώνα. Το κουκλοθέατρο αυτό είχε διάφορες παραλλαγές, όπως κουκλοθέατρο με τα χέρια μέσα στο κεφάλι της κούκλας, μαριονέτες που παίζονται με κλωστές και παίκτης βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο από την κούκλα που κινεί,  ενώ ένα άλλο είδος  παίζεται με ραβδιά- σίδερα, που στερεώνονται στο κεφάλι της κούκλας.

Στη σημερινή εξέλιξη του κουκλοθέατρου, οι κούκλες- μαριονέτες έχουν αποδείξει ότι είναι αντάξιες των ηθοποιών με σάρκα και οστά.  Υπάρχουν ανάλογοι θίασοι και μια εξαιρετική ομάδα, που έχει ορμητήριο τη Θεσσαλονίκη αλλά η δράση της απλώνεται σ’ ένα ευρύτατο γεωγραφικό πεδίο, είναι η «Redicolo».

Ο κουκλοθίασος redicolo ιδρύθηκε το 2011 στη Θεσσαλονίκη από τον Γιάννη Μόμτσιο και τη Δέσποινα Καλπενίδου. Δημιουργεί παραστάσεις με μεγάλες χειροποίητες κούκλες και εντυπωσιακή τεχνοτροπία που συνδυάζουν το σύγχρονο κουκλοθέατρο με την υποκριτική.

Οι παραστάσεις είναι φτιαγμένες έτσι,  ώστε  να ταξιδεύουν σε σχολεία, θέατρα, φεστιβάλ και όπου υπάρχουν παιδιά. Το στίγμα τους , ο χαρακτήρας τους, η δράση τους αποτυπώνονται στις φράσεις :  Μαριονέτες και κούκλες σε ανθρώπινο μέγεθος, γιγαντοκούκλες και θεατρικές μάσκες, μουσική και τραγούδι, αμεσότητα και διαδραστικότητα,  χιούμορ,  παιδαγωγικά μηνύματα,  ζωντάνια και  ενεργή συμμετοχή . Όλα αυτά είναι τα στοιχεία που βιώνουν και «παίρνουν» μαζί τους τα παιδιά φεύγοντας από κάθε  παράσταση!

Όλες οι κούκλες και τα σκηνικά είναι χειροποίητα από τον θίασο κι έρχονται στο χώρο σας, για μία μοναδική κουκλοθεατρική εμπειρία που θα μαγέψει μικρά και μεγάλα παιδιά.

​Ο κουκλοθίασος Redicolo ταξιδεύει σε σχολεία, θέατρα, φεστιβάλ και όπου υπάρχουν παιδιά! Κυρίως,  απευθύνονται σε αγόρια και κορίτσια  προσχολικής ηλικίας, από 3 ετών, μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού, όμως , παρακολουθούνται  μ’ ενδιαφέρον και από τους ενήλικες. Είναι διαθέσιμος όλη τη χρονιά για σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ  πραγματοποιούνται  περιοδείες  και σ’  άλλες περιφέρειες, καθώς και παραστάσεις ανοιχτές για το κοινό σ’ όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

​Ήδη, ο θίασος  έχει ταξιδέψει σε σχολεία, θέατρα, πλατείες και χώρους πολιτισμού σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ρόδο, Χαλκιδική, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Βόλο, Φάρσαλα, Κοζάνη, Βέροια, Γιάννενα, Καστοριά, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Σέρρες, Καβάλα, Κιλκίς, Γιαννιτσά, Πλατύ, Δράμα, Ελευθερούπολη, Βελβεντό  Κοζάνης κ.α.

Συμμετοχές σε Φεστιβάλ: Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας στο Κιλκίς. Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας στη Θεσσαλονίκη. Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Γιάννενα. Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη. Green2Day Festival στη Θεσσαλονίκη, KIDOT Festival, Φεστιβάλ Θάλασσας στα Νέα Μουδανιά και  Θέρμης.  Δρώμενα σε Παραθινούπολη Καλαμαριάς, Ονειρούπολη Δράμας, Αστερούπολη Ιωαννίνων κ.α.

Συμμετοχές σε Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις Δήμων: Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Νεάπολης-Συκεών, Παύλου Μελά, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Πυλαίας-Χορτιάτη, Ωραιοκάστρου, Κατερίνης, Βέροιας, Γιαννιτσών, Αλεξάνδρειας, Ελευθερούπολης, Σταυρού, Ηράκλειας Σερρών κ.α.

Την περίοδο 2018-19 διαθέσιμες είναι οι παραστάσεις:

  1. ΡΟΜΠΕΝ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ, Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
  2. ΠΙΝΟΚΙΟ, ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΓΟΡΙ
  3. Ο ΚΥΚΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΥΚΛΑ

Ο «Ρομπέν των Δασών», που αγαπήθηκε πολύ από μικρούς και μεγάλους, συνεχίζεται και φέτος, ο «Πινόκιο» επέστρεψε φρεσκότατος με τρεις νέους ηθοποιούς – κουκλοπαίκτες

και ο «Κύκλος με την Κούκλα», επέστρεψε με εντελώς καινούργιες χειροποίητες τεράστιες κούκλες!  Και οι τρεις παραστάσεις για παιδιά, κατάλληλες για μαθητές νηπιαγωγείου και όλων των τάξεων του δημοτικού, διαθέσιμες και φέτος στο χώρο των σχολείων αλλά και στις εορταστικές εκδηλώσεις Δήμων και Συλλόγων. Στον Πολυχώρο «ΕΝΩ» Θεσσαλονίκης  «τρέχουν» παρατάσεις για τους ενήλικες.

Η Δέσποινα Καλπενίδου – μια εκ των ιδρυτών- σε επικοινωνία μας μου είπε χαρακτηριστικά: «Παράλληλα  με τις συγκεκριμένες τρεις  παραστάσεις προγραμματίσαμε  Χριστουγεννιάτικη περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα τον Δεκέμβριο, στη διάρκεια της οποίας θα δοθούν  (σε συνεργασία με Δήμους και Φορείς που διοργανώνουν Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις) παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης αλλά και στην Κατερίνη, τα Τρίκαλα, την Έδεσσα, την Θάσο και αλλού.

Επίσης, ετοιμάζουμε την περιοδεία μας στη Θεσσαλία για τον Απρίλιο, με παραστάσεις για  σχολεία σε θέατρα  Λάρισας, Βόλου, Τρικάλων, Καρδίτσας,  Τυρνάβου και αλλού και παράλληλα προγραμματίζουμε περιοδεία  σ’ όλη τη Θεσσαλία, στον  χώρο των σχολείων που δεν έχουν τη δυνατότητα να έρθουν στο θέατρο. Τον Μάιο θα γίνει περιοδεία για σχολεία και στη Δυτική Μακεδονία.

Φέτος στην ομάδα μας (εκτός από μένα και τον Γιάννη Μόμτσιο που την ιδρύσαμε  και έχουμε την καλλιτεχνική ευθύνη των παραστάσεων) είναι ακόμα πέντε καλλιτέχνες. Οι Γιώργος Γκάλπας, Δανάη Κλάδη, Μαρίνα Καζόλη, Ιάκωβος Σιδηρόπουλος (ηθοποιοί-κουκλοπαίκτες) και ο Αλέξανδρος Καριπίδης στην επικοινωνία των παραστάσεων με τα σχολεία».

Η  συζήτηση ολοκληρώνεται με την παραίνεση της Δέσποινας : « για να οργανώσουμε μία παράσταση στο σχολείο σας, στο χώρο σας, στην πόλη σας,
ή στις εορταστικές σας εκδηλώσεις, επικοινωνήστε μαζί μας:

6948092384, 2311284567 – Αλέξανδρος Καριπίδης
6976055790, 2310425097 – Δέσποινα Καλπενίδου

ΠΑΥΛΟΣ  ΛΕΜΟΝΤΖΗΣ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...

Ο Δήμαρχος Νέστου αποχαιρετά τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τετάρτης (27/3/24)...

Μετά τις ευρωεκλογές οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Απόστολος Χρόνης: «Ελπίζουμε να μην έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι...

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε ο 7ος Παπαχρηστίδειος Δρόμος

Χρήστος Μποσμπότης: Η Ελευθερούπολη έχει το καλύτερο στάδιο στη...

Αυξάνονται σταδιακά τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας – Πρίνου

Αυξάνονται από δύο σε τρία για τις ημέρες Παρασκευή,...

Μητρόπολη ΦΝΘ: Εορταστική εκδήλωση για την εβδομάδα Εξωτερικής Ιεραποστολής

Κάθε χρόνο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος...

Π.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ: Επαφές για περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων με την Ρουμανία

Την γενική πρόξενο της Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Carmen...