Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ανεύθυνη η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης

Ημέρα:

spot_img

Ιδιαίτερα επιτυχημένη ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών «Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης» με θέμα: «Εξωτερική Πολιτική και Δημόσια Ασφάλεια: Πυλώνες Δημοκρατίας και Ανάπτυξης», το απόγευμα της Δευτέρας (9/7) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Καβάλας.

Βασικοί ομιλητές ήταν οι τομεάρχες της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος και Βασίλης Κικίλιας, καθώς και ο σύμβουλος επικοινωνίας του προέδρου του κόμματος Μακάριος Λαζαρίδης. Ανειλημμένες υποχρεώσεις στη Βουλή κράτησαν τον βουλευτή Καβάλας και τομεάρχη Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας Νίκο Παναγιωτόπουλο στην Αθήνα.

Ποιοι παρέστησαν στην εκδήλωση

Στην εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηεμμανουήλ, παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, οι αντιπεριφερειάρχες Α.Μ.Θ. Αλέξανδρος Ιωσηφίδης και Κώστας Αντωνιάδης, οι αντιδήμαρχοι Καβάλας Γιώργος Φιλόσογλου και Δημοσθένης Τουλκίδης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας Γιώργος Γραμμένος, ο πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου Κώστας Γάκης, ο περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Γάκης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας.

Γ. Κουμουτσάκος: Ανεύθυνη η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ.

Στην ομιλία του ο Γιώργος Κουμουτσάκος έκανε λόγο για ανεύθυνη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- ΑΝ.ΕΛ. την οποία, όπως σημείωσε, καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες. Αναφερόμενος στη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, τη χαρακτήρισε εθνικά επιζήμια και καταστροφική για τη χώρα, συμπληρώνοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν φρόντισε ούτε καν να χρησιμοποιήσει περασμένες διπλωματικές επιτυχίες της χώρας ως όπλο για να πετύχει κάτι καλύτερο για τη χώρα μας.

Β. Κικίλιας: Επί κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. έγιναν βήματα προς τα πίσω και στον τομέα της ασφάλειας

Από την πλευρά του ο Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε ότι επί κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. –ΑΝ.ΕΛ. έγιναν βήματα προς τα πίσω και στον τομέα της ασφάλειας. Επίσης μίλησε και για τις δύο βιομηχανίες που λειτουργούν στην Καβάλα, φέρνοντάς τις ως παράδειγμα μιας εύθραυστης ισορροπίας που σχετίζεται με την ασφάλειά τους, αφού σε περίπτωση μιας ενδεχόμενης δολιοφθοράς ή τρομοκρατικής ενέργειας, ο τόπος θα μπορούσε να γυρίσει σε έναν οικονομικό μεσαίωνα.

Δριμεία κριτική του Μ. Λαζαρίδη κατά της κυβέρνησης

Τέλος, στις μεγάλες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η χώρα αναφέρθηκε ο σύμβουλος επικοινωνίας του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης, ασκώντας παράλληλα δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα εθνικά θέματα.

«Δυστυχώς», επισήμανε ο κ. Λαζαρίδης, «στο τελευταίο διάστημα, η Κυβέρνηση εγκαινίασε μια πολιτική υποχωρήσεων και παραχωρήσεων, προφασιζόμενη την ανάγκη συνεργασίας με τους γείτονές μας. Δεν διαφωνούμε με το πρόσχημα που επικαλείται. Αντιθέτως μάλιστα. Δεν μπορούμε όμως να δεχόμαστε λύσεις που δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από όσα επιχειρούν να λύσουν. Ούτε να εκχωρούμε την ιστορία αιώνων για τα συμφέροντα άλλων. Ούτε να καταστήσουμε κληρονόμους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, εκείνους που οι ίδιοι δηλώνουν Σλάβοι. Η συμφωνία των Πρεσπών που υπέγραψαν οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος είναι εθνικά απαράδεκτη. Διότι επιτρέπει στους γείτονές μας όχι μόνο να αυτοαποκαλούνται, αλλά και να ονομάζονται από όλο τον κόσμο – με τη βούλα της Ελλάδας – Μακεδόνες. Διότι τους αναγνωρίζει “μακεδονική” εθνότητα και “μακεδονική” γλώσσα, πράγμα που δεν δέχτηκε καμιά ελληνική Κυβέρνηση στο παρελθόν. Διότι παραπέμπει τη χρήση επωνυμιών και σημάτων σε διεθνή επιτροπή. Διότι δεν ισχύει για όλες τις χρήσεις (erga omnes). Διότι θυσιάζει το μοναδικό όπλο που είχε η Ελλάδα στα χέρια της, την απόφαση του Βουκουρεστίου. Και για όλους αυτούς τους λόγους – όπως ξεκάθαρα τόνισε ο Πρόεδρος του Κόμματός μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τη συμφωνία αυτή δεν πρόκειται να την επικυρώσουμε, όποτε κι αν έρθει στη Βουλή, από όποια θέση κι αν βρισκόμαστε. Ούτε τώρα ως Αντιπολίτευση, ούτε αύριο ως Κυβέρνηση του Τόπου».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο  Σύμβουλος Επικοινωνίας του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, στις εξ ανατολών προκλήσεις και απειλές, υπογραμμίζοντας: «Κρίσιμης σημασίας είναι και η διεκδίκηση – που εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια και γίνεται ολοένα και πιο πιεστική – περιοχών της υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στην Κύπρο, το Καστελόριζο, την Κάσο και την Κρήτη. Και η διεκδίκηση αυτή μπορεί να εκδηλωθεί, είτε με απόπειρα παρεμπόδισης κυπριακών και ελληνικών ερευνών στην κρίσιμη αυτή περιοχή, είτε με απόπειρα ερευνών από τουρκικά σκάφη, τα οποία είναι ήδη πανέτοιμα στα νότια τουρκικά λιμάνια. Οριοθετήθηκαν ήδη και παραχωρήθηκαν στην Τουρκική Κρατική Εταιρία Πετρελαίων οικόπεδα που επικαλύπτουν περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Και αναπτύχθηκαν πειρατικές ενέργειες σε βάρος εταιριών που δρούσαν για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το επόμενο διάστημα μπορεί να είναι κρίσιμο. Η προκλητικότητα της Άγκυρας αφορά βέβαια και τις συνεχώς διευρυνόμενες μονομερείς και αυθαίρετες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο. Την απόπειρά της να ανατρέψει το status quo και να επιβάλει μια νέα τάξη πραγμάτων. Την αναθεωρητική και διεκδικητική στρατηγική της που εντείνεται και διευρύνεται συνεχώς».

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους δυο Έλληνες στρατιωτικούς μας που κρατούνται παράνομα από την Τουρκία λέγοντας: «Πρόκληση συνιστά και η συνεχιζόμενη για 131η μέρα παράνομη κράτηση των δύο στρατιωτικών μας στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Ανδριανούπολης. Του ανθυπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη και του λοχία Δημήτρη Κούκλατζη Χωρίς κατηγορία και χωρίς δίκη επιχειρούν να εκβιάσουν ολόκληρη τη χώρα. Θα ήθελα να αφιερώσουμε τη σημερινή μας εκδήλωση σε αυτά τα δυο παιδιά, με την υπόσχεση ότι η σκέψη μας είναι διαρκώς κοντά τους».

Καταλήγοντας ο κ. Λαζαρίδης επεσήμανε: «Μείζονος σημασίας για την Πατρίδα μας είναι η διαμόρφωση Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας. Κατέστησε σαφή τη θέση μας αυτή ο Πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης και την προωθεί στις συναντήσεις του με Ευρωπαίους ηγέτες. Είναι, άλλωστε, ουσιώδες βήμα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Βήμα για μια πραγματικά Ενωμένη Ευρώπη. Ισχυρή και δυναμική Ευρώπη, χωρίς κοινή άμυνα δεν μπορεί να υπάρξει. Είναι ξεκάθαρο αυτό και είναι πάγια θέση μας».

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...