Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Αριθμός εισακτέων και βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια με αστερίσκους

Ημέρα:

spot_img

Θετικός στον ορισμό του αριθμού των εισακτέων στα πανεπιστήμια από τα ίδια τα ιδρύματα, καθώς και στον ορισμό βάσης εισαγωγής, με κάποιους όμως αστερίσκους, δήλωσε στον «Ενήμερο» ο κοσμήτορας της Πανεπιστημιούπολης Καβάλας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, Νάσος Μητρόπουλος.

«Θέλουμε το 10 να είναι η ελάχιστη βάση εισαγωγής και από εκεί και πέρα το κάθε ίδρυμα να μπορεί να ορίζει μια βάση εισαγωγής πάνω από την ελάχιστη. Όποια θέλει: 15, 16, 17, 13… Το θεωρούμε αδιανόητο ο Έλληνας φορολογούμενος να πληρώνει για ιδρύματα στα οποία κάποιος μπαίνει με βαθμό 3. Το λέμε ευθέως. Πρέπει να πάμε σε ένα σύστημα στο οποίο τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα είναι πιο ελεύθερα και πιο αυτόνομα. Αυτός είναι ο στόχος», είχε δηλώσει πρόσφατα η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

«Όταν η κ. Γιαννάκου είχε εφαρμόσει τη βάση του 10, είχε υπάρξει μικρότερη εισαγωγή φοιτητών στα περιφερειακά πανεπιστήμια και λόγω των μετεγγραφών, είχε οριστεί ένας αισθητά μικρότερος αριθμός εισακτέων στα πανεπιστήμια του κέντρου, δηλαδή της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης…»

«Εμείς θεωρούμε ότι το να ορίζουν τα τμήματα των πανεπιστημίων τον αριθμό των εισακτέων με βάση τις ανάγκες και τις υποδομές που διαθέτουν, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτό που θα πρέπει να επιλυθεί σε κάθε περίπτωση είναι το εξής: Όταν η κ. Γιαννάκου είχε εφαρμόσει τη βάση του 10, είχε υπάρξει μικρότερη εισαγωγή φοιτητών στα περιφερειακά πανεπιστήμια και λόγω των μετεγγραφών, είχε οριστεί ένας αισθητά μικρότερος αριθμός εισακτέων στα πανεπιστήμια του κέντρου, δηλαδή της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ειδικότερα της Αθήνας, τα οποία σε αυτή την περίπτωση οδηγούσαν στις μετεγγραφές», επισήμανε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Μητρόπουλος.

«Ναι, να καθορίζουν τον αριθμό των εισακτέων τα πανεπιστήμια, αλλά να υπάρχει και μια λογική κι ένας εξορθολογισμός του τι θα πάρει ο καθένας»

«Εμφανίζονται διάφοροι πρυτάνεις από την Αθήνα, οι οποίοι βάζουν διπλάσιο βαθμό εισακτέων λόγω των μετεγγραφών. Όχι, αυτό είναι ψευδές. Δεν βάζουν διπλάσιο αριθμό. Π.χ. ένα τμήμα που έβαζε 300 φοιτητές, μετά την περίοδο της κ. Γιαννάκου έβαζε 100, για να βάλει άλλους 200 από μετεγγραφές. Δεν είναι δυνατό να βάζει 100 φοιτητές με διπλάσιες και τριπλάσιες υποδομές απ’ ό,τι έχουν άλλα πανεπιστήμια στην περιφέρεια. Υπήρξε δηλαδή μείωση του αριθμού για να μπορέσουν να δεχτούν μετεγγραφές. Με βάση το ότι έκαναν μείωση στον αριθμό που θα μπορούσαν να δεχτούν οι υποδομές τους, έρχονται μετά και λένε ότι μας βάζουν πολλούς. Ναι, να καθορίζουν τον αριθμό των εισακτέων τα πανεπιστήμια, αλλά να υπάρχει και μια λογική κι ένας εξορθολογισμός του τι θα πάρει ο καθένας», συμπλήρωσε στη συνέχεια ο κοσμήτορας του ΔΙΠΑΕ (Πανεπιστημιούπολη Καβάλας).

Υπέρ της βάσης του 10, αλλά να πιάνει και το πανεπιστήμιο, αυτή τη βάση…

«Σε ό,τι αφορά τη βάση του 10 είμαστε θετικοί. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα είδος ελέγχου αυτών οι οποίοι μπαίνουν στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ωστόσο, προσωπικά ως Νάσος Μητρόπουλος έχω την άποψη ότι αυτό που θα πρέπει να εξεταστεί σε πρώτη φάση είναι το εξής: Ζητάμε από τον υποψήφιο να έχει τη βάση του 10. Το Πανεπιστήμιο την πιάνει αυτή τη βάση; Τα πανεπιστήμια κατά μέσο όρο είναι κοντά στις 11.000 μόρια. Υπάρχουν πανεπιστήμια που δεν πιάνουν τη βάση του 10. Θέλω να πω δηλαδή τα πανεπιστήμια δεν την πιάνουν τη βάση του 10, για ποιό λόγο θα πρέπει να υπάρχει απαίτηση να την πιάνει ο μαθητής ενώ το πανεπιστήμιο στο σύνολό του δεν την πιάνει. Επομένως θα έπρεπε το πανεπιστήμιο να πιάνει τη βάση του 10 και μετά οι μαθητές. Είναι πάντως προς τη σωστή κατεύθυνση η απόφαση αν και υπάρχουν πολλά πανεπιστήμια που δεν τη θέλουν. Αυτό θα αντιμετωπίσει κάποια δυσκολία», ανέφερε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Νάσος Μητρόπουλος.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

«Ύμνοι Αγγέλων σε Ρυθμούς Ανθρώπων» στην Κωνσταντινούπολη

Το Μουσικό Σχολείο Καβάλας συμπράττει με τη διεθνούς φήμης...

Το μπλουζάκι του κ. Τσούνη και το EuroPride!

Αν αναρωτιέστε για ποιον λόγο η κυβέρνηση του Κ....

Πολύς κόσμος στο Carnival Shopping party

Εκατοντάδες Καβαλιώτες και επισκέπτες της πόλης ήταν καλεσμένοι στο...

«Μικρά συζυγικά εγκλήματα» του Schmitt Eric-EmmanueL στο «Αυλαία»

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ ΛΙΖΑ. Εντάξει: εξέφρασα τη γνώμη...

Πολλά τα δρομολόγια του υπεραστικού ΚΤΕΛ

Κώστας Πανταζής: Δρομολόγια προς την Ξάνθη και από την...

«Λίφτινγκ» στο Βερούλειο μετά το τέλος της αγωνιστικής περιόδου

Κωνσταντίνος Χατζηαναστασίου: Το γήπεδο υπερχρησιμοποιείται Για τα θέματα που αφορούν...

Μετά από δύο μήνες πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Μετά από δίμηνη ταλαιπωρία, οι δεκάδες εργαζόμενοι μέσω ΕΣΠΑ...

Την επόμενη εβδομάδα η εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης στην Παναγία

Πρόστιμα σε όσους πωλούν φρούτα στους δρόμους και στις...