Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΚΘΒΕ: «Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα»

Ημέρα:

spot_img

Η νεανική σκηνή του Κ.Θ.Β.Ε. έδωσε στην Ελεάνα Τσίχλη την ευκαιρία να μας φέρει το μυθιστόρημα του πολυμεταφρασμένου Άγγλου συγγραφέα Μαρκ Χάντον «Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα», προσαρμοσμένο για το θέατρο από τον βραβευμένο Σάιμον Στήβενς κι εκείνη το έκανε με τον καλύτερο τρόπο.

Σάββατο απόγευμα η πρεμιέρα στο «Σωκράτης Καραντινός». Αναμενόμενη η πληρότητα της αίθουσας. Μάλιστα, ο καλλιτεχνικός Διευθυντής Γιάννης Αναστασάκης στο καλωσόρισμά του είπε ότι μέχρι και τον Ιανουάριο οι παραστάσεις είναι κλεισμένες από σχολεία, όμως η παράσταση έχει μέλλον μπροστά της.

Το ωραίο, το σημαντικό, το οσμίζεται ο κόσμος από νωρίς. Είναι και το προηγούμενο κατόρθωμα της Ελεάνας Τσίχλη να στήσει μια εξαιρετική παράσταση με τη δράση «Η Ιστορία του Β.Μ. – ενός ανθρώπου με κίτρινη μπλούζα», που όργωσε τη Θεσσαλονίκη και δίδαξε Μαγιακόφσκι ( λόγια και έργα ενός καλλιτέχνη που πρότεινε τη δική του αντίληψη για την κοινωνία του μέλλοντος, τη δική του πίστη στο ιδανικό του νέου, όμορφου απ’ όλες τις απόψεις, ανθρώπου) σε νέους και λιγότερο νέους θεατές κι έσπειρε καλό σπόρο, ώστε η αυριανή φύτρα να είναι υγιής και καρπερή.

Το έργο του Στήβενς, όπου ανέβηκε, αποτέλεσε πολιτιστικό γεγονός στον εκάστοτε τόπο και χρόνο. Στην Αθήνα ήδη το γνωρίζουν οι θεατρόφιλοι, στη Θεσσαλονίκη το «κοινωνούμε» πρώτη φορά.

Υπόθεση: Ο Κρίστοφερ Μπουν είναι ένας «ιδιόρρυθμος» δεκαπεντάχρονος και το μυαλό του λειτουργεί μ’ έναν δικό του, ιδιαίτερο τρόπο . Ξέρει πάρα πολλά για τα μαθηματικά και πολύ λίγα για τους ανθρώπους. Του αρέσει να φτιάχνει χάρτες και σχεδιαγράμματα, είναι εκπληκτικός αριθμομνήμων, λατρεύει τα αστυνομικά μυθιστορήματα και την αστρονομία. Δεν ανέχεται να τον αγγίζουν και δεν μπορεί να πει ψέματα. Ένα βράδυ βρίσκει νεκρό τον σκύλο της γειτόνισσάς του κι αποφασίζει να ξεδιαλύνει το μυστήριο. Αυτή η αναζήτηση τον παρασέρνει σε μονοπάτια δύσβατα, αλλά τον οδηγεί, κιόλας, στη χαμένη από καιρό μητέρα του. Καλείται τώρα να ξεδιαλύνει παραπανίσια μυστήρια, εκείνα του κόσμου των μεγάλων, πολύ πιο περίπλοκα από το απλό: «Ποιος σκότωσε τον σκύλο».

Το βιβλίο του Μάρκ Χάντον, ένα συγκινητικό, τρυφερό, γεμάτο αλήθειες και πικρό χιούμορ πορτρέτο της ζωής του Κρίστοφερ, του εφήβου που πάσχει από αυτισμό, έχει εξελιχθεί σ’ ένα σύγχρονο μυθιστόρημα- σχολείο, έχει γίνει μπεστ-σέλερ για μια δεκαετία, έχει πουλήσει πάνω από δύο εκατομμύρια αντίτυπα σ’ όλον τον κόσμο κι αποτελεί σημείο αναφοράς για κοινωνικούς λειτουργούς και γιατρούς, που προσπαθούν να κατανοήσουν τις συνθήκες και τις εκδηλώσεις του αυτισμού. Είναι από αυτά τα σπάνια κείμενα που υπερβαίνουν τον κόσμο της λογοτεχνίας και, με παιγνιώδη τρόπο, απαλλάσσουν τη «ματιά» μας από στερεότυπα και προκαταλήψεις.

Η παράσταση: Δύσκολη η μεταφορά λογοτεχνικού έργου στο σανίδι, αλλά με την παλιά, καλή συνταγή του θεάτρου, η σκηνοθέτις μεταμορφώνει την αφήγηση του βιβλίου σε πρώτο πρόσωπο, σ’ ένα κοινωνικό – ψυχικό δράμα και, εντέλει, σ’ ένα έργο συνόλου στη θαυματουργή σκηνή του «Σωκράτης Καραντινός».

Το μινιμαλιστικό σκηνικό της Τίνας Τζόκα, στην υπηρεσία της ομοιομορφίας. Μεταλλικές παραλληλόγραμμες κατασκευές διαφόρων μεγεθών, σε διαρκή μετακίνηση, ευρηματικός συμβολισμός της προσπάθειας των ατόμων με αυτισμό ( υποθέτω Asperger) να βάλουν σε τάξη τη χαοτική καθημερινότητά τους. Κάτι ανάλογο ισχύει και για την κινητικότητα των ηθοποιών σ’ ολόκληρη τη σκηνή και σε διάφορους γεωμετρικούς σχηματισμούς. Θα μπορούσαμε να δεχτούμε ότι συμβολικά φτάνουν ως την ένταση, την αμφιθυμία και τις έντονες συναισθηματικές εναλλαγές που βιώνουν τα άτομα με σύνδρομο Asperger στην καθημερινότητά τους.

Η ερμηνεία του νεαρού πρωταγωνιστή Βασίλη Ντάρμα χαρακτηρίζεται, δίχως υπερβολή, άθλος. Πρόκειται για ερμηνεία σπάνιας ακρίβειας, άξια για πολλούς επαίνους. Ο ηθοποιός επεξεργάστηκε λεπτομερώς τον χαρακτήρα, άγγιξε τον βαθύ πυρήνα της προσωπικότητας του Κρίστοφερ, συνέλαβε τον βασικό τόνο μιας ορμητικής διανοητικής αυτοπεποίθησης αλλά και ενός ευάλωτου και ανυπεράσπιστου εαυτού και τον υποστήριξε έξοχα στην ίδια γραμμή, απ’ την αρχή έως το τέλος. Γύρω του οι υπόλοιποι ηθοποιοί της διανομής κινήθηκαν σύμφωνα με τις σκηνοθετικές οδηγίες και, τόσο ο πατέρας, η μητέρα, όσο και οι υπόλοιποι χαρακτήρες αποδόθηκαν στην ίδια κλίμακα, στο ίδιο ερμηνευτικό εύρος.

Η εξαίσια μουσική του Μάνου Μυλωνάκη μεγέθυνε τη συναισθηματική φόρτιση, οι φωτισμοί της Στέλλας Κάλτσου και το βίντεο των Αναστασίας Φλωκατούλα, Γιώργου Σουμελίδη συνηγόρησαν στο υψηλής αισθητικής αποτέλεσμα, ενώ το εμπνευσμένο φινάλε με τις φωτισμένες σφαίρες-ουράνια σώματα, σύμβολα διαφορετικών κόσμων,αλλά στη θέση που ο καθένας δικαιούται στο σύμπαν, έσυρε το κοινό σε μια έκρηξη ενθουσιασμού και ικανοποίησης. Θερμό και παρατεταμένο το χειροκρότημα.

Το δια ταύτα: Πώς είναι να ζεις μ’ έναν άνθρωπο που προγραμματίζει τη μέρα του ανάλογα με τον αριθμό κόκκινων αυτοκινήτων που βλέπει στον δρόμο; Μ’ έναν άνθρωπο τον οποίο δεν μπορείς ν’ αγκαλιάσεις κι ο μοναδικός τρόπος που ‘χεις να του δείξεις στοργή είναι να ενώσεις τις παλάμες σου με τις δικές του; Κανονικά, το « Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα» θα έπρεπε να διδασκόταν στα σχολεία. Επειδή είναι ένα μάθημα, ένα παράθυρο στον κόσμο των αυτιστικών. Ένα παράθυρο που, ευτυχώς, το άνοιξε το Κ.Θ.Β.Ε. για μας.

Συντελεστές

Μετάφραση: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου
Σκηνοθεσία: Ελεάνα Τσίχλη
Σκηνικά-κοστούμια: Τίνα Τζόκα
Μουσική: Μάνος Μυλωνάκης
Επιμέλεια Κίνησης: Σοφία Παπανικάνδρου
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Video: Αναστασία Φλωκατούλα, Γιώργος Σουμελίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Μπαγανά
Β΄ Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστίνα Κούτση
Βοηθός σκηνογράφου και ενδυματολόγου: Δανάη Πανά
Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου
Οργάνωση παραγωγής: Δημοσθένης Πάνος

Παίζουν: Μαριάννα Αβραμάκη, Μελίνα Γαρμπή, Μαρία Μπαγανά, Βασίλης Ντάρμας, Ορέστης Παλιαδέλης, Χάρης Παπαδόπουλος, Γωγώ Παπαϊωάννου, Θοδωρής Πολυζώνης, Αλκιβιάδης Σπυρόπουλος, Χρύσα Τουμανίδου

ΠΑΥΛΟΣ ΛΕΜΟΝΤΖΗΣ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...

Ο Δήμαρχος Νέστου αποχαιρετά τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τετάρτης (27/3/24)...

Μετά τις ευρωεκλογές οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Απόστολος Χρόνης: «Ελπίζουμε να μην έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι...

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε ο 7ος Παπαχρηστίδειος Δρόμος

Χρήστος Μποσμπότης: Η Ελευθερούπολη έχει το καλύτερο στάδιο στη...

Αυξάνονται σταδιακά τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας – Πρίνου

Αυξάνονται από δύο σε τρία για τις ημέρες Παρασκευή,...

Μητρόπολη ΦΝΘ: Εορταστική εκδήλωση για την εβδομάδα Εξωτερικής Ιεραποστολής

Κάθε χρόνο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος...