Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Τα χριστουγεννιάτικα δώρα της παπλωματούς» από την ομάδα «Θεάτρου παίδευσις»

Ημέρα:

spot_img

Ο σύλλογος των δασκάλων του Νομού Καβάλας δραστηριοποιείται ποικιλότροπα. Μια από τις σημαντικές δράσεις τους είναι το θέατρο.

Εδώ και χρόνια η θεατρική ομάδα που στελεχώνεται από δασκάλους και νηπιαγωγούς κάθε ειδικότητας, ανεβάζει έργα για μικρούς και μεγάλους. Έχει μια αξιόλογη παράδοση στο παιδικό θέατρο και δίνει την ευκαιρία στα μέλη της να λειτουργήσουν ως παιδαγωγοί- κοινωνικοί λειτουργοί- κατηχητές- δραματοαγωγοί, από τη μια μεριά κι από την άλλη, τροφοδοτεί το παιδικό θυμικό με μηνύματα – διδάγματα, θεμέλια για έναν αυριανό ενήλικα με υποδομή τη γνώση, την ευαισθησία, τον αλτρουισμό, τον ουμανισμό, τη διάκριση ανάμεσα στο καλό και το κακό. Στηρίζεται από την τοπική κοινωνία και στεφανώνεται με επιτυχία η κάθε προσπάθεια. Η δε ανταπόκριση θεατών μέσα στην αίθουσα είναι, τουλάχιστον, ενθουσιώδης.

Από τις 4 Δεκεμβρίου παρουσιάζεται στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας η επίκαιρη παράσταση «Τα χριστουγεννιάτικα δώρα της παπλωματούς», την οποία και είδα.
Η ιστορία διαδραματίζεται σε μια παραμυθένια γειτονιά, όπου ζει η παπλωματού ράβοντας τα ωραιότερα παπλώματα. Αυτά τα μοιράζει σε όσους τα έχουν ανάγκη. Παραδόξως δε δίνει πάπλωμα στον βασιλιά, ο οποίος μπορεί να το αποκτήσει όταν μάθει να δίνει κι όχι μόνο να παίρνει. Αρχικά αντιστέκεται χρησιμοποιώντας στρατιωτική βία και εκβιασμούς, αλλά στο τέλος υποκύπτει, μεταστρέφεται και βιώνει την ικανοποίηση που δίνει η προσφορά στον συνάνθρωπο.

Πρόκειται για ένα απλό παραμύθι δραματοποιημένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να περάσει στα παιδιά άμεσα, ν’ αντιληφθούν οι μαθητές δημοτικών σχολείων ότι μια θεατρική παράσταση μπορεί να γίνει θεατρικό παιχνίδι με τη διαδραστικότητα, να συμμετέχουν, αν όχι να καθοδηγούν την ιστορία στην εξέλιξή της. Δε φιλοδοξεί η ομάδα να παρουσιάσει σύγχρονο θέατρο, παράσταση ακριβείας, νοηματικές πρωτοτυπίες ή επίδειξη υποκριτικών ικανοτήτων. Άλλωστε, η ομορφιά και η αλήθεια της ζωής βρίσκονται στην απλότητα.

Μέσα από το απλό, κατανοητό κείμενο, αλλά εμπλουτισμένο με θέαμα- ακρόαμα που αφορά στα σκηνικά και κοστούμια, στη μουσική και στα τραγούδια στην κίνηση και στα φώτα, η μαγεία του παραμυθού επιτρέπει στο παιδί να ταξιδέψει με τη φαντασία του, να εκφράσει προβληματισμούς- απορίες, να διασκεδάσει και να μοιραστεί με τους σημαντικούς ανθρώπους- συνοδούς του πολύτιμες στιγμές.

Η νηπιαγωγός Γιωτα Καλτσίδου,που έγραψε το κείμενο, γνώριζε πολύ καλά ότι το παραμύθι είναι ένας φανταστικός κόσμος, όπου «εισέρχονται» τα παιδιά, ταυτίζονται με τους ήρωες και αντλούν δυνάμεις απ’ αυτούς, για να νικήσουν το κακό απ΄ όπου κι αν προέρχεται και, γιατί όχι, ν΄ αποκτήσουν υπερφυσικές ικανότητες.

Ο Πέτρος Γιασκουλίδης (που έκανε το παραμύθι θεατρική παράσταση) και οι συνάδερφοί του, γνώριζαν κι αυτοί ότι το κάθε παιδί θέλει να ζήσει περιπέτειες, ν’ αντιμετωπίσει επικίνδυνες καταστάσεις και να χαράξει το δικό του δρόμο. Όλα αυτά μπορεί να τα ζήσει στη φαντασία του αν του δώσουνε την ευκαιρία.

Νομίζω ότι τα καταφέρνουν- κάθε φορά- περίφημα. Πρέπει και μπορούν να τα προετοιμάσουν για τη ζωή, να τους δείξουν την πραγματικότητα. Παρόλο που στη δική μας πραγματικότητα δεν υπάρχουν νεράιδες και μάγοι, στην ουσία είναι κρυμμένοι και τα παιδιά τ’ ανακαλύπτουν σιγά – σιγά με τη θεατρική μέθοδο – αγωγή.

Συγχαρητήρια στην ομάδα και σ΄ όλους όσοι συμμετείχαν στην επιτυχία της παράστασης.

Συντελεστές:   

Κείμενο και στίχοι Γιώτα Καλτσίδου.

Σκηνοθεσία: Πέτρος Γιαζκουλίδης

Μουσική πρωτότυπη: Δανιήλ Μπάρμπας.

Κοστούμια: Άννα Ιμπρο Μουστάκα.

Χορογραφίες: Παναγιώτης Κωνσταντινίδης

Ηχοληψία: Τάσος Καραπαπάζογλου

Φωτισμοί: Σαράντης Μιτζιρίκης.

Παίζουν:

Ερασμία Βογιατζιδάκη, Παναγιώτης Κωνσταντινίδης, Σέβη Καρυπίδου, Απόστολος Μουμτσάκης, Παναγιώτης Ζαχόπουλος, Σοφία Παπαδοπούλου, Αθηνά Παναγιωτίδου, Ιορδάνης Καλαϊτζίδης, Ελευθερία Λασκαρίδου,

video Ηλίας Τσαγγαλίδης

ΠΑΥΛΟΣ ΛΕΜΟΝΤΖΗΣ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...