Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Σχολείο» για την προφύλαξη από φυσικές καταστροφές

Ημέρα:

spot_img

Τη δημιουργία πανευρωπαϊκού δικτύου για την εκπαίδευση και την προφύλαξη από φυσικές καταστροφές και τεχνολογικούς κινδύνους, προωθεί το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας.

Η ιδρυτική συνάντηση για τη δημιουργία του προαναφερόμενου δικτύου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου στις 9 το πρωί, στις εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιούπολης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας στην Καβάλα.

Η ιδέα ξεκίνησε από την τραγωδία στο Μάτι Αττικής με τους 102 νεκρούς

Σε αυτήν θα βρεθούν ο Ευρωπαίος επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στελέχη από υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, μαζί με καθηγητές πανεπιστημίων με συναφείς ειδικότητες από τη νοτιοανατολική Ευρώπη, το Ισραήλ και την Αυστραλία.

Στο πλαίσιο αυτό παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Τρίτης (15/10) από τους υπεύθυνους του προγράμματος, τους κυρίους Τσινάκο και Καζανίδη, καθώς και από το μέλος της διοικούσας επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, τον κ. Εμμανολούδη. Ο τελευταίος ανέφερε ότι πρόκειται για ένα διεθνές workshop που θα οδηγήσει στην ίδρυση ενός πανευρωπαϊκού δικτύου και συμπλήρωσε ότι η ιδέα ξεκίνησε από την τραγωδία στο Μάτι Αττικής με τους 102 νεκρούς, το καλοκαίρι του 2018.

Αν υπήρχε η στοιχειώδης ενημέρωση των κατοίκων στο Μάτι θα είχαν σωθεί τουλάχιστον οι μισοί από τα θύματα…

«Στο πλαίσιο αυτό ενημέρωσα τον κ. Στυλιανίδη που με τη σειρά του μας ενημέρωσε για το πρόγραμμα Rescue που αυτομάτως ενημερώνει για μία φυσική καταστροφή, όπως έγινε με τη μεγάλη φωτιά φέτος το καλοκαίρι στην Εύβοια και ήρθε βοήθεια με πυροσβεστικά αεροσκάφη από άλλες χώρες, όπως ήταν η Κροατία. Έτσι δημιούργησαν διάφορες δομές και μία από αυτές είναι η ενημέρωση για φυσικές καταστροφές, καθώς αν υπήρχε η στοιχειώδης ενημέρωση των κατοίκων στο Μάτι θα είχαν σωθεί τουλάχιστον οι μισοί από τα θύματα. Στο πλαίσιο αυτό δημιούργησαν το καινοτόμο πρόγραμμα virtual school δηλαδή το εικονικό σχολείο», ανέφερε σχετικά ο κ. Εμμανολούδης, ο οποίος είπε ακόμη ότι την Παρασκευή θα υπογραφεί κι ένα σύμφωνο, καθώς πρόκειται για ένα δίκτυο σχολείων, ενώ θα απονεμηθούν και έπαινοι στα σχολεία που διακρίθηκαν στο πρόγραμμα αυτό.

Στα σχολεία διανέμεται δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό και τους τίθενται διάφορες ερωτήσεις με στόχο να αντιμετωπίσουν επιτυχώς μία φυσική καταστροφή, όπως σεισμούς, δασικές φωτιές και πλημμύρες

Με τη σειρά του ο κ. Τσινάκος επανέλαβε ότι το project ξεκίνησε από το Μάτι και ότι πρόκειται για ένα εικονικό  σχολείο που αφορά την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, προβάλλοντας την ανεκτίμητη αξία της ζωής. Μέσα από αυτό οι μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν πιλοτικά και θα είναι από διάφορες απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, όπως τους Αρκιούς, τη Χίο, τα Κουφονήσια, τη Σάμο, τη Σύρο, την Κύπρο, αλλά και τη Θάσο, εκπαιδεύονται για τη διαχείριση φυσικών καταστροφών. Το πρόγραμμα βασίστηκε στο λογισμικό art tutor, ενώ στα σχολεία διανέμεται δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό και τους τίθενται διάφορες ερωτήσεις με στόχο να αντιμετωπίσουν επιτυχώς μία φυσική καταστροφή, όπως σεισμούς, δασικές φωτιές και πλημμύρες. Τέλος, ο κ. Καζανίδης ανέφερε ότι την Παρασκευή θα γίνει η παρουσίαση ενός καταστροφικού σεναρίου (υπάρχουν συνολικά επτά) και το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε 8.500 σχολεία, μεταξύ αυτών και στην Ίμβρο.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Με αποφάσεις του 2012 έγινε η χάραξη της σιδηροδρομικής σύνδεσης

Νίκος Καρακεϊσογλου: Τώρα τίθενται θέματα ασφάλειας για το εργοστάσιο,...

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...