Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοαναγορεύτηκε προστάτης των εργαζομένων

Ημέρα:

spot_img

«Θα είμαστε δίπλα σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε απεργιακή κινητοποίηση, με αρχή την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, ανεξαρτήτως κομματικών και συνδικαλιστικών παρατάξεων. Ο κόσμος του συνδικαλισμού θα πρέπει να αντιληφθεί ότι οποιοδήποτε ιδιωτικό συμφέρον θα πρέπει να μπει στην άκρη».

Τα παραπάνω τόνισε η βουλευτής Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Τάνια Ελευθεριάδου, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα (23/9), ενόψει της απεργιακής κινητοποίησης της Τρίτης, αλλά και της ψήφισης του αναπτυξιακού νομοσχεδίου την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

«Πόλεμος» στη Βουλή από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για να μην περάσει το αναπτυξιακό νομοσχέδιο

Παράλληλα, η κ. Ελευθεριάδου υπογράμμισε ότι στα σχέδια του τοπικού ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι η πραγματοποίηση ανοιχτής εκδήλωσης, στην οποία θα προσκληθούν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι της Καβάλας, ώστε να θέσουν τα ερωτήματά τους και να κατανοήσουν, όπως τόνισε η βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τι θα συμβεί με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο στη Βουλή, όπου θα γίνει «πόλεμος», όπως είπε χαρακτηριστικά, για να μην περάσει.

«Τα συνδικάτα μπαίνουν στην τελική ευθεία για την πρώτη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση την Τρίτη στις 24 Σεπτεμβρίου, ενάντια στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, το οποίο θέλω να διαβεβαιώσω ότι υιοθετεί όλα τα αιτήματα της τρόικα, ειδικά στα θέματα του συλλογικού εργατικού δικαίου με την ουσιαστική κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και της δυνατότητας των συνδικάτων να συνάψουν κλαδική σύμβαση εργασίας, είναι αντιγραφή των όσων επιτακτικά ζητούσε η τρόικα από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν δέχτηκε όλα αυτά τα χρόνια», ανέφερε σχετικά η βουλευτής Καβάλας.

Β. Τσιμπίδης: «Αυτό το νομοσχέδιο μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, αναφορικά με τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα…»

Στο πλευρό της κ. Ελευθεριάδου ήταν και ο Βασίλης Τσιμπίδης, συντονιστής και γραμματέας της οργάνωσης Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο οποίος επισήμανε σχετικά στη σύντομη δήλωσή του: «Το θέμα μας αφορά το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που έδωσε στη διαβούλευση η κυβέρνηση και που θα συζητηθεί στη Βουλή, αλλά και η 24ωρη απεργία της Τρίτης. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. συμμετέχει στην απεργιακή κινητοποίηση, γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό το νομοσχέδιο μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, αναφορικά με τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Η προσπάθειά μας όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν να βγούμε από τα μνημόνια και έχοντας σαφή θέση υπέρ των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους, επιδιώξαμε παράλληλα να επαναφέρουμε τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, όπως οι συλλογικές συμβάσεις, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση του υποκατώτατου, η ενίσχυση του ΣΕΠΕ κλπ. Δυστυχώς, τώρα βλέπουμε μία ολική επαναφορά στην λογική των μνημονίων με σκληρά νεοφιλελεύθερες πολιτικές περιορισμού των εργασιακών δικαιωμάτων και ελέγχου της συνδικαλιστικής δράσης. Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε όλα αυτά οπότε η συμμετοχή μας στην απεργία είναι αυτονόητη».

«Αυτό που γίνεται τον τελευταίο καιρό, δηλαδή να προκηρύσσονται επαναλαμβανόμενες απεργίες ανάλογα με το σε ποια κομματική ή συνδικαλιστική παράταξη ανήκουν οι εργαζόμενοι είναι καταδικαστέο»

«Είναι υπόθεση όλων μας και κυρίως των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, να αντισταθούν με κάθε τρόπο και να συμμετέχουν στην μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια σε αυτό σχέδιο. Αυτό που γίνεται τον τελευταίο καιρό, δηλαδή να προκηρύσσονται επαναλαμβανόμενες απεργίες ανάλογα με το σε ποια κομματική ή συνδικαλιστική παράταξη ανήκουν οι εργαζόμενοι είναι καταδικαστέο και μόνο άλλα συμφέροντα μπορεί να ικανοποιήσει. Εμείς λοιπόν υποστηρίζουμε καταρχήν την απεργία της Τρίτης, αλλά και σε όλες θα είμαστε δίπλα σε κάθε εργαζόμενο, όπου και αν ανήκει, οποιαδήποτε μέρα κι αν γίνει η απεργιακή κινητοποίηση, γιατί πιστεύουμε ότι μόνο μαζικά μπορούμε να εναντιωθούμε στις επιδιώξεις της κυβέρνησης», σημείωσε στη συνέχεια των δηλώσεών της στα τοπικά μέσα ενημέρωσης η κ. Ελευθεριάδου.

Απέρριψε το Εργατικό Κέντρο Καβάλας πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για από κοινού ενημέρωση των εργαζομένων, επικαλούμενο ότι δεν συναντιέται με κομματικούς φορείς

«Αυτό που θα γίνει με βεβαιότητα είναι ότι το νέο νομοσχέδιο θα μειώσει τους μισθούς των εργαζομένων έως και 40%. Το 70% των σημερινών επιχειρήσεων και κλάδων θα μειώσουν μισθούς γιατί έχουν τη δυνατότητα επικαλούμενες οικονομικά προβλήματα αόριστα χωρίς να χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη απόδειξη, να μειώσουν τους μισθούς. Εμείς θέλουμε να είμαστε δίπλα όπως υποσχεθήκαμε προεκλογικά στους εργαζόμενους. Στείλαμε επιστολή προς το Εργατικό Κέντρο Καβάλας για να συναντηθούμε την προηγούμενη Πέμπτη και να οργανώσουμε μαζί την καλύτερη ενημέρωση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα στην Καβάλα. Δυστυχώς το Εργατικό Κέντρο απέρριψε την πρόσκληση μας επικαλούμενο ότι δεν συναντιέται με κομματικούς φορείς κάτι το οποίο είναι λάθος, γιατί οι ρυθμίσεις που θα φέρει θα πλήξουν όλους τους εργαζόμενους. Μέσα στο κοινοβούλιο θα δώσουμε πραγματική μάχη για να μην περάσουν αυτές οι διατάξεις και για αυτό ζητάμε τη στήριξη των πολιτών», είπε ακόμη η βουλευτής Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

«Η Νέα Δημοκρατία με αυτό το κατάπτυστο αναπτυξιακό νομοσχέδιο έρχεται να καταργήσει το συλλογικό δίκαιο, ουσιαστικά να καταργήσει τελείως και τη δυνατότητα σύναψης κλαδικής σύμβασης εργασίας…»

Συνεχίζοντας την κριτική της προς την κυβέρνηση, η κ. Ελευθεριάδου είπε ότι ήδη η Νέα Δημοκρατία κατήργησε τρεις βασικές διατάξεις που είχε θεσπίσει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δηλαδή κατήργησε τον βάσιμο λόγο απόλυσης, την προστασία των εργαζομένων απέναντι στους εργολάβους, ενώ καταργήθηκε ο νόμος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που έλεγε ότι αν ένας εργαζόμενος απευθυνθεί στο Σ.ΕΠ.Ε. για όλο το χρονικό διάστημα μέχρι να τελειώσει η εργατική διαφορά αναστέλλεται η τρίμηνη προθεσμία για να προσβάλει την απόλυση του.

«Έρχεται τώρα η Νέα Δημοκρατία με αυτό το κατάπτυστο αναπτυξιακό νομοσχέδιο να καταργήσει το συλλογικό δίκαιο, ουσιαστικά να καταργήσει τελείως και τη δυνατότητα σύναψης κλαδικής σύμβασης εργασίας. Από εδώ και πέρα εφόσον ο εργοδότης αρνείται να συνάψει συλλογική σύμβαση εργασίας, ο εργαζόμενος δεν έχει τη δυνατότητα να πάει στον ΟΜΕΔ και να ζητήσει υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, θα λέει ο εργοδότης όχι και τελείωσε! Δεν θα έχει καμία δυνατότητα ο εργαζόμενος να το κάνει αυτό, ενώ επίσης καταργείται η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων εργασίας. Επίσης μειώνεται το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία, καταργείται ο νόμος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ουσιαστικά η Νέα Δημοκρατία προβάλλει ότι πολεμάει την αδήλωτη εργασία, αλλά καταργεί νόμους του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι ήταν άκρως ευνοϊκοί για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας», ανέφερε ακόμη στις δηλώσεις της η βουλευτής Καβάλας.

«Φακέλωμα» των συνδικαλιστικών οργανώσεων

Όσον αφορά τον συνδικαλιστικό νόμο, η κ. Ελευθεριάδου είπε, ότι η Νέα Δημοκρατία αναμειγνύεται στην αυτονομία των συνδικαλιστικών οργανώσεων με το μητρώο αυτών, λέγοντας ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα «φακελώνονται» κι αυτό ουσιαστικά θα δημιουργήσει προβλήματα στον έλεγχο των οργανώσεων όταν θα προκηρύσσονται απεργίες, αλλά και με την ηλεκτρονική ψήφιση των απεργιών θα μπορούν να ψηφίζουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν είναι παρόντες και αυτό θα δημιουργήσει θέματα χειραγώγησης και ελέγχου των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Συμπλήρωσε δε ότι καταργείται το μητρώο των παραβατικών επιχειρήσεων όπως το είχε θεσπίσει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Τέλος, αναφέρθηκε στη ρύθμιση για τη μη καταβολή μισθού τονίζοντας ότι ευνοούνται και πάλι οι εργοδότες, αλλά και στη ρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας με την οποία για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες να μπαίνουν σε επιχειρήσεις και να ελέγχουν αν τηρούνται οι όροι υγιεινής και ασφάλειας, κάτι που μέχρι τώρα το είχαν ως αρμοδιότητα οι υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...