Αποκαλυπτικά στοιχεία για τις συνήθειες των μαθητών περιλαμβάνονται στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο διετούς ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS, στο οποίο μετείχε το 1ο ΕΠΑΛ Καβάλας, υπό τη διεύθυνση του Πασχάλη Παλαβούζη, διευθυντή της εν λόγω σχολικής μονάδας και της καθηγήτριας και συντονίστριας – υπευθύνου του έργου, Ελένης Βαχλιώτη.
Το πρόγραμμα είχε διάρκεια από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως και τον Σεπτέμβριο του 2019 και ο τίτλος του ήταν «Τρώω, συναγωνίζομαι, μένω σε φόρμα» κι είχε σχέση με την υγιεινή διατροφή και γενικότερα το lifestyle των μαθητών.
Στη διάρκεια του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν πολλές έρευνες από την καθεμία χώρα, ενώ ακολούθησαν και συναντήσεις, όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών
Όπως τόνισε με δηλώσεις της στον «Ενήμερο» η κ. Βαχλιώτη, στο πρόγραμμα μετείχαν συνολικά έξι χώρες, με συντονίστρια χώρα την Τουρκία. Οι άλλες πέντε χώρες ήταν η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ιταλία και η Γερμανία. Στη διάρκεια του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν πολλές έρευνες από την καθεμία χώρα ξεχωριστά, ενώ ακολούθησαν και συναντήσεις, όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών. Οι ξένες αποστολές φιλοξενήθηκαν στην Καβάλα τον Οκτώβριο του 2018, ενώ οι Έλληνες μαθητές που συμμετείχαν από την Καβάλα στο πρόγραμμα ήταν έξι μαζί με δέκα καθηγητές και φιλοξενήθηκαν αντίστοιχα στις χώρες και στα σπίτια συμμαθητών τους που βρέθηκαν στην περιοχή μας.
Το 60% των αγοριών μαθητών τρώει τουλάχιστον μία μερίδα σαλάτα ανά ημέρα, ενώ στα κορίτσια το ποσοστό είναι στο 46%
Παρουσιάζοντας μερικά από τα στοιχεία των ερευνών, η κ. Βαχλιώτη αναφέρθηκε αρχικά στην υγιεινή διατροφή, επισημαίνοντας ότι το 60% των αγοριών μαθητών τρώει τουλάχιστον μία μερίδα σαλάτα ανά ημέρα, ενώ στα κορίτσια το ποσοστό είναι στο 46%. Όσον αφορά τη διατροφή σε ψάρι ανά εβδομάδα, το 46% αγοριών και κοριτσιών τρώνε μία φορά την εβδομάδα. Τα αγόρια επίσης καταναλώνουν περισσότερα φρούτα από τα κορίτσια την ημέρα, ενώ τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια, σε ποσοστό 60%, τρώνε φαγητό μαγειρεμένο στο σπίτι.
Στα παιδιά που είναι μέσα στην εφηβεία μειώνεται η τάση για να τρώνε φρούτα, αλλά από την ενηλικίωσή τους και μετά αυξάνεται αυτή η τάση
Συνεχίζοντας η Ελένη Βαχλιώτη ανέφερε ότι τα παιδιά που τρώνε σαλάτες από την ενηλικίωσή τους και μετά, τρώνε περισσότερη ποσότητα σε σχέση με πριν, ενώ τα σνακ δεν παρουσιάζουν διαφοροποίηση στο πέρασμά της ηλικίας. Διαπιστώθηκε ακόμη ότι στα παιδιά που είναι στην εφηβεία, μειώνεται η τάση τους για να τρώνε φρούτα, αλλά από την ενηλικίωσή τους και μετά αυξάνεται αυτή η τάση. Επίσης όσον αφορά τα ποτά που είναι αεριούχα και έχουν ζάχαρη, όσο φεύγουμε από την περίοδο της εφηβείας αρχίζει και αυξάνεται το ποσοστό αυτό, ενώ το μαγειρεμένο σπιτικό φαγητό παραμένει συνέχεια στο ίδιο επίπεδο. Από την ηλικία της εφηβείας περίπου ως την ηλικία των 25, η ποσότητα του ψαριού παραμένει η ίδια, ενώ από την ηλικία των 25 και μετά βλέπουμε ότι καταγράφει συνεχόμενα αυξητική τάση.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών (60%) έχουν δοκιμάσει έστω και για μία φορά το τσιγάρο
Στην έρευνα αποτυπώθηκε επίσης ότι όσο αυξάνεται το οικονομικό επίπεδο, τόσο αυξάνεται η κατανάλωση στα φρούτα και τις σαλάτες, ενώ μειώνεται στα σνακ. Επίσης, όσο αυξάνεται το εισόδημα, τόσο μειώνονται τα ποτά με ζάχαρη, αλλά αυξάνεται το σπιτικό φαγητό, ενώ όσο αυξάνεται το εισόδημα, αυξάνεται και η κατανάλωση ψαριού.
Σε σχέση με το κάπνισμα, το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών (60%) έχουν δοκιμάσει έστω και για μία φορά το τσιγάρο. Το ποσοστό είναι περίπου ισόποσο σε αγόρια και κορίτσια, ενώ συνήθως δοκιμάζουν το τσιγάρο όταν είναι στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, γυμνάσιο ή λύκειο (λιγότερο στο γυμνάσιο) και διαπιστώνεται ότι στα αγόρια η πρώτη φορά που δοκιμάζουν είναι μετά από προσφορά κάποιου φίλου και λιγότερο από κάποιο άγνωστο άτομο. Το μεγαλύτερο ποσοστό της τάξης του 60% δοκίμασαν τσιγάρο σε κάποιο εξωτερικό χώρο και σε ποσοστό 30% περίπου στον σχολικό χώρο. Απ’ όσους δοκίμασαν το κάπνισμα, το 40% συνέχισε να καπνίζει, ενώ οι υπόλοιποι όχι.
Στο τέλος των δηλώσεών της η κ. Βαχλιώτη εξέφρασε τις ευχαριστίες της για τις διαλέξεις που πραγματοποίησαν στο πλαίσιο του προγράμματος, στον ψυχολόγο Παναγιώτη Σαμαρά, στην Κατερίνα Δράκου και στην διαιτολόγο Μαρία Κολτσακίδου.