Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Μαθήματα» εξωστρέφειας από το Διεθνές Πανεπιστήμιο

Ημέρα:

spot_img

Στους 1.200 νέους φοιτητές ανέρχεται ο αριθμός των εισακτέων φέτος στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα στην Καβάλα, όπως ανακοίνωσε ο κοσμήτωρ του ΔΙΠΑΕ Θανάσης Μητρόπουλος, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για το πρώτο επιστημονικό συνέδριο του Διεθνούς Πανεπιστημίου που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 12 με 14 Σεπτεμβρίου. 

«Στην σχολή θετικών επιστημών, θα έχουμε 600 εισακτέους φοιτητές και στα τμήματα της σχολής οικονομίας και διοίκησης άλλους 600. Το σύνολο στην Καβάλα είναι 1.200 φοιτητές. Αυτό γεννά υποχρεώσεις και εκ μέρους του πανεπιστημίου, αλλά και εκ μέρους του κόσμου της Καβάλας που θα φιλοξενήσει τους φοιτητές.  Η γεωγραφία και η φυσιογνωμία των νέων φοιτητών είναι διαφορετική από αυτή που ερχόταν μέχρι τώρα, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να φροντίσουμε για να έχουν μια καλή υποδοχή στη πόλη μας», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Μητρόπουλος.

Το πρωί της Τρίτης δόθηκε η πρώτη συνέντευξη από τον τομέα της Ηλεκτρονικής  του Διεθνούς Πανεπιστημίου δόθηκε και τον Επίκουρο καθηγητή  Φυσικής  και του Τομέα Ηλεκτρονικής και ΣΑΕ  Δρ. Παναγιώτη Κόγια, παρουσία του Πρύτανη, Δημήτρη Μπαντέκα και του Κοσμήτορα, Θανάση Μητρόπουλου.

«Το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας  σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Σόφιας της Βουλγαρίας, διοργανώνει ένα διεθνές επιστημονικό συνέδριο, στον κόμβο της πανεπιστημιούπολης της Καβάλας. Το πρόγραμμα του συνεδρίου ξεκινά την Πέμπτη 12 του μηνός στις 17.30’ και μετά τις ομιλίες δυο παρουσιάσεις από εργασίες δύο διακεκριμένων καλεσμένων μας των κ. κ. Βουδούρη και Τερζίεφ. Την Παρασκευή όλη την ημέρα θα γίνει η ανάπτυξη των θεματικών εργασιών σε τρεις διαφορετικούς χώρους του ιδρύματος γιατί οι εργασίες είναι πολλές. Το Σάββατο θα γίνει η λήξη του συνεδρίου. Την ίδια μέρα, οι καλεσμένοι θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν  στους Φιλίππους και τον αρχαιολογικό χώρο για να γνωρίσουν την ιστορία της περιοχής μας», ανέφερε ο κ. Κόγιας. Ο κ. Μητρόπουλος, μιλώντας για το συνέδριο, είπε πως  «η συνεργασία του πανεπιστημίου που θα γίνει το συνέδριο μας, είναι από τα παλαιότερα πανεπιστήμια της Βουλγαρίας ,από το 1881. Είχε ξεκινήσει ως σχολή τηλεφωνητών και τηλεγραφητών και σήμερα εξελίχθηκε σε πανεπιστήμιο».

Με 80 εργασίες και συμμετοχή 7 Βαλκανικών χωρών το συνέδριο

Οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου είναι τέσσερις και αφορούν τις τηλεπικοινωνίες, την πληροφορική ,την ενέργεια και το management. Στο συνέδριο συμμετέχουν εκτός απο την Ελλάδα άλλες επτά χώρες. Πρόκειται για τις: Βουλγαρία, Καζακστάν, Ρουμανία, Τουρκία, Πολωνία, Ουκρανία και η Βόρεια Μακεδονία.  Θα παρευρεθούν ξένοι επίσημοι , όπως ο υφυπουργός Παιδείας της Βουλγαρίας Πέτερ Νικόλωφ ,εκπρόσωπος από το Υπουργείο Παιδείας του Καζακστάν, η πρύτανης του πανεπιστημίου της Σόφιας, ο τέως πρύτανης Ράντεφ, με τον οποίο έγινε και η αρχική συμφωνία για την διοργάνωση του συνεδρίου αυτού, καθώς και ο πρύτανης από το πανεπιστήμιο του Τεάμπροβο, ο κ. Ιλαριόνωφ και ο αντιπρύτανης κ. Ζελεζάωφ. Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν 80 εργασίες.

Η παρουσίαση ερευνητικού έργου και η προβολή της Καβάλας στην Ευρώπη ο σκοπός του συνεδρίου

«Σκοπός του συνεδρίου μας, είναι να προάγει την επιστήμη, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους και παλαιότερους επιστήμονες να παρουσιάσουν το ερευνητικό τους έργο, να ανταλλάξουν ιδέες και γνώσεις με άλλους και μέσα από αυτό να προκύψει πρόοδος στην επιστήμη.  Το συνέδριο αυτό είναι πολύ καλό για την πόλη μας, γιατί θα φιλοξενήσει επιστήμονες από το εξωτερικό που θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την κουλτούρα μας , τον πολιτισμό μας και ότι όμορφο έχουμε στην περιοχή μας. Όσο για το Διεθνές Πανεπιστήμιο που ξεκινάει τη πρώτη του χρονιά, μέσω του συνεδρίου, θα γίνει πιο γνωστό στην Ευρώπη. Η Ευρώπη έτσι θα γνωρίσει το επιστημονικό μας προσωπικό, τον ερευνητικό εξοπλισμό που έχουμε και που είναι μοχλός για την παραγωγή καινούργιων ερευνητικών προγραμμάτων.  Το συνέδριο μπορούν να το παρακολουθήσουν άπαντες. Φοιτητές, καθηγητές και πολίτες που θα έχουν κάποιο ενδιαφέρον στις θεματικές ενότητες του συνεδρίου.  Η παρακολούθησή του είναι δωρεάν και στο τέλος θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης. Την επόμενη χρονιά το συνέδριο αυτό θα γίνει στην Σόφια . Ήδη έχουνε επικοινωνήσει μαζί μας δύο πανεπιστήμια της Γερμανίας και της Πολωνίας ζητώντας να υπάρξει μελλοντική συνεργασία. Αυτό βάζει σε καινούργια δυναμική το συνέδριο μας για το μέλλον», ανέφερε ακόμη ο κ. Κόγιας.

Οι δηλώσεις του Δημήτρη Μπαντέκα

Από τη μεριά του ο Πρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου, Δημήτρης Μπαντέκας, τόνισε:  «Πέραν των αντιξοοτήτων που υπήρξαν λόγω της συνένωσης και της αλλαγής του Δήμου κάναμε ένα συνέδριο που θα δώσει την ευκαιρία να μας γνωρίσουν από πολλές χώρες σύνεδροι. Θα υπάρξει ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων και πολλών εργασιών, κάτι που θα είναι πολύ σημαντικό γι’ αυτούς που θα το παρακολουθήσουν. Το τμήμα της Φυσικής στο οποίο και ανήκω , θα ήθελα να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια, να οργανώνει συνέδρια, να φέρνει επιστημονικό κόσμο στην Καβάλα για να γίνει το Διεθνές Πανεπιστήμιο μας γνωστό πέρα από τα σύνορά μας. Θα πρέπει λοιπόν να κάνουμε διείσδυση στα Βαλκάνια και  να είμαστε εξωστρεφείς».

Κανένα νεότερο για το θέμα της στέγασης των φοιτητών

Αναφορικά με τη στέγαση των φοιτητών, ο κ. Μπαντέκας είπε πως δεν υπάρχει κάτι νεότερο. «Όπως είναι γνωστό διεκδικούμε το ΤΕΑΥΚΕ ,όμως δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη οι διαδικασίες. Είμαστε ακόμη στις συζητήσεις  και θα πρέπει να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκεται, σε ποιόν ανήκει και να δούμε με ποιο τρόπο θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε. Όπως επίσης έχουμε στείλει πλήρη τεχνοοικονομική μελέτη για τα παλιά Δικαστήρια και αναμένουμε την απόφαση του Υπερταμείου στο οποίο ανήκει. Εκεί εμείς θέλουμε να εγκαταστήσουμε την Διοίκηση του ιδρύματος , κάποιες από τις Διοικητικές υπηρεσίες. Να ξεκαθαρίσουμε πως τον χώρο αυτόν δεν τον θέλουμε μόνο για το Πανεπιστήμιο. Εκεί θα δημιουργηθούν χώροι, όπου θα υπάρχει όσμωση με την κοινωνία. Θα μπορούν να γίνονται εκδηλώσεις από όλους τους φορείς, θα υπάρχει ένα μεγάλο τμήμα που θα το δώσουμε στον Δικηγορικό Σύλλογο για να τοποθετήσει τα αρχεία του και είναι κάτι που το θέλει πολύ. Εκεί θα γίνονται επίσης εικαστικές εκδηλώσεις. Το θέμα μας είναι το Πανεπιστήμιο να κατεβεί μέσα στην πόλη, να μην είναι απομονωμένο, να κατεβαίνουν οι φοιτητές στην πόλη, να υπάρχει κίνηση στην αγορά. Συνεπώς πρέπει να το σκεφτούν κακά οι φορείς της πόλης, αν θέλουν απομονωμένο το Πανεπιστήμιο  ή όχι έτσι ώστε το Πανεπιστήμιο να βοηθήσει τη πόλη και η πόλη το Πανεπιστήμιο», ανέφερε σχετικά.

Σημείο αναφοράς το κτίριο των παλιών Δικαστηρίων,  που πρέπει να δοθεί στο Διεθνές Πανεπιστήμιο

«Είναι απαραίτητο να υπάρχει  ένα σημείο αναφοράς σε ό,τι αφορά το νέο πανεπιστήμιο, που αυτή την στιγμή δεν υπάρχει και προς αυτή την κατεύθυνση  έχουμε καταθέσει στο ταμείο ακινήτων του ελληνικού δημοσίου την πρόταση μας για να αξιοποιήσουμε τα παλιά Δικαστήρια, τα οποία δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Ασχέτως αν ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ,  είναι ευθύνη  όλων να συντηρηθεί το κτήριο αυτό. Θα έλεγα λοιπόν πως σε έξι μήνες θα μπορούσαμε να πούμε ποιο είναι το μέλλον αυτού του κτηρίου. Διότι αν δεν έχει συντηρηθεί το κτήριο τότε κάποιοι θα έχουν την ευθύνη και όχι το Διεθνές Πανεπιστήμιο, το οποίο ζητά να αξιοποιηθεί», τόνισε καταληκτικά ο κ. Μπαντέκας

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...