Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Βρίσκει τον βηματισμό του το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Καβάλας

Ημέρα:

spot_img

Την αισιοδοξία του ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας και δη η πανεπιστημιούπολη (Κόμβος) της Καβάλας, θα έχουν βρει απόλυτα τον βηματισμό τους, εξέφρασε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο κοσμήτορας του ΔΙ.ΠΑ.Ε. (Κόμβος Καβάλας), Αθανάσιος Μητρόπουλος.

Όπως επισήμανε αρχικά ο κ. Μητρόπουλος, αρκετά πράγματα έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα, ωστόσο μένει να επιλυθούν και μία σειρά από ζητήματα. Για παράδειγμα μεταξύ όσων έχουν προχωρήσει είναι το ότι έχει ετοιμαστεί ο προσωρινός οργανισμός λειτουργίας των διοικητικών υπηρεσιών του Διεθνούς Πανεπιστημίου που αναμένεται να έχει ψηφιστεί κιόλας μέχρι την επόμενη διοικούσα.

«Είμαστε αυτή τη στιγμή σε ετοιμότητα να δεχτούμε τους νέους φοιτητές που θα έρθουν από τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου»

«Έχουμε λύσει μία σειρά από ζητήματα που αφορούν τις πανεπιστημιούπολεις της Καβάλας, των Σερρών και της Θεσσαλονίκης κι είμαστε αυτή τη στιγμή σε ετοιμότητα να δεχτούμε τους νέους φοιτητές που θα έρθουν από τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου. Άρα λοιπόν νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο, καθώς λύνονται τα θέματα, αλλά υπάρχει και ένα πλήθος ζητημάτων που πρέπει σιγά-σιγά να δούμε, μιας και οι  διαφορετικές τοποθεσίες έχουν έναν βαθμό δυσκολίας μέχρις ότου να βρει το βηματισμό του το ΔΙ.ΠΑ.Ε.», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Μητρόπουλος.

Ποια είναι τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν το επόμενο διάστημα

«Τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν αφορούν το ότι θα πρέπει το υπουργείο Παιδείας να ξεκινήσει την κρίση των καθηγητών πρώτης βαθμίδας, οι οποίοι έχουν περάσει με τον νόμο σε προσωποπαγείς θέσεις και πρέπει να κριθούν για μία σειρά από τυπικά ζητήματα. Θα πρέπει να ενεργοποιήσει τις επιτροπές, οι οποίες θα κρίνουν τους καθηγητές. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο επείγει τόσο για τους καθηγητές όσο και για την ακαδημαϊκή λειτουργία, διότι δεν μπορούμε να λειτουργούμε με καθηγητές προσωποπαγούς θέσεως. Ένα δεύτερο στοιχείο το οποίο μας ενδιαφέρει πάρα πολύ, είναι να γίνει η κατανομή των προϋπολογισμών στις σχολές. Αυτά είναι λίγο πολύ τα θέματα που αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να λύσουμε και από εκεί και πέρα είναι θέματα ειδικών λογαριασμών για τα ερευνητικά έργα που έχουμε», συμπλήρωσε ο κοσμήτορας του ΔΙ.ΠΑ.Ε. (Κόμβος Καβάλας).

«Σίγουρα θα πρέπει να έχει αυξημένο προϋπολογισμό το ΔΙ.ΠΑ.Ε. Καβάλας, καθώς υπάρχουν σχολές όπως των θετικών επιστημών που είναι ακριβή…»

Ερωτηθείς για το πόσο μεγαλύτερες είναι οι οικονομικές απαιτήσεις για την πανεπιστημιούπολη της Καβάλας, σε σχέση με το Τ.Ε.Ι. , ο κ. Μητρόπουλος απάντησε: «Σίγουρα θα πρέπει να έχει αυξημένο προϋπολογισμό, καθώς υπάρχουν σχολές όπως είναι η σχολή θετικών επιστημών που είναι ακριβή σχολή.  Δηλαδή έχει τμήματα φυσικής, χημείας και Πληροφορικής είναι τμήματα που έχουν αρκετές δαπάνες και ιδιαίτερα το τμήμα χημείας έχει δαπάνες με αντιδραστήρια, εργαστήρια κι ένα σωρό κόσμο που θα πρέπει να λειτουργήσει μέσα σε αυτό το τμήμα. Άρα λοιπόν θα έλεγα ότι οικονομικά θα πρέπει να ενισχυθεί ο Κόμβος της Καβάλας. Επίσης να πούμε ότι και τα άλλα δύο τμήματα που έχουμε, δηλαδή οικονομίας, τόσο τις διοικητικές επιστήμες όσο και της λογιστικής λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων που έχουν θα πρέπει και αυτά να ενισχυθούν οικονομικά για να μπορέσουν να ανταποκριθούν Άρα για εμάς είναι κρίσιμης σημασίας να γίνει η κατανομή των χρημάτων στις σχολές για να μπορέσουμε να τα κατανείμουμε στα τμήματα κι αυτά να ξεκινήσουν τις πρωτοβουλίες τους που θα ικανοποιήσουν και τους φοιτητές και το ακαδημαϊκό προσωπικό, αλλά και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα».

Θα πρέπει να γίνουν κάποιες εσωτερικές διαμορφώσεις χώρων, όσον αφορά τα κτηριολογικά

Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν προβλήματα σε σχέση με τα κτηριολογικά, ο κ. Μητρόπουλος απάντησε: «Είμαστε καλά καταρχήν. Θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνουν κάποιες εσωτερικές διαμορφώσεις χώρων. Για παράδειγμα είχαμε εργαστήρια τα οποία ήταν π.χ. Μηχανουργείου, συγκολλήσεων και τα λοιπά. Αυτοί είναι οι χώροι που πρέπει να μετατραπούν σε εργαστήρια χημείας για παράδειγμα. Αυτό το θεωρώ πως είναι κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα ακριβό, αλλά κάτι που πρέπει να γίνει πολύ σύντομα τα επόμενα 1 με 2 χρόνια θα πρέπει να έχουν γίνει οι αντίστοιχες διαμορφώσεις, ώστε τα εργαστήρια χημείας να μπορούν να ανταποκριθούν πλήρως στον όγκο των φοιτητών που θα έρθουν».

750 με 800 θα είναι οι νέοι φοιτητές από τους συνολικά 1.200 που θα παραμείνουν στην πόλη της Καβάλας

Σχετικά με τον αριθμό των φοιτητών του ΔΙ.ΠΑ.Ε. Καβάλας, ο κ. Μητρόπουλος είπε: «Οι φοιτητές μας οι ενεργοί στην Καβάλα είναι 6.000 αυτή τη στιγμή. Φέτος αναμένουμε άλλους 1.200. Στη σχολή θετικών επιστημών 600 και στις σχολές διοίκησης και οικονομίας άλλοι 600. Επομένως από αυτούς θα δούμε πόσοι θα εγγραφούν και θα φύγουν. Εκτιμώ ότι δεν θα είναι πάνω από 30%, ενώ τα προηγούμενα χρόνια που λειτουργούσε το ίδρυμα ως Τ.Ε.Ι. το ποσοστό αυτό ήταν γύρω στο 40%. Από τους 1.200 νέους φοιτητές οι ενεργοί θα είναι περίπου 900. Από αυτούς πρέπει να υπολογίσουμε ένα ποσοστό που θα πάρει μετεγγραφές γιατί τα τμήματά μας αντιστοιχίζονται με άλλα στην Αθήνα, άρα και εκεί θα έχουμε μια απώλεια από τις μετεγγραφές. Πιστεύω ότι περίπου από τους 1.200, συνολικά 750 με 800 θα είναι αυτοί που θα παραμείνουν στην πόλη της Καβάλας». Όσον αφορά τέλος την κανονικότητα και το πότε το ΔΙ.ΠΑ.Ε. θα βρει στο 100% τον βηματισμό του, ο κ. Μητρόπουλος υπογράμμισε: «Νομίζω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε φτάσει στο σημείο εκείνο που θα έχουμε υλοποιήσει τα περισσότερα ζητήματα μας. Θέλουμε λίγο καιρό ακόμη».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...