Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Δεν θα λειτουργήσουν φέτος τα τμήματα για τους αποφοίτους του ΕΠΑΛ Καβάλας στο ΔΠΕ

Ημέρα:

spot_img

Δεν θα λειτουργήσουν φέτος τα 2 νέα τμήματα για τους αποφοίτους του ΕΠΑΛ Καβάλας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, πρώην ΤΕΙ. Τα προγράμματα ανεστάλησαν με απόφαση της υπουργού Παιδείας κ. Κεραμέως. Σύμφωνα με το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου κ. Θανάση Μητρόπουλο, από πλευράς τους ήταν πανέτοιμοι να τρέξουν αυτά τα προγράμματα.

Ο κ. Μητρόπουλος είπε ότι «είχαμε δύο τέτοια προγράμματα. Το ένα ήταν για Εγκαταστάτες Φυσικού Αερίου και το άλλο για Ηλεκτρολόγους Πλοίων. Και για τα δύο ήμασταν απολύτως έτοιμοι. Είχαμε φτιάξει τα προγράμματα σπουδών, τους εξοπλισμούς, όλα τα απαιτούμενα στοιχεία. Για τους Εγκαταστάτες Φυσικού Αερίου το πρώην ΤΕΙ έτρεχε ένα πρόγραμμα σε συνεργασία με τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ και το ίδρυμα Μποδοσάκη που αφορούσε την λειτουργία των αγώνων φυσικού αερίου, άρα εμείς ήμασταν καθ’ όλα έτοιμοι για να τρέξουμε τα προγράμματα. Κι όταν έκανε και ο Περιφερειάρχης ανακοινώσεις για τους αγωγούς φυσικού αερίου και αυτός και η εταιρείες που έχουν αναλάβει τη δουλειά, είχαν θέσει το άμεσο θέμα των Εγκαταστατών Φυσικού Αερίου, που θα έπρεπε οπωσδήποτε να το αναπτύξει η Περιφέρεια, αν ο αντικειμενικός σκοπός είναι να βάλουμε σύντομα και γρήγορα το οικιακό φυσικό αέριο.

Εμείς ήμασταν έτοιμοι. Ωστόσο, για να μην αδικώ την κυβέρνηση, σε πάρα πολλά άλλα ιδρύματα δεν ήταν καθόλου έτοιμοι για να τρέξουν τέτοιου είδους προγράμματα. Υπήρχε στην αρχή ένας ενθουσιασμός τύπου να υποβάλλουμε προγράμματα διετούς φοιτήσεως. Εμείς υποβάλαμε δύο, η Θεσσαλονίκη 6-7, σε άλλα ιδρύματα πολλά περισσότερα. Δεν ξέρω αν ήταν όλοι έτοιμοι να τα τρέξουν αυτά τα προγράμματα. Εμείς ήμασταν απολύτως έτοιμοι σε προγράμματα που τα ξέρουμε και τα έχουμε δουλέψει. Αλλά μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά».

Ίσως ξεκινήσουν το δεύτερο εξάμηνο

Συνέχισε λέγοντας ότι «θα μπορούσε το υπουργείο Παιδείας να τα ξεκινήσει από το δεύτερο εξάμηνο. Αν τα συγκεντρώσει και δει ακριβώς πού βρίσκονται και ποια είναι έτοιμα να λειτουργήσουν άμεσα, τότε θα μπορούσε να ξεκινήσει από το εαρινό εξάμηνο. Ωστόσο η δική μου πρόταση θα ήταν ότι αυτά που έχουν ένα βαθμό ωριμότητας θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από φέτος. Και τα άλλα θα μπορούσε το υπουργείο Παιδείας να τα προχωρήσει παρακάτω.

Για τους Εγκαταστάτες Φυσικού Αερίου έχουμε ήδη μία υποτροφία από το ίδρυμα Μποδοσάκη και από τον ΤΑΡ. Άρα, λοιπόν, εδώ υπάρχει μεγάλος βαθμός ωριμότητας. Για ένα άλλο θέμα όπως η αμπελουργία στο ΤΕΙ Σερρών θεωρώ ότι δεν υπάρχει ακόμη η ωριμότητα. Κι άλλα τέτοιου είδους προγράμματα.

Σαν ιδέα η εισαγωγή τέτοιου είδους προγραμμάτων στα πανεπιστήμια είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και θα έπρεπε να υπάρχει κι ένας τρόπος να συνδέονται αυτά με περαιτέρω ακαδημαϊκές σπουδές, γι’ αυτούς που επιθυμούν να συνεχίσουν.

Το υπουργείο Παιδείας έχει όλο το χρόνο από τώρα μέχρι τέλη Φλεβάρη να τα μελετήσει όλα. Να δει ποια από αυτά αξίζει τον κόπο να τα προχωρήσει και ποια όχι. Θα πρέπει να ζητήσει από το κάθε ίδρυμα το βαθμό ωριμότητας, ότι ξέρει να το κάνει και γιατί. Για μας, οι Εγκαταστάτες Φυσικού Αερίου νομίζω ότι ήταν πάρα πολύ χρήσιμο διετές πρόγραμμα και για τους Ηλεκτρολόγους Πλοίων ήταν κάτι που το ζητούσε συνεχώς η Ένωση Εφοπλιστών και θεωρώ ότι κι αυτό θα είχε πολύ μεγάλη επιτυχία».

Τάνια Ελευθεριάδου: «Βάλλονται χιλιάδες απόφοιτοι ανά την Ελλάδα»

Δεν θα λειτουργήσουν φέτος τα 2 νέα τμήματα για τους αποφοίτους του ΕΠΑΛ Καβάλας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, πρώην ΤΕΙ. Τα προγράμματα ανεστάλησαν με απόφαση της υπουργού Παιδείας κ. Κεραμέως, όπως δήλωσε η βουλευτής κ. Τάνια Ελευθεριάδου.

Η κ. Ελευθεριάδου είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε διετή προγράμματα φοίτησης σε 11 πανεπιστήμια της χώρας, ανάμεσα στα οποία και της Καβάλας, για να μπορέσουν εκεί να φοιτήσουν απόφοιτοι του ΕΠΑΛ οι οποίοι σε άλλη περίπτωση θα είχαν ως μοναδική επιλογή τα ιδιωτικά ΙΕΚ. Το ποσό που δεσμεύτηκε ήταν 1,8 εκ ευρώ από τον πρώην υπουργό Παιδείας τον κ. Γαβρόγλου και άμεσα από Σεπτέμβρη θα άρχιζε αυτή η λειτουργία των διετών προγραμμάτων σπουδών. Στο πανεπιστήμιο της Καβάλας θα άρχιζαν τη λειτουργία τους δύο προγράμματα, Εγκαταστάτες Φυσικού Αερίου και Τεχνικών Συστημάτων Πλοίων. Επομένως, δεκάδες παιδιά στην Καβάλα, απόφοιτοι ΕΠΑΛ, θα μπορούσαν να φοιτήσουν σ’ αυτά τα προγράμματα. Και μάλιστα είχαν προγραμματίσει να φοιτήσουν σ’ αυτά. Την Πέμπτη πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να αναστείλει αυτά τα διετή προγράμματα και μ’ αυτόν τον τρόπο βάλλονται χιλιάδες απόφοιτοι ανά την Ελλάδα, οι οποίοι θα φοιτούσαν δωρεάν σ’ αυτά και τώρα θα πρέπει να απευθυνθούν στα ιδιωτικά ΙΕΚ. Αυτό, βέβαια, το είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την πρόθεσή της να μειώσει 30% τις θέσεις εισαγωγής στα δημόσια πανεπιστήμια και αυτό κατά την άποψή μας, η οποία δεν διαψεύδεται από τις ανακοινώσεις της Νέας Δημοκρατίας για το θέμα, είναι στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας να προωθήσει την ιδιωτική παιδεία και γενικότερα να ιδιωτικοποιήσει το κράτος σε όλους τους τομείς».

Για το αν είναι οικονομικοί οι λόγοι ή όχι, είπε ότι «αυτό το θέμα με τους οικονομικούς λόγους δεν το έχει πει ούτε η Νέα Δημοκρατία, δεν μπορώ να καταλάβω από πού έχει προκύψει. Δεν υπάρχει τέτοιο επιχείρημα στην ανακοίνωσή της. Υπάρχει το επιχείρημα ότι το θεσμικό πλαίσιο πρέπει να το ξαναδούμε και ότι θα δημιουργήσουμε κάτι άλλο. Δεν μπορείς, όμως, να αναστέλλεις, ουσιαστικά να καταργείς προγράμματα σπουδών χωρίς να έχεις ήδη προετοιμάσει, ανακοινώσει και υλοποιήσει κάτι καινούργιο. Αυτά τα παιδιά τα οποία είχαν σκοπό από Σεπτέμβριο να φοιτήσουν σ’ αυτά τα προγράμματα, τι θα κάνουν τώρα; Η μόνη επιλογή τους είναι τα ιδιωτικά ΙΕΚ. Ρωτάτε τις οικογένειες αυτές αν έχουν τα χρήματα να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά ΙΕΚ;».

spot_img
spot_img
'https://servedbyadbutler.com/adserve/;ID=179386;size=300x250;setID=729256;type=js;sw='+screen.width+';sh='+screen.height+';spr='+window.devicePixelRatio+';kw='+abkw+';pid='+pid729256+';place='+(plc729256++)+';rnd='+rnd+';click=CLICK_MACRO_PLACEHOLDER'; document.write('');
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας φέρνει προβλήματα και πρόστιμα;

Για κάποιους κλάδους είναι αρκετά δύσκολο να εφαρμοστεί Προβλήματα σε...

Το Σώμα Οδηγισμού καθάρισε το περιαστικό δάσος της Καβάλας

Το ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ Τ.Τ. ΚΑΒΑΛΑΣ πραγματοποίησε με μεγάλη...

Το πρόγραμμα υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ελευθερούπολη

Στην Ελευθερούπολη στο χώρο έμπροσθεν του Δημαρχείου, θα πραγματοποιηθεί...

Εντυπωσιακά αποτελέσματα από την τρίτη Επιχειρηματική Αποστολή της Kourtidis Group στην Αμερική

Με μεγάλη επιτυχία και ουσιαστικά αποτελέσματα για τη Β....

Διευρυμένη Νομαρχιακή Συνέλευση του ΠΑΣΟΚ στην Θάσο

Διευρυμένη Νομαρχιακή Συνέλευση πραγματοποίησε το ΠΑΣΟΚ στην Θάσο και...

«Μέθοδος Gronholm» του Jordi Galceran στο «Αντιγόνη Βαλάκου»

 ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ «Καλησπέρα και καλώς ήρθατε. Όπως...

Έλλειψη προσωπικού και στον κλάδο της οικοδομής

Σωτήρης Λαζαρίδης: Ίσως δεν υπάρχει ικανοποίηση από τις αμοιβές,...