Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Κώστας Μορφίδης: Αυτό που τους χώριζε ήταν η εκκλησιαστική περιουσία

Ημέρα:

spot_img

«Είναι μια νέα μέρα στις σχέσεις κράτους – Εκκλησίας και ελπίζω ότι αυτό θα αποδώσει καρπούς και για τις δυο πλευρές», επισήμανε με δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο» ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κώστας Μορφίδης, σχετικά με τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου που παρουσιάστηκε το βράδυ της Τρίτης (6/11). 

«Σίγουρα η συμφωνία θα έχει καλή έκβαση, καθώς έτσι κι αλλιώς είναι πολύ σημαντικό ότι η Εκκλησία και το κράτος, για πρώτη φορά μετά 80 χρόνια, μπορούν να συμφωνήσουν σε κάτι που τους χώριζε, όλα αυτά τα χρόνια και ήταν η εκκλησιαστική περιουσία», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Μορφίδης.

«Από εδώ και πέρα ανοίγονται νέες σχέσεις συνεργασίας με την Εκκλησία της Ελλάδας και συνεκμετάλλευσης μιας περιουσίας, η οποία παρέμενε ανεκμετάλλευτη για δεκαετίες…»

«Κυρίαρχο είναι ότι για άλλη μια φορά σε ένα σημαντικό θέμα, η κυβέρνηση δεν έκανε πίσω, καταπιάστηκε και φτάνει σε μια συμφωνία για κάτι που ταλάνιζε το ελληνικό κράτος επί πολλά χρόνια. Από εδώ και πέρα ανοίγονται νέες σχέσεις συνεργασίας με την Εκκλησία της Ελλάδας και συνεκμετάλλευσης μιας περιουσίας, η οποία παρέμενε ανεκμετάλλευτη για δεκαετίες και βεβαίως με αμοιβαία κέρδη και για τις δυο πλευρές», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

«Νομίζω ότι όταν ξεκαθαριστεί το όλο πλαίσιο, θα είναι και οι ίδιοι ικανοποιημένοι και οι κληρικοί από αυτή τη συμφωνία…»

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που υπάρχουν εκ μέρους των κληρικών, ο Κώστας Μορφίδης επισήμανε: «Όσον αφορά τις αντιδράσεις από μερίδα του κλήρου, θεωρώ ότι είναι φυσιολογικό να υπάρχουν. Όταν υπάρχουν ανακατατάξεις και δεν ξέρει ένας κλάδος ποιο είναι το μέλλον του, λογικό είναι να αντιδρά, αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να δουν ποιο είναι το ακριβές καθεστώς και πως θα γίνει η μεταφορά τους από το δημόσιο στην Εκκλησία και κατά πόσο είναι εξασφαλισμένη η εργασία τους, αλλά και τα συνταξιοδοτικά και εργασιακά δικαιώματά τους. Νομίζω ότι όταν ξεκαθαριστεί το όλο πλαίσιο, θα είναι και οι ίδιοι ικανοποιημένοι από αυτή τη συμφωνία».

«Η χώρα μας προχωρά σε μια μεταρρύθμιση που ευθυγραμμίζεται με τους καιρούς και τις ανάγκες που οι σημερινές συνθήκες επιβάλλουν, τηρώντας βεβαίως τις παραδόσεις»

Τέλος, για το αν θεωρεί ότι με την υφιστάμενη συμφωνία παύει να υφίσταται το ενδεχόμενο ρήξης ανάμεσα σε κράτος και Εκκλησία, ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. απάντησε: «Νομίζω πως ναι. Και ο τρόπος με τον οποίο η ίδια η συνταγματική αναθεώρηση γίνεται στο θέμα της Εκκλησίας την καλύπτει και προχωρά η χώρα μας σε μια μεταρρύθμιση που ευθυγραμμίζεται με τους καιρούς και τις ανάγκες που οι σημερινές συνθήκες επιβάλλουν. Βεβαίως τηρώντας τις παραδόσεις, όπως και ο αρχιεπίσκοπος παραδέχτηκε ότι τηρούνται. Είναι μια νέα μέρα στις σχέσεις κράτους – Εκκλησίας και ελπίζω ότι αυτό θα αποδώσει καρπούς και για τις δυο πλευρές».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας φέρνει προβλήματα και πρόστιμα;

Για κάποιους κλάδους είναι αρκετά δύσκολο να εφαρμοστεί Προβλήματα σε...

Το Σώμα Οδηγισμού καθάρισε το περιαστικό δάσος της Καβάλας

Το ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ Τ.Τ. ΚΑΒΑΛΑΣ πραγματοποίησε με μεγάλη...

Το πρόγραμμα υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ελευθερούπολη

Στην Ελευθερούπολη στο χώρο έμπροσθεν του Δημαρχείου, θα πραγματοποιηθεί...

Εντυπωσιακά αποτελέσματα από την τρίτη Επιχειρηματική Αποστολή της Kourtidis Group στην Αμερική

Με μεγάλη επιτυχία και ουσιαστικά αποτελέσματα για τη Β....

Διευρυμένη Νομαρχιακή Συνέλευση του ΠΑΣΟΚ στην Θάσο

Διευρυμένη Νομαρχιακή Συνέλευση πραγματοποίησε το ΠΑΣΟΚ στην Θάσο και...

«Μέθοδος Gronholm» του Jordi Galceran στο «Αντιγόνη Βαλάκου»

 ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ «Καλησπέρα και καλώς ήρθατε. Όπως...

Έλλειψη προσωπικού και στον κλάδο της οικοδομής

Σωτήρης Λαζαρίδης: Ίσως δεν υπάρχει ικανοποίηση από τις αμοιβές,...