Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η λοταρία και το αδιάβλητο των εισαγωγικών εξετάσεων

Ημέρα:

spot_img

Διαχειρίσιμη είναι η κατάσταση όσον αφορά τις ελλείψεις σε γυμνάσια και λύκεια στην Π.Ε. Καβάλας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Kavala Web News, ο πρόεδρος της τοπικής Ε.Λ.Μ.Ε. Σωτήρης Τότης.

«Η Π.Ε. Καβάλας, σε σχέση με τις υπόλοιπες, είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Στις ειδικότητες διορίστηκαν ήδη την Τετάρτη (5/9) αναπληρωτές. Φυσικά υπάρχουν κάποιες ελλείψεις, αλλά η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Αυτό διαπίστωσα στο υπηρεσιακό συμβούλιο που κάναμε την Τετάρτη», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Τότης.

«Το θέμα είναι να καλυφθούν τα λίγα κενά που έχουμε αυτή τη στιγμή και να μην μείνουν για όλη τη χρονιά, όπως γινόταν κατά το παρελθόν…»

«Είμαστε από τις καλύτερα επανδρωμένες περιφερειακές ενότητες, γιατί σε άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, οι ελλείψεις είναι τεράστιες. Το θέμα είναι να καλυφθούν τα λίγα κενά που έχουμε αυτή τη στιγμή και να μην μείνουν για όλη τη χρονιά, όπως γινόταν κατά το παρελθόν, όταν η σχολική χρονιά άρχιζε σχετικά καλά, όπως τώρα, και σε κάποιες φάσεις στην πορεία υπήρχαν ειδικότητες που δεν καλύφθηκαν ποτέ», συμπλήρωσε σχετικά με το θέμα ο Σωτήρης Τότης.

«Σε σχέση με τις νέες πανελλαδικές εξετάσεις πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και να το δούμε πολύ προσεκτικά το θέμα»

Ο πρόεδρος της Ε.Λ.Μ.Ε. Καβάλας ρωτήθηκε αναφορικά με το θέμα των αλλαγών στις πανελλαδικές εξετάσεις και απάντησε αρχικά: «Σε σχέση με τις νέες πανελλαδικές εξετάσεις πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και να το δούμε πολύ προσεκτικά το θέμα. Μας λένε για παράδειγμα ότι οι υποψήφιοι φοιτητές θα επιλέγουν 10 τμήματα σε ένα μηχανογραφικό στη λήξη της Β’ λυκείου. Στην ουσία η Γ’ τάξη θα είναι ένα έτος προπαρασκευαστικό για το πανεπιστήμιο. Όμως δεν είναι αυτός ο ρόλος του σχολείου. Δεν θέλουμε να είναι προθάλαμος του πανεπιστημίου, αλλά ένα σχολείο που θα παρέχει γνώση».

«Ο αριθμός που θα εισέρχεται στα πανεπιστήμια θα καθορίζεται από αυτά. Μιλάμε για μια λοταρία!»

«Υπάρχουν λοιπόν πολλά που πρέπει να δούμε. Θα δηλώνονται 10 τμήματα, όμως ένα παιδί στη Β΄ λυκείου θα έχει την ωριμότητα να δηλώσει αυτό που πραγματικά επιθυμεί; Ένα άλλο παράδειγμα, ο αριθμός που θα εισέρχεται στα πανεπιστήμια θα καθορίζεται από αυτά. Ας υποθέσουμε ότι το Καποδιστριακό θα λέει θέλω 10 φοιτητές. Αν το δηλώσουν 9 δεν θα έχει πανελλήνιες, αν το δηλώσουν 11 θα δίνονται εξετάσεις. Μιλάμε για μια λοταρία! Ποια θα είναι τα τμήματα χωρίς ζήτηση, ποια με ζήτηση, άλλο ένα ερώτημα», συμπλήρωσε σχετικά.

«Το αδιάβλητο θα προφυλάσσεται;»

«Ένα δεύτερο σημείο που θα ήθελα να πω είναι το πώς θα βγαίνουν τα θέματα.

Μέχρι στιγμής οι πανελλαδικές ήταν ένα σύστημα που αποτύπωνε τη στιγμή, αλλά υπήρχε το αδιάβλητο. Τώρα πως θα βγαίνουν τα θέματα, αφού οι μαθητές θα δίνουν δυο εξετάσεις, μια για το απολυτήριο σε επίπεδο νομού με ομάδα που θα συγκροτείται από όλους τους καθηγητές που θα βγάζουν τα θέματα. Ποια θα είναι στην Καβάλα και ποια στη Δράμα; Θα έχουν την ίδια βαρύτητα και δυσκολία; Ή ο κάθε καθηγητής θα «βοηθά» τα δικά του παιδιά και θα γίνεται πλειοδοσία για να περάσουν τα «δικά μας»; Δεν θα είναι ομοιόμορφες οι εξετάσεις σε όλες τις περιφερειακές ενότητες. Κάποιοι μπορεί να ευνοηθούν και να μπουν σε σχολές μεγάλης ζήτησης κι άλλοι όχι. Το αδιάβλητο των εξετάσεων θα προφυλάσσεται; Το σύστημα αυτό έχει πολλά σημεία που πρέπει να συζητήσουμε», κατέληξε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο κ. Τότης.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...