Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Οι προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος

Ημέρα:

spot_img

Ενώπιον του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου ορκίστηκαν το μεσημέρι της Τρίτης τα μέλη της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θα ακολουθήσει η προβλεπόμενη παράδοση – παραλαβή των υπουργείων.

Στο μεταξύ το «Πρώτο Θέμα» έχει ειδικό αφιέρωμα στον νέο υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα ο καβαλιώτης βουλευτής ήταν μεταξύ των στελεχών που όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα απολάμβαναν της εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη και γι’ αυτό κλήθηκε να αναλάβει ένα από τα πιο «καυτά χαρτοφυλάκια» της κυβέρνησης.

Το δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος»

Το δημοσίευμα έχει τίτλο «Υπουργείο Άμυνας: Πρώτο θέμα η Τουρκία στην ατζέντα του δίδυμου Παναγιωτόπουλος-Στεφανής» και γράφει:

Ένα… πολιτικοστρατιωτικό δίδυμο, τον βουλευτή Καβάλας και Τομεάρχη Δικαιοσύνης της Ν.Δ, Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον πρώην Α\ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή επέλεξε να τοποθετήσει στη θέση του υπουργού και του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, αντίστοιχα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ανάληψη του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου από τον, νομικό στο επάγγελμα, κ. Παναγιωτόπουλο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως μία από τις εκπλήξεις της νέας κυβέρνησης, εν αντιθέσει ίσως με την επάνοδο του κ. Στεφανή στο γνώριμο γι’ αυτόν χώρο του Πενταγώνου, δεδομένου ότι οι πληροφορίες τον ήθελαν να έχει «κλειδώσει» τη θέση του ΥΦΕΘΑ εδώ και περισσότερες από 20 ημέρες.

Σε ότι αφορά τον βουλευτή Καβάλας, αν και αρχικά το όνομά του δεν συμπεριλαμβανόταν μεταξύ των δελφίνων για τον υπουργικό θώκο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μιας και τα «φαβορί» μέχρι και τη Δευτέρα ήταν ο τομεάρχης Άμυνας της Ν.Δ Βασίλης Κικίλιας, ο πρώην ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας και ο Μάκης Βορίδης, τελικά ήταν αυτός που κλήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναλάβει ένα από τα πιο «καυτά χαρτοφυλάκια» της κυβέρνησης.
Μία από τις βασικές προκλήσεις που θα κληθεί εξάλλου να αντιμετωπίσει ο νέος ΥΕΘΑ σχετίζεται σαφώς με την κλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την επιθετικότητα που επιδεικνύει η Άγκυρα στο Αιγαίο, αλλά κυρίως στην Κύπρο. Στο πλαίσιο αυτό θα έχει ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσει η νέα ηγεσία του Πενταγώνου και σε ότι αφορά τον διάλογο σε επίπεδο στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων Ελλάδας-Τουρκίας που ξεκίνησε πριν από περίπου δύο μήνες ο απελθών υπουργός Ευ. Αποστολάκης, για την οικοδόμηση μιας σειράς Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Διαδικασία η οποία χαρακτηρίστηκε στην καλύτερη περίπτωση ως αμφιλεγόμενη από την πλευρά της Ν.Δ, όταν αυτή ήταν στην Αξιωματική αντιπολίτευση.

Παράλληλα, ένα άλλο φλέγον όσο και άμεσο ζήτημα το οποίο θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο κ. Παναγιωτόπουλος κατά την άνοδό του στο Πεντάγωνο, είναι η τουρκική υπεροπλία στο Αιγαίο.
Ήδη η χώρα μας έχει ξεκινήσει να κάνει τα πρώτα δειλά βήματα ενίσχυσης του οπλοστασίου των Ε.Δ, μέσω της αναβάθμισης των μαχητικών F-16 και της αναζήτησης φθηνών εξοπλιστικών λύσεων, κυρίως μέσω των αμερικανικών στρατηγικών αποθεμάτων όπλων. Δίπλα στα παραπάνω, ενδιαφέρον θα έχει η στάση που θα τηρήσει ο κ. Παναγιωτόπουλος και ως προς την υλοποίηση μιας σειράς εξοπλιστικών προγραμμάτων, η σύμβαση των οποίων είχε καταγγελθεί ως σκανδαλώδης από τη πλευρά της Ν.Δ, με χαρακτηριστικότερη όλων την αναβάθμιση των 6 παλαιών αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας P-3 Orion, ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Να σημειώσουμε ότι ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος ήταν μεταξύ των στελεχών που όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα απολάμβαναν της εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη και αυτός εξάλλου ήταν και ο λόγος που του δόθηκε ο συγκεκριμένος υπουργικός θώκος, για τον οποίο να επισημάνουμε πως έριζαν αρκετά, κορυφαία, στελέχη της Πειραιώς.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος γεννήθηκε στην Καβάλα στις 18 Αυγούστου 1965 , είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, ενώ αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, το 1989. Εν συνεχεία έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα Οικονομικά και τις Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Την περίοδο 1992 – 2000 εργάστηκε στο τμήμα εξαγωγών, αλλά και ως Διευθυντής Πωλήσεων, στην εταιρεία «Μάρμαρα Καβάλας Α.Ε.». Την περίοδο 1998 – 2000 διετέλεσε εκλεγμένος γραμματέας και ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ εξελέγη βουλευτής το 2007 και το 2009 με τη Νέα Δημοκρατία. Ο νέος ΥΠΕΘΑ ήταν επίσης αθλητής του Ναυτικού Ομίλου Καβάλας και πρωταθλητής Βορείου Ελλάδος στην κολύμβηση (1978 – 1979), ενώ υπήρξε μέλος της Εθνικής Ομάδας Νέων στην υδατοσφαίριση την περίοδο 1980 – 1981.

(πηγή: protothema.gr)

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τι απαιτεί ο δήμος Καβάλας από τους δημότες για την πυρασφάλεια

Συνέντευξη Τύπου για τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος που...

Εξιχνιάστηκαν 5 απάτες σε βάρος ηλικιωμένων σε περιοχές της Καβάλας

Εξιχνιάσθηκαν έπειτα από επιστάμενες έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος...

Έκανε το σπίτι του θερμοκήπιο καλλιέργειας κάνναβης

Συνελήφθη χθες (24-4-2024) το μεσημέρι, σε περιοχή της Θεσσαλονίκης,...

Κάνε ότι κοιμάσαι!

του Παύλου Λεμοντζή Αυτό έκανα. Δήθεν κοιμόμουν, με ανοικτά τα...

Κυκλοφοριακό: Τα χειρότερα έρχονται μετά το Πάσχα!!!

Αντώνης Μαστοράκης: Ζούμε πλέον εποχές που δεν υπήρχε ο...

Ευρωεκλογές: Δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς

Μπάμπης Δράκος: Να μην επιτρέπουμε στη χώρα να επιστρέψει...

Κ. Σιμιτσής: Δεν ασχολούμαι με τον κανονισμό στάθμευσης της Παναγίας

Κατηγορηματικά διαψεύδει ότι θα αναλάβει ως νομικός τους επαγγελματίες...