Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μαίρη Χατζηκωνσταντίνου: Η «Αιώνια Μακεδονία» είναι αποτέλεσμα μιας συμφωνίας που έγινε στο πόδι

Ημέρα:

spot_img

«Αυτό το πρόβλημα θα το βρει η Νέα Δημοκρατία μπροστά της κι είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό. Είναι μείζον θέμα η υπογραφή της κατάπτυστης «Συμφωνίας των Πρεσπών» και είναι το πρώτο ζήτημα που θα αντιμετωπίσουμε και ως κόμμα και ως κυβέρνηση το επόμενο διάστημα».

Τα παραπάνω υπογράμμισε με δηλώσεις της στον «Ενήμερο» η Μαίρη Χατζηκωνσταντίνου, σχολιάζοντας την νέα πρόκληση των Σκοπίων, καθώς η γειτονική χώρα αγνοώντας τα όσα ρητώς προβλέπει η «Συμφωνία των Πρεσπών», πραγματοποιεί την τουριστική της καμπάνια γύρω από το «Macedonia Timeless». Η γειτονική χώρα συνεχίζει να αγνοεί τα συμφωνηθέντα και με προκλητικό τρόπο χρησιμοποιεί μέσω επίσημης ιστοσελίδας των Σκοπίων τον όρο «Αιώνια Μακεδονία».

«Μια συμφωνία που έγινε στο πόδι ήταν αναμενόμενο να φτάσει σε αυτό το σημείο…»

«Από την πρώτη στιγμή έχουμε κουραστεί να το επαναλαμβάνουμε στη Νέα Δημοκρατία, ότι αυτή η συμφωνία είχε πολλά προβλήματα. Υπήρξαν συγκεκριμένοι όροι που άφηναν παραθυράκια, για να ερμηνεύουν οι γείτονες κατά το δοκούν ακριβώς αυτά που δεν είχαν προσυμφωνηθεί κι έγιναν βεβιασμένα στο πόδι. Μια συμφωνία λοιπόν που έγινε στο πόδι ήταν αναμενόμενο να φτάσει σε αυτό το σημείο. Είχαμε φωνάξει ότι θα πρέπει να διευκρινιστούν πολλά πριν υπογραφεί, γιατί μετά, όπως γίνεται ήδη, τα προβλήματα θα πολλαπλασιάζονται».

«Το θέμα δεν είναι να δικαιωθούμε για αυτά που λέγαμε, αλλά να μπορέσουν να καταλάβουν ότι θα πρέπει να τροποποιηθούν πράγματα και εγκαίρως να διευκρινιστούν. Δεν το έχει κάνει αυτό ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.»

«Δεν υπήρχε καμιά αμφιβολία ότι η γείτονα χώρα θα εκμεταλλευόταν κατά το δοκούν κι ότι θα χρησιμοποιούσε μόνο τον όρο «Μακεδονία». Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην αγορά από τη συμφωνία το γνωρίζουν όλοι, το αντιμετωπίζουν έντονα οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Η βόρεια Ελλάδα έχει πολλά προβλήματα, πολλές προσφυγές κι έχουν ανοίξει δικαστικοί αγώνες για το θέμα. Τώρα τα έχουμε και στο κομμάτι του τουρισμού. Το θέμα δεν είναι να δικαιωθούμε για αυτά που λέγαμε, αλλά να μπορέσουν να καταλάβουν ότι θα πρέπει να τροποποιηθούν πράγματα και εγκαίρως να διευκρινιστούν. Δεν το έχει κάνει αυτό ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.», ανέφερε σχετικά στις δηλώσεις της η Μαίρη Χατζηκωνσταντίνου.

Η προκλητική αφίσα των Σκοπίων

«Ο κ. Τσίπρας ελαφρά τη καρδία έδωσε τα πάντα στους γείτονες χωρίς να εξασφαλίσει εχέγγυα…»

Ερωτηθείσα σχετικά με το τι μπορεί να κάνει η Νέα Δημοκρατία, αναφορικά με τη συμφωνία, το στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας απάντησε: «Ο κ. Τσίπρας ελαφρά τη καρδία έδωσε τα πάντα στους γείτονες χωρίς να εξασφαλίσει εχέγγυα. Η συμφωνία είναι ισχυρή, αλλά επειδή ως νομικός αγωνίζομαι καθημερινά για δικαιώματα, νομίζω ότι ικανά στελέχη μας μπορούν να βελτιώσουν αυτά τα προβλήματα που προκύπτουν από τη συμφωνία και να βρεθούν λύσεις με επιτροπές όπου θα μετέχουν άνθρωποι με ικανότητα και γνώση κι όχι άνθρωποι που κάνουν μικροπολιτική όπως έκανε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.».

Η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας

«Η προκλητική και θρασύτατη χρήση του όρου “Μακεδονία” από επίσημη ιστοσελίδα των Σκοπίων και μάλιστα για την τουριστική προβολή της γειτονικής χώρας, δικαιώνει με τον χειρότερο τρόπο την πρόβλεψη της Νέας Δημοκρατίας. Ότι μετά την απαράδεκτη υποχώρηση της κυβέρνησης Τσίπρα να παραδώσει άνευ όρων στους γείτονες τη δήθεν “μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα”, ο όρος “Βόρεια” απλά θα εκφυλιστεί και θα ξεχαστεί», επισημαίνει στην αντίδρασή της η Νέα Δημοκρατία, ζητώντας από την κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα.  «Οι λίγες ημέρες που της απομένουν στην εξουσία δεν της συγχωρούν κανένα άλλοθι αδράνειας» προσθέτει στην ανακοίνωσή της.

«Για τον κ. Τσίπρα βέβαια πέρα βρέχει…», λέει το Κίνημα Αλλαγής

Επίθεση προς τον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε και το ΚΙΝ.ΑΛ. με αφορμή την ιστοσελίδα του τουριστικού οργανισμού των Σκοπίων που αναφέρει την γειτονική χώρα σκέτη «Μακεδονία». Το ΚΙΝ.ΑΛ. σε ανακοίνωσή του τονίζει πως «λίγους μήνες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και οι γείτονες την ακυρώνουν στην πράξη χρησιμοποιώντας επισήμως το όνομα Μακεδονία. Για τον κ. Τσίπρα βέβαια πέρα βρέχει. Τα έδωσε όλα τώρα δεν τον ενδιαφέρουν ούτε τα προσχήματα».

Τι απαντά το υπουργείο Εξωτερικών

Απάντηση για όσα προσάπτουν στην κυβέρνηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Νέα Δημοκρατία επιλέγει για μια ακόμα φορά να γίνει ουρά των κίτρινων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που στηρίζουν την πολιτική της. Επιλέγει να αγνοεί για προφανείς λόγους μικροπολιτικής εκμετάλλευσης το γεγονός ότι όλη η υφήλιος αποκαλεί τη γείτονα χώρα Βόρεια Μακεδονία, ότι αυτή έχει αλλάξει εκατοντάδες ονομασίες θεσμών και κτηρίων ώστε να αντιστοιχούν στη νέα ονομασία και συνεχίζει, και ότι ήδη από τις 15 Μαΐου έχει ανακοινώσει ότι πρόκειται να αλλάξει η τουριστική της εκστρατεία για να είναι σύμφωνη με τη νέα της ονομασία», αναφέρει σχετικά.

«Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. οτιδήποτε δεν τον συμφέρει κι ό,τι έχει να κάνει με τον ρόλο της αντιπολίτευσης, δεν το θέλει, γιατί απλά δεν θέλει τον αντίλογο. Παραπέμπει πολλές φορές με τις απόψεις του σε ολιγαρχικά καθεστώτα…»

Κληθείσα τέλος, να σχολιάσει την απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών, η Μαίρη Χατζηκωνσταντίνου, σημείωσε: «Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. οτιδήποτε δεν τον συμφέρει κι ό,τι έχει να κάνει με τον ρόλο της αντιπολίτευσης, δεν το θέλει, γιατί απλά δεν θέλει τον αντίλογο. Παραπέμπει πολλές φορές με τις απόψεις του σε ολιγαρχικά καθεστώτα, ο τρόπος με τον οποίο χειρίζονται καταστάσεις. Στη δημοκρατία, όπου ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι η μειοψηφούσα άποψη, δεν δικαιούται να μιλά για κιτρινισμό, ειδικά όταν μιλάμε για θέματα που αφορούν εθνικά συμφέροντα».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο νέος Διοικητής της ΧΧ ΤΘ Μεραρχίας στον δήμο Νέστου

Τον Δήμαρχο Νεστου Σάββα Μιχαηλίδη, επισκέφτηκε στο Δημαρχείο Χρυσουπολης,...

Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Τένιας Μακρή στην Καβάλα

Το «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Καβάλας και η...

ΔΗΚΕΘ: Η μισή αλήθεια είναι ψέμα

Από την ΔΗΚΕ Θάσου εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου: Όλο...

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου Θώμου

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου...

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...